Zari
ohodnotit

Don's Plum Bar

Don's Plum

Žánr:
Rok:
2001
Délka:
89 minut
Premiéra v ČR:
5.9.2002
„Pravá tvář Leonarda DiCapria“
Popis / Obsah / Info k filmu Don's Plum Bar
Kdysi v Americe natočilo pár kamarádů film o událostech jednoho večera v baru, kde se schází partička místních teenagerů. Společně flirtují, vedou silácké řeči a snaží se být co nejdrsnější – ale i ten nejcyničtější z nich, arogantní Derek, má svá slabá místa. Během večera se tak odkrývá temná stránka „zlaté“ americké mládeže.

Jedním z těch, kteří se podíleli na tomto příběhu o nebezpečných hrách a hrátkách, o nichž se rodiče ani obvykle nechtějí dovědět, byl Leonardo di Caprio (hraje nesnesitelného hulváta Dereka) a ten druhý Tobey Maguire, který mu nyní coby Spiderman v popularitě šlape zdařile na paty…

Co je na tomto příběhu tak skandální, že se jeho distribuci oba snaží soudně zakázat ?


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Don's Plum Bar
Svádění. Drogy. Hry. Boje. Káva. Cigarety. Konverzace. Nebezpečné kombinace.
"Specialita dnešního večera - skupinová terapie.
Dnes večer, jako každou sobotu, se sejdou kamarádi Brad (Scott Bloom), Jeremy (Kevin Connolly), IAN (Tobey Maguire), a Derek (Leonado DiCaprio) ve svém oblíbeném podniku - kavárně Donęs Plum. A jako obyčejně jde pouze o to, přivést holky... 

Co ale bude následovat, když čtyři kluci a tři holky potkají čtvrtou dívku, kterou nikdo nečekal? Povídá se o všem a hrdinové si navzájem prozradí věci, o nichž nikdy předtím nemluvili.

Autor/Zdroj: /mraveniště


Popis / Obsah / Info k filmu Don's Plum Bar
Černobílý snímek RD Robba Don's Plum bar zaujímá poněkud zvláštní místo ve filmové historii. Vznikl v roce 1995 a podle soudního rozhodnutí se nesmí hrát ve Spojených státech. Stále totiž probíhá soudní řízení, jež vede jeden ze spoluautorů David Matthew Stutman s Leonardem DiCapriem a Tobeym Maguirem, kteří si nepřejí, aby se film v Americe uváděl. Důvodem je, že by prý poškozoval jejich image, kterou si mezitím oba jako mladí úspěšní herci vybudovali. Typické nezávislé dílko bylo nakonec s copyrightem 2000 uvedeno jako koprodukce USA-Dánsko na Berlinale v roce 2001. Za dánskou stranu je na něm podepsána firma Zentropa, spojená s manifestem Dogma 95. Rozhodně to není náhoda. Don's Plum bar vznikal ve stejné době jako známá proklamace a bezděčně vychází z jeho premis. Jedná se o snímek, který byl natočen během velmi krátké doby, prakticky ve dvou prostředích, s minimálním štábem a s herci, kteří se později prosadili. Děj je vlastně velmi řídký: čtyři kamarádi se sejdou jako každou sobotu v podniku Don's Plum (podle jména majitele i jako slovní hříčka: Donova švestka). Tři z nich si přivedou dívky, čtvrtý bohužel žádnou včas nesežene. Nad hranolkami, kávou a kolou tu parta stráví celou noc klábosením a provokováním. Mladíci i dívky vedou silácké a drsné řeči zejména o sexu. Avšak před zrcadlem na toaletě, kde každý sám se sebou vede kratičké monology, snímané jakoby skrytou kamerou, jsou náhle jiní než před ostatními. Hlavně tady vyplouvají na povrch jejich komplexy, jejich nejistota i osamělost. Pozornost na sebe strhává především egoistický a cynický Derek v podání Leonarda DiCapria, který se vyžívá v urážení všech i v následném omlouvání. Během noci se v baru odehraje několik epizod, do nichž vstupují i další postavy, mj. majitel podniku Don Plum, stárnoucí servírka Flo, podnapilá producentka Grace nebo dvojice bezdomovců. – Podle režiséra se natáčelo pouhé tři dny a z téměř devadesáti procent šlo o improvizaci. Snímek je na první pohled zajímavý především díky účasti pozdějších hvězd, jinak v ničem nepřevyšuje obdobná nezávislá díla (za zmínku ovšem stojí prolog, odehrávající se v jazzové kavárně). Částečně vznikal podle divadelní hry zmíněného D. M. Stutmana s názvem The Saturday Night Club.
Tomáš Bartošek Filmový přehled 2002/10,

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Kluci v akci (2005) [TV pořad]

09:50 - 10:15

5 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

ČT2 - Nádherná Amerika

09:30 - 10:25

25 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

NOVA - Hell’s Kitchen Česko (2024) [T...

09:30 - 10:55

25 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

Prima - Dvojka na zabití (2021) [TV se...

09:15 - 10:25

40 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Reklama