Zari
ohodnotit

Divoké mušle

Wilde mosseis

Země:
Rok:
2000
Délka:
117 minut
Premiéra v ČR:
19.4.2001
„Štěstí je vzdálená krajina, ale pivo je pivo. Celovečerní debut holandského režiséra Arika de Bruyna.“
Popis / Obsah / Info k filmu Divoké mušle
Leen - divoký, drsný, neklidný, ale citlivý, pracuje v doku u svého otčíma. Je nespokojený se svým jednotvárným zaměstnáním a sní o lepší existenci. Není ale schopen odloučit se od svých kamarádů, ale ani od ostrova jehož scenerii má rád.

Jeho přátelé jsou lépe připraveni čelit každodenní realitě. Daan je vyrovnaná osobnost, spokojený se svou prací na rybářské lodi. Volný čas tráví v lokálním klubu motocyklového gangu. Hraje na bubny v hard-rockové kapele a experimentuje s halucinogenními sušenými mušlemi. Jacob, nejmladší ale i nejodpovědnější z trojice. Místní motorkářský gang ho přijímá dost zdráhavě a fakticky jen proto, že je výborný kytarista a skládá pro jejich kapelu. Jeho snem a ambicí je hudba, která mu má otevřít cestu do nového života.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Divoké mušle
Film zobrazuje život tří kamarádů na ostrově v oblasti Zeelandu u jihozápadního pobřeží Nizozemí, jehož obyvatelé se v mnohém odlišují. Mluví například vlastním jazykem, který je natolik nesrozumitelný, že film je v zemi svého původu promítán s holandskými titulky.
Leen pracuje u otce v doku, Dann pravidelně vyplouvá s rybářskou lodí a nejmladší Jacob se zajímá hlavně o hudbu. Prostřednictvím této trojice přátel prožijeme příběh mladých lidí, naplněný hledáním lásky a místa v životě.
Divoké mušle slavily velký úspěch na letošním Febiofestu. Ostatně nizozemská kinematografie se v posledních letech prosadila např. snímky Antonia, Charakter, Létající Holanďan či Siberia.
Kino ART

Autor/Zdroj: /Kino ART


Vnitřně zranitelný motorkář Leen touží odjet z rodného ostrova a najít si práci ve velkém městě. Všichni, kdo jsou pro něj důležití, matka, milenka i nejlepší kamarádi, jej však poutají k domovu. S kamarády se dokonce pokusí vyloupit místní bankovní pobočku, aby sehnal peníze pro začátek nového života... Psychologický snímek Divoké mušle je celovečerním debutem nizozemského herce, scenáristy a režiséra Erika de Bruyna (nar. 1962). Na scénáři filmu s ním spolupracoval mj. významný český filmař Otakar Votoček (natočil mj. film Křídla slávy). Režisér postihuje atmosféru monotónního života na současném nizozemském venkově či spíše na nizozemské periferii. Líčí vnitřní rozervanost mladíka, zmítaného pocitem nicotnosti a bezvýchodnosti vlastní existence i bytostnou spjatostí s důvěrně známým prostředím a láskou k němu. Jediný únik představují v takové situaci občasné spontánní divoké akce členů motorkářského gangu či alkoholové a drogové excesy. Představitel hlavní role Fedja van Huet (nar. 1973) je u nás známý jako protagonista nedávno uvedeného nizozemského snímku Charakter.
Film Divoké mušle, který zaznamenal ohromný divácký ohlas již na letošním Febiofestu, získal mj. Cenu nizozemské filmové kritiky a Cenu poroty mladých v Rotterdamu 2000.

Autor/Zdroj: /Kino AERO


Film zobrazuje život tří kamarádů na ostrově v oblasti Zeelandu u jihozápadního pobřeží Holandska, jejíž obyvatelé se mnohým odlišují - například i vlastním jazykem, který je natolik nesrozumitelný, že film je v zemi svého původu promítán s holandskými titulky. Leen - divoký, drsný, neklidný, ale citlivý mladík pracuje v doku u svého otčíma. Je nespokojen se svým jednotvárným zaměstnáním a sní o lepší existenci. Není ale schopen odloučit se od svých kamarádů, ale ani od ostrova, který má rád. Jeho přátelé - Daan a Jacob - jsou lépe připraveni čelit každodenní realitě. Daan je osobnost, vyrovnaný, spokojený se svou prací na rybářské lodi. Volný čas tráví v místní klubu motorkářské party. Hraje na bubny v hard-rockové kapele a experimentuje s halucinogenními sušenými mušlemi. Jacob je nejmladší, ale i nejodpovědnější z celé trojice. Motorkáři ho přijímají dost zdráhavě a v podstatě jen proto, že je výborný kytarista a autor skladeb pro jejich kapelu. Jeho snem a jedinou ambicí je hudba. Věří, že mu otevře cestu do nového života. Potřebuje peníze, aby mohl nahrát s kapelou CD a vydat ho. Prostřednictvím této trojice přátel prožijeme příběh mladých lidí, naplněný hledáním lásky a svého pevného bodu v životě.

Autor/Zdroj: /mraveniště


Popis / Obsah / Info k filmu Divoké mušle
Snímek Divoké mušle je celovečerním debutem nizozemského herce, scenáristy a režiséra Erika de Bruyrta. Jeho příběh se odehrává na zastrčeném nizozemském ostrově a pojednává o nenaplněné touze mladého muže realizovat alespoň počátek svých životních snů. - Vnitřně zranitelný motorkář Leen touží odjet z rodného ostrova a najít si práci ve velkém městě. Všichni, kdo jsou pro něj důležití, jej však poutají k domovu: matka Noortje, nadějná milenka Janine i nejlepší kamarádi Daan a Jacob. S posledními dvěma se dokonce pokusí vyloupit místní bankovní pobočku, aby sehnal peníze pro začátek nového života. Na svou nerozhodnost, ale také na nepochopení okolí nakonec mladík těžce doplatí... - Erik de Bruyrn postihuje atmosféru monotónního života na současném nizozemském venkově či spíše na nizozemské periferii. Líčí vnitřní rozervanost mladého muže, zmítaného pocitem nicotnosti a bezvýchodnosti vlastní existence i bytostnou spjatostí s důvěrně známým prostředím a láskou k němu. Jediný realizovatelný únik představují v takové situaci občasné spontánní divoké akce členů motorkářského gangu či alkoholové a drogové excesy. - Představitele Leena známe z hlavní role v nedávno uvedeném nizozemském snímku Charakter (1997
Zdeno Kubina Filmový přehled 2001/4/3,

Autor/Zdroj: Kubina Zdeno/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Hermann Giefer

Giefer Hermann

Harold Perrineau

Perrineau Harold

Leonardo Padrón

Padrón Leonardo

Naposled navštívené:
Hermann Giefer

Giefer Hermann

Harold Perrineau

Perrineau Harold

Leonardo Padrón

Padrón Leonardo