Zari
ohodnotit

Drsňák

Knallhart

Další název:
Drsniak
Žánr:
Rok:
2005
Délka:
98 minut
Premiéra v ČR:
15.3.2007
„Kudy vede cesta z beznaděje, když je vám pouhých patnáct let? Německý film z prostředí současného Berlína.“
Popis / Obsah / Info k filmu Drsňák
Hrdinou temného příběhu z dnešního Berlína je patnáctiletý Michael Polischka. Když se s jeho půvabnou, leč nevyrovnanou matkou Miriam rozejde bohatý milenec a vyhodí je oba na ulici, uváznou v mizerném bytě na bezútěšném předměstí Neukölln. A ve světě násilí, drog, pouličních gangů, mladistvých zlodějíčků a rváčů je tak snadné dostat se na šikmou plochu. Chlapec s upřímnou tváří, jehož tvrdě šikanují starší spolužáci, sice získá pár nových kamarádů, ale stává se až příliš snadnou kořistí místního podsvětí. Setkání s bossem Hamalem a jeho nohsledem Barutem změní Michaelův život a vystaví ho kruté životní zkoušce. Film vyniká autentickou atmosférou a otevřeným pohledem na sociální problémy těch, kteří propadli společenským sítem a zoufale bojují o přežití.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Drsňák
Hrdinou temného příběhu z dnešního Berlína je patnáctiletý Michael. Bohatý milenec se rozejde s jeho půvabnou, ale psychicky nevyrovnanou matkou Miriam a vyhodí je oba na ulici. Najednou jsou ve špatném bytě na bezútěšném předměstí Neukölln, ve světě násilí, drog, pouličních gangů, mladistvých zlodějíčků a rváčů. Dostat se na šikmou plochu není problém. Chlapec s upřímnou tváří se stává až snadnou kořistí místního podsvětí. Setkání s bossem Hamalem a jeho nohsledem Barutem změní Michaelův život a vystaví ho kruté životní zkoušce...

Zdroj: IKO Cable, s.r.o. (Film+)


Popis / Obsah / Info k filmu Drsňák
Z tvorby německého herce a režiséra Detleva Bucka, soustředěné zejména na komedie s absurdním nebo černým humorem, jsme viděli úspěšný retrosnímek Eastie Boys (1999, FP 12/2000). Jeho film Drsňák se z ní vymyká jak námětem, tak zpracováním. Hrdinou sociálně laděného kriminálního příběhu je patnáctiletý Michael, který se s lehkomyslnou a pohlednou matkou Miriam přistěhuje do východoberlínské čtvrti Neukölln a musí tu čelit nátlaku uličního gangu mladistvých. Oporu najde u ještě nebezpečnějšího gangstera Hamala, pro nějž začne pracovat. Chlapcova strmá cesta dolů končí vraždou, již je donucen spáchat. Zdá se však, že má ještě otevřenou cestu vzhůru. Zejména díky novému matčinu příteli, policejnímu komisaři. – Tvůrci natočili na autentických místech realistickou sociální studii, v níž ukazují, jak je obtížné pro mladé lidi dostat se ze špíny, do níž byli bez vlastního přičinění uvrženi, a jak se jen těžko mohou ubránit nátlaku bezcitného okolí. Právě atmosféra bezvýchodnosti, spojená zejména s místem, kde žijí tisíce imigrantů, kde rozkvétá drogová scéna a kde učitelé bezmocně přihlížejí, je jedním z největších kladů filmu. Patří k nim i výkony představitelů, zejména Davida Krosse, i Jenny Elvers-Elbertzhagenové v roli Miriam, která nezvládá ani svůj vlastní život, natož výchovu syna, jehož porodila příliš mladá.

Tomáš Bartošek Filmový přehled 2007/5


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

05:59 - 09:00

175 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - Ostrov Svatá Helena, bašta bio...

08:30 - 09:25

24 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:30

24 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:25 - 08:55

29 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Reklama