Zari
ohodnotit

Don Camillo a poslanec Peppone

Don Camillo e l’onorevole Peppone

Další název:
Don Camillo a ctihodný Peppone; La grande bagarre de Don Camillo; Die große Schlacht des Don Camillo
Žánr:
Země:
Rok:
1955
Délka:
97 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Don Camillo a poslanec Peppone
Nacházíme se opět kdesi v severní Itálii ve městečku jménem Brescello. Píše se rok 1948 a město opět zasáhla volební horečka. Zdejší komunisté mají opět na vrh a rozšiřují „noviny lidu, noviny nezávislé fronty“. I Camillo se rozhodne zakoupit si od kamelota Pepponeho jeden výtisk a zaplatí pětitisícilirovou falešnou bankovkou. Což mu následně Ježiš Kristus, se kterým Camillo často rozmlouvá, vytkne. Camillo z novin zjistí, že Peppone kandiduje do Parlamentu. Nemůže se s tím vyrovnat. Pomoci zdejším komunistům přijíždí do městečka i profesionální „verbíři voličů“ z Říma
Pro to, aby mohl Peppone stát se poslancem, musím mít absolvováno alespoň pět tříd obecné školy. Během zkoušky má Peppone napsat esej na téma – Muž, na kterého nezapomenu. Píše o události z druhé světové války, ve které úlohu sehrál Camillo. V dalších předmětech Peponnovi pomůže sám Camillo. Samozřejmě, že ne zadarmo.
V příběhu dojde i ke sporu o jednu zemědělskou usedlost, kterou má již od války pronajatou jistý pachtýř Tasca. O usedlost začne mít zájem její nový kupce. Tasco se nechce vystěhovat a jejich spor se přenese na Camilla s Pepponem. Nakonec se ukáže, že je ve stodole schován funkční suvenýr z druhé světové války – americký tank, který napřed Peppone vydává za německý. Měli jej připravený na budoucí třídní boj. Jedné noci, Peppone i Camillo se rozhodnou tank zlikvidovat a zamaskovat v lese. Při úklidu tanku v lese, dojde k výstřelu, kdy Peppone předvádí jak tank umí ovládat, a granát letící několik kilometrů zasáhne přímo na náměstí sochu holubice míru. Peppone pak zničení holubice označí jako akci reakčních živlů.
Během kampaně je Peppone Camillem několikrát ponížen a uražen. Např. úpravou velkoplošného plakátu. Peppone a jeho věrní se Camillovi pomstí tím, že mu ukradnou a snědí všechny slepice. Místní četníci na vše přijdou a Peppone se ocitne před soudem. Z průšvihu mu a jeho věrným opět pomůže Camillo.
Peppone začíná prožívat románek s jednou ženou, která přijela ve skupině „verbířů“ z Říma. Manželka od něj chce utéct a odejít od rodiny. Opět Camillo zasahuje a Pepponeovi zachraňuje manželství.
Proběhnou volby a mezi kandidáty, kteří se dostali do Parlamentu je i Peppone. Jelikož není možná kumulace funkcí, rozhodne se vzdát se pozice starosty města a odjíždí do Říma. Ve stanici ve vedlejším městě jej čeká Camillo a přesvědčuje Peppona, aby se vrátil do města. V Římě by nikým nebyl v Brescellu je osobností. A tak se spolu vrací do svého rodného města na kole. Navzájem se předjíždějí a předhánějí a kdyby jen jeden z nich se příliš opozdil, druhý na něho počká. Protože Ti dva jsou stále spolu a stále proti sobě. Soupeři, kteří mají mezi sebou velký boj, soupeři, kteří se navzájem váží, respektují a svým způsobem mají rádi.

Vojtěch Červenka


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Příběhy slavných (2000) [TV se...

01:20 - 02:15

6 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

ČT2 - Šikmá věž v Pise

01:05 - 02:05

21 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

01:10 - 02:10

16 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

00:35 - 01:30

51 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Reklama