Duben
ohodnotit

Dr. Dolittle

Žánr:
Rok:
1998
Délka:
95 minut
Premiéra v ČR:
31.12.1998
„Divoké dobrodružství veterináře, který dokáže komunikovat se zvířaty.“
Popis / Obsah / Info k filmu Dr. Dolittle
Dr. John Dolittle má vše, co si jen muž může přát: prosperující kariéru, krásnou ženu, dvě výjimečné a roztomilé dcery. Má také před podpisem nejlepšího obchodu svého života. Zkrátka, dr. Dolittlovi leží svět u nohou. Jenže pak se začne dít něco zvláštního. K jeko šoku a velkému zděšení v sobě doktor objeví schopnost mluvení se zvířaty. Takže když doktor uslyší volání divočiny, může odpovědět! A zničehonic si uvědomuje, že jeho perfektní život míří přímo k psí boudě. Jeho noví čtyřnozí pacienty jsou ze svého nového ošetřovatele nadšení a doslova se hrnou do jeho domu i kanceláře.
HBO Europe


Popis / Obsah / Info k filmu Dr. Dolittle
Spolumajitel soukromé nemocnice, lékař John Dolittle, s úžasem zjistí, že se mu vrátila schopnost z dětství: opět rozumí zvířecí řeči. Záhy se seznámí s řadou zvířecích tvorů i s jejich problémy a stane se proti své vůli věhlasným zvěrolékařem, vyhledávaným zvířaty domácími i divokými. Nová „praxe“ mu však působí vážné komplikace v práci i v rodině. Díky malé dcerce Maye ale nakonec pochopí, že se musí smířit se skutečností a přijmout sebe samotného jako „zvláštního“ člověka. Podaří se mu vyléčit tygra Jacoba, který chtěl spáchat sebevraždu, a stane se konečně správným otcem, manželem i lékařem...
FTV Prima


Popis / Obsah / Info k filmu Dr. Dolittle
Spolumajitel soukromé nemocnice, lékař John Dolittle s úžasem zjistí, že se mu vrátila schopnost z dětství, opět rozumí zvířecířeči. Záhy se seznámí sřadou zvířecích tvorů i s jejich problémy, a stane se roti své vůli věhlasným zvěrolékařem, vyhledávaným zvířaty domácími i divokými. Nová "praxe" mu však způsobí vážné komplikace v práci i v rodině. Díky malé dcerce Maye však nakonec pochopí, že se musí smířit se skutečností a přijmout sebe samotného jako "zvláštního" člověka: vyléčí tygra Jacoba, který chtěl spáchat sebevraždu a stane se konečně správným otcem, manželem i lékařem.


Popis / Obsah / Info k filmu Dr. Dolittle
John Dolittle má všechno, co si může chlap přát. Pracuje jako lékař, kterému se jeho práce daří, soukromý život má bez mráčků. Dr. Dolittle (Eddie Murphy) je prostě ve formě. Ale pak se stane něco, co ho totálně vyvede z míry. Začne rozumět řeči zvířat. Je to schopnost, kterou objevil už v dětství, pak se ztratila. Jednou však doktůrek jede autem a nešťastnou náhodou porazí psa. A ten mu pěkně vynadá. Umíte si představit, jaké potíže mu nastanou?

Film Doktor Dolittle byl uveden v r. 1967 s Rexem Harrisonem v hlavní roli a byl velmi úspěšný. Tvůrci nové filmové verze se proto nerozpakovali použít osvědčený námět, kterým je známý příběh Hugha Loftinga o doktorovi, který může komunikovat se zvířaty. Bylo třeba šikovně obsadit hlavní roli.Když však producent Davis viděl úžasný výkon Eddie Murphyho v Zamilovaném profesorovi, bylo po problému s výběrem hlavní role a bylo hned jasné, kdo bude Dr. Dolittlem.Tato komediální hvězda, univerzální umělec: filmový a televizní scénárista a herec, režisér, producent, také hudební skladatel, kterým je Eddie Murphy, dává jistotu, že půjde o dobrou zábavu.

Všestranný Murphy byl za svůj výkon ve filmu Zamilovaný profesor nominován za nejlepší herecký výkon na Zlatý glóbus, tutéž nominaci získal už za film Policajt v Beverly Hills.Režisérkou filmu je Betty Thomasová (např. Bradyovi, Soukromé neřesti).


Popis / Obsah / Info k filmu Dr. Dolittle
John Dolittle byl už od dětství trochu jiný, než jeho vrstevníci. John si totiž povídal se svým psem. Děti občas dělávají divné věci, ale když začal synek zdravit hosty tím, že jim očuchával zadek, dospěli rodiče k názoru, že je potřeba něco dělat. Někdo by se uchýlil k pořádnému výprasku, jiný k dětského psychiatrovi, Dolittlovi se pak obrátili k autoritě nejvyšší: Zavolali na Johna exorcistu. Situace samozřejmě nemohla skončit jinak než katastrofou - exorcista dítětem třásl jako oslíčkem, věrný pes se na domnělého vetřelce vrhl s dobrým úmyslem zachránit kamaráda před jistou smrtí a za pár okamžiků už si nešťastné zvíře odvážel ras. Jedno (pochybné) pozitivum však celá akce přece jen přinesla: John získal intenzivní trauma a podvědomě se zařekl, že už žádným zvířatům rozumět nebude. A fungovalo to. Až do chvíle, kdy coby úspěšný lékař a hlava rodiny jel liduprázdnou ulicí a porazil psa. A ten pes mu vynadal. Lidským hlasem.

Dospělý John Dolittle je jedním ze šéflékařů jisté nejmenované sanfranciské nemocnice a zejména jeho osoba je klíčová při chystané finanční transakci, na které závisí budoucnost nemocnice. Když se pak zdá, že přišel o rozum ("Johne, přestaň si povídat se zvířaty, jinak nám ty zatracený čtyři milióny nedají!"), události začnou nabírat rychlý spád. Doktorova dobrá pověst i rodinný život jsou v ohrožení a pokud má všechno dobře dopadnout, musí doktor, ať chce nebo ne, hledat spojence mezi faunou a znovu osvěžit své animální komunikační schopnosti...

Musím upozornit, že Eddie Murphy není zrovna moje krevní skupina a jeho akční komedie se mi líbí spíš proto, že jsou akční než proto, že jsou to komedie. Film Dr. Dolittle komedií je, akčním filmem nikoli. Ale komedií až překvapivě vydařenou, alespoň pro mne. A to přinejmenším ze dvou důvodů.

Expozice je, mírně řečeno, poněkud unylá. Většina diváků totiž od začátku ví, v čem bude pointa filmu, a nemůže se dočkat, kdy už začne všechna ta havěť mluvit. Ale až se dočká, tak nebude litovat. Ona ta zvířátka - a hlavně jejich hlášky - jsou totiž opravdu k sežrání. A jsme u toho - hlavním tahounem filmu Dr. Dolittle totiž není Eddie Murphy/Dr. Dolittle, ale právě ona zvířátka (mimochodem, pamatujete film Pan doktor a jeho zvířátka, jehož remakem Dolittle je?), respektive scenáristé Nat Mauldin a Larry Levin, kteří ty hlášky pro ně napsali. Film díky nim udržuje příjemně rozechvělou bránici a divák si odpočine právě jen na tak dlouho, aby se stačil nadechnout na další várku. Trošku diskutabilní je možná přílišná hrubozrnnost některých vtipů (Ovce: "Doktore, hrozně mě bolí zadek."), ale většinou film nevybočuje z mezí zábavy, nazývané "rodinná". Druhým kladem pak je jméno režisérky Betty Thomasové, která spáchala mj. komedii Soukromé neřesti, a jejíž výkon je v rámci žánru účelový, neexhibuje a zvířátka se jí podařilo srovnat pěkně do latě. V tom jí ovšem výrazně pomohli trikoví experti, kteří mazlíčky "rezehráli" podle jejích představ. Dá rozum, že scéna, ve které spolu vede komplikované dialogy deset zvířat (včetně tygra a koně) a jeden Murphy, nebyla natáčena naživo. Ale pokud tomu chcete věřit, není to - díky skvělé práci trikařů - nijak těžké.

Do latě je úspěšně srovnán také Eddie Murphy, který omezuje ztřeštěnost na minimum a znovu se ukazuje, že když je patřičně kočírován, je schopen nejen estrádních exhibicí, ale také výkonu, který se dá označit přídomkem "herecký". Ale Oscar z toho pochopitelně nekouká. Ze sekundujících stojí za zmínku pouze symptaticky civilní král vedlejších rolí, dobromyslný Oliver Platt (Disneyovi Tři mušketýři, Neslušný návrh). Všichni ostatní jsou víceméně křoví.

A víc na Dr. Dolittlovi není co rozpitvávat. Podobně jako třeba Flubber přišel s živým slizem a pospojoval jeho úžasné výkony humorem Robina Williamse do chatrného děje, Dr. Dolittle dosáhl téhož prostřednitvím zvířat (a jejich hlášek) a Eddieho Murphyho.

Pokud máte po ruce nějaké to malé děcko, kterému chcete udělat radost a sebe příliš nezprudit, bez obav se seberte a vyražte do biografu na Dr. Dolittla. Minimálně kvůli zvířecímu "organizovanému protestu" (Holub: "Táhněte, prasata!" Prase: "Cože?" Holub: "Myslel jsem policajty!") to stojí za to. A ještě poznámka: Pokud máte panickou hrůzu z českého dabingu, budete možná tentokrát Pavlem Trávníčkem (Dr. Dolittle) a hlasy zvířat celkem příjemně překvapeni.
Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Dr. Dolittle 4 (2008) [Video]

 Dr. Dolittle 4 (2008) [Video]
Dr. Dolittle 4 n
Dr. Dolittle: Tail to the Chief
Žánr: komedie / rodinný
Země: Spojené státy americké
Režie: Craig Shapiro

(pokračování)

Dr. Dolittle 5 (2008) [Video]

 Dr. Dolittle 5 (2008) [Video]
Dr. Dolittle 5 n
Dr. Dolittle Presents: Million Dollar Mu
Žánr: komedie
Země: Spojené státy americké
Režie: Alex Zamm

(pokračování)

Dr. Dolittle 3 (2006) [Video]

 Dr. Dolittle 3 (2006) [Video]
Dr. Dolittle 3 n
 
Žánr: komedie / rodinný
Země: Spojené státy americké
Režie: Rich Thorne

(pokračování)

Dr. Dolittle 2 (2001)

 Dr. Dolittle 2 (2001)
Dr. Dolittle 2 n
 
Žánr: komedie
Země: Spojené státy americké
Režie: Steve Carr

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Události v regionech (2007) [T...

05:30 - 06:00

5 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

ČT2 - Auto-moto-revue (1974) [TV poř...

05:20 - 05:40

15 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:55 - 06:00

40 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Prima - Jak se staví sen (2007) [TV po...

04:35 - 06:00

60 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10