Zari
ohodnotit

Don Camillo a poslanec Peppone

Don Camillo e l’onorevole Peppone

Další název:
Don Camillo a ctihodný Peppone; La grande bagarre de Don Camillo; Die große Schlacht des Don Camillo
Žánr:
Země:
Rok:
1955
Délka:
97 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Don Camillo a poslanec Peppone
Nacházíme se opět kdesi v severní Itálii ve městečku jménem Brescello. Píše se rok 1948 a město opět zasáhla volební horečka. Zdejší komunisté mají opět na vrh a rozšiřují „noviny lidu, noviny nezávislé fronty“. I Camillo se rozhodne zakoupit si od kamelota Pepponeho jeden výtisk a zaplatí pětitisícilirovou falešnou bankovkou. Což mu následně Ježiš Kristus, se kterým Camillo často rozmlouvá, vytkne. Camillo z novin zjistí, že Peppone kandiduje do Parlamentu. Nemůže se s tím vyrovnat. Pomoci zdejším komunistům přijíždí do městečka i profesionální „verbíři voličů“ z Říma
Pro to, aby mohl Peppone stát se poslancem, musím mít absolvováno alespoň pět tříd obecné školy. Během zkoušky má Peppone napsat esej na téma – Muž, na kterého nezapomenu. Píše o události z druhé světové války, ve které úlohu sehrál Camillo. V dalších předmětech Peponnovi pomůže sám Camillo. Samozřejmě, že ne zadarmo.
V příběhu dojde i ke sporu o jednu zemědělskou usedlost, kterou má již od války pronajatou jistý pachtýř Tasca. O usedlost začne mít zájem její nový kupce. Tasco se nechce vystěhovat a jejich spor se přenese na Camilla s Pepponem. Nakonec se ukáže, že je ve stodole schován funkční suvenýr z druhé světové války – americký tank, který napřed Peppone vydává za německý. Měli jej připravený na budoucí třídní boj. Jedné noci, Peppone i Camillo se rozhodnou tank zlikvidovat a zamaskovat v lese. Při úklidu tanku v lese, dojde k výstřelu, kdy Peppone předvádí jak tank umí ovládat, a granát letící několik kilometrů zasáhne přímo na náměstí sochu holubice míru. Peppone pak zničení holubice označí jako akci reakčních živlů.
Během kampaně je Peppone Camillem několikrát ponížen a uražen. Např. úpravou velkoplošného plakátu. Peppone a jeho věrní se Camillovi pomstí tím, že mu ukradnou a snědí všechny slepice. Místní četníci na vše přijdou a Peppone se ocitne před soudem. Z průšvihu mu a jeho věrným opět pomůže Camillo.
Peppone začíná prožívat románek s jednou ženou, která přijela ve skupině „verbířů“ z Říma. Manželka od něj chce utéct a odejít od rodiny. Opět Camillo zasahuje a Pepponeovi zachraňuje manželství.
Proběhnou volby a mezi kandidáty, kteří se dostali do Parlamentu je i Peppone. Jelikož není možná kumulace funkcí, rozhodne se vzdát se pozice starosty města a odjíždí do Říma. Ve stanici ve vedlejším městě jej čeká Camillo a přesvědčuje Peppona, aby se vrátil do města. V Římě by nikým nebyl v Brescellu je osobností. A tak se spolu vrací do svého rodného města na kole. Navzájem se předjíždějí a předhánějí a kdyby jen jeden z nich se příliš opozdil, druhý na něho počká. Protože Ti dva jsou stále spolu a stále proti sobě. Soupeři, kteří mají mezi sebou velký boj, soupeři, kteří se navzájem váží, respektují a svým způsobem mají rádi.

Vojtěch Červenka


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

01:05 - 01:30

6 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

ČT2 - Pluk mizerů

00:45 - 01:45

26 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

NOVA - Equalizer (2014) [2k digital]

22:40 - 01:15

151 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

01:00 - 02:00

11 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Slepice ve větru (Kaze no naka no mendori)

Slepice ve větru
Kaze no naka no mendori

Jevgenij Mitta

Mitta Jevgenij

Zaslíbená země (Promised Land)

Zaslíbená země
Promised Land

Naposled navštívené:
Slepice ve větru (Kaze no naka no mendori)

Slepice ve větru
Kaze no naka no mendori

Jevgenij Mitta

Mitta Jevgenij

Zaslíbená země (Promised Land)

Zaslíbená země
Promised Land