Duben
ohodnotit

Dešťová víla

Další název:
The Rain Fairy / Dažďová víla (SK)
Žánr:
Rok:
2010
Délka:
96 minut
Premiéra v ČR:
11.2.2010
„Výpravná filmová pohádková pouť za láskou a odpuštěním. Přesvědčí Květuška nadpozemské bytosti, mocné živly i samo Slunce a vrátí svému kraji vodu? Dokáže uhájit svou lásku k Ondrovi?“
Popis / Obsah / Info k filmu Dešťová víla
POZOR, SPOILER

Po světě chodí mladá dívka oblečená jako žebračka tulačka. Všichni ji odhánějí, i když mocně prší, ovšem mimo mladé Květy. Ta od ní dostane dvě mince, jedna je pro ni a druhá pro toho, kdo si to zaslouží.

U starostů Lakotových na statku je trachtace a zásnubní hostina. Ondra si má brát Bětu Bečků, dceru bohatých rodičů, kteří mají pivovar. Ondra však hody přeruší a řekne, že Bětu si vzít nemůže. Proč? Protože je zamilován do Květy Pařízkové.

Dešťová víla, neboť to byla ta žebračka tulačka, si stěžuje na lidi v dolinách - a navrhuje trest odebrání vody. A tak se i stane.

Starosta začne věřit, že Květa se s dešťovou vílou zná a slibuje jí Ondru, když vodu přinese. Ondra jí slíbí, že půjde také, jenže starosta mu dá spící byliny a milý Ondra usne. Takže Květuška si za vílou kráčí sama.

Lakota povolá lékaře, ten zajde za babicí, od které má Lakota rostliny na spaní, a od ní obdrží lék na probuzení. Dá jej Ondrovi a ten se probudí. Otec jej sice hlídá, ale Ondra mu uteče a jede za Květuškou. Ta pokračuje v cestování a nese ji Vítr, který vílu zná. Takže se nakonec Květa s vílou setká. Ta jí vodu klidně dá, ale jen pro ni. Pokud chce i pro ostatní, musí splnit tři úkoly. A zatímco je plní, honí se Ondra se zloději. Když jej chytnou, dojde k boji a Ondra, ač jim zpočátku nandává, nakonec prohrává. A v té době se Květa musí stát „živou vodou“. Totiž kapkou. Nemusí sama o sobě. Může místo sebe obětovat Ondru. Nu, nakonec stejně rozhodně mince, ale ani toto se zase Květě nelíbí a bere to na sebe.

Ondra je už doma a chystá se svatba, kterou on stále odmítá. A tak táta začne simulovat, že má smrt na jazyku a hups, už jsou Běta a Ondra v kostele. Svatba to bude asi velkolepá…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Dešťová víla
Vzduch, oheň, země, voda - čtyři živly a jejich vládce, samo Slunce, jsou rozezleny zkušeností, kterou na své pouti pozemským světem učinila Dešťová víla. Lidé už myslí jenom na majetek a na peníze, láska a pomoc bližnímu nemají pro ně cenu, neznamenají vůbec nic. Jako sedlák Lakota, nejbohatší hospodář v kraji. Jeho syn Ondra má rád Květušku, jenomže ta by nepřinesla žádné věno a tak Lakota nutí Ondru do sňatku s bohatou dědičkou pivovaru. A jediná Květuška se také ujme chudé žebračky, za kterou putuje přestrojená Dešťová víla, a proto ona jediná dostane moc, aby vrátila vodu svému kraji. Takový byl totiž trest, na kterém se dohodly Živly spolu se Sluncem - prameny vyschnou a déšť nepřichází... Nebezpečná je cesta, nebezpečné jsou i úkoly, které musí Květuška splnit, ale největší nebezpečí na ni čeká v podobě zkoušky lásky mezi ní a Ondrou, který se ji vydá hledat. Kdo obstojí?

Na motivy pohádky spisovatele Theodora Storma napsal scénář Jan Míka, a v pohádce, kterou režíroval Milan Cieslar, si zahrály známé herecké tváře - Lenka Vlasáková, Vica Kerekes, Jakub Gottwald, Miroslav Donutil, Simona Stašová, Marián Labuda, Stanislav Zindulka a další.

Česká televize


Popis / Obsah / Info k filmu Dešťová víla
Realizaci pohádky Milana Cieslara Dešťová víla brzdil nedostatek financí, dokud se koprodukce neujala Česká televize, která ji bude asi vysílat na Vánoce 2011. – Obyvatelé vesnice se až na výjimku – dívku Květušku - zachovají zle k žebračce, tedy převlečené Dešťové víle. Ta je po dohodě se Sluncem a s dalšími živly potrestá tím, že jim sebere vodu. Strádání může ukončit právě jen Květuška, zamilovaná do Ondry, syna statkáře Lakoty. Dívka se vydá na pouť za vílou. Dostane se až do nebe a splní tři náročné úkoly, aby získala zpět vodu. Nesmí se však vrátit domů, dokud si nebude jista Ondrovou láskou. Až když mladík od oltáře uteče vnucené nevěstě Bětě, dceři pivovarníka Bečky, Květuška se objeví rovnou na svou svatbu... – Scénář Jana Míky je nesoudržný, eklektický a málo dramatický, charaktery postav jsou stereotypní, režie je mdlá a vizuální efekty občas vzbuzují úsměv. Jedná se o běžný televizní produkt, těžící z obliby žánru, jemuž nepomohou ani obrázky z islandských exteriérů.

-ivp-, Filmový přehled 2010/4


Popis / Obsah / Info k filmu Dešťová víla
Živly, které ovládají zemi - Vzduch, Oheň, Země a Voda - provádějí „pravidelnou inspekci“ u lidí. Za všechny živly sledujeme Vodu, které lidé říkají Dešťová víla. Jde krajem převlečena za chudou ženu. Pozná, že lidé začali myslet hlavně na peníze, že se vytrácí láska a dobro. Mezi takové lidi patří i sedlák Lakota (Miroslav Donutil), jehož syn Ondra (Jakub Gottwald) miluje chudou Květušku (Vica Kerekes). Jejich lásku ale sedlák nerad vidí. Když se živly vrátí ke Slunci, žádají tvrdé potrestání. Slunce váhá, ví, že lidi jsou lidi, a i přes jejich chyby je má rádo, ovšem je přehlasováno. V poslední chvíli mu pomůže Dešťová víla (Lenka Vlasáková). Požádá Slunce, jestli by nemohla lidi potrestat sama a vezme lidem déšť. Kraj sužuje sucho. Lidé nemají co sklízet, obilí neroste, sena jsou skoro spálena. Lakota využije situace a slíbí Ondrovi, že si může vzít Květušku za ženu pod podmínkou, že Květuška zařídí déšť. Ta se pak vydá za Dešťovou vílou a musí splnit tři úkoly. Úkoly to budou těžké, přetěžké a ani po jejich splnění nebude mít Květuška s Ondrou
vyhráno. Lakota je nenapravitelný...Ale nebojte, nakonec dobro a láska zvítězí, jak už to v pohádkách bývá.
Distributor DVD


Popis / Obsah / Info k filmu Dešťová víla
Příběh volně navazuje po přiznaném časovém odstupu na konec předcházejícího stejnojmenného filmu.
Jana odešla od Jana, Anička našla svou první velkou lásku, Jan byl vyhozen z bytu Karin, ačkoliv s ním čekala dítě a Vladimír se vrátil ke své manželce.
Ale to by nebyl život skutečným dirigentem osudů, aby vše nebylo po určitém čase zase trochu jinak.
Vladimíra zastihujeme na daleké cestě, kdesi v pralesích Nové Guineje, kde uskutečňuje svůj dávný sen, nalézt lidi, nedotčené civilizací, se zvyky, pocházející ještě z doby kamenné.
Vladimír původní obyvatele pralesa nachází, ale situace se obrací proti němu jako v nejhorším snu. Pravěcí lidé odloví Vladimíra jako lovné zvíře. Dopraví ho do vesnice v srdci pralesa a Vladimírovi zbývají poslední okamžiky života, neboť podle všeho jsou to ještě kanibalové. Během mystického obřadu dojde ke zvratu a ve Vladimírovi divoši objeví nadpřirozené vlastnosti, všichni ho začnou uctívat jako šamana. Vrací se domů jako opravdový šaman s vírou a přesvědčením, že může léčit nemocné duše.
Po příjezdu do Prahy jeho cesta vede domů, ke své ženě. Návrat po roce v pralese nemůže skončit jinak, než s kufry za dveřmi.
Vladimír hledá exil u svých nevlastních sester, nikoho jiného nemá. V prázdném domě na předměstí nachází matku, která je sama, všemi opuštěná a právě se pokouší o sebevraždu. Je opilá a tak její pokus je spíše groteskou. Vladimír ji zachrání a nabídne duchovní pomoc.
Osudy hrdinů, zase přesně odpozorované ze života se s tragikomickou nadsázkou prolínají a touha každého žít šťastněji komplikuje osudy druhých. V komediálně neskutečných peripetiích se Jan dvoří bývalé manželce Janě, jakoby usiloval o znovuvzkříšení jejich manželství, Karin naopak bojuje o Františka, matka o svou osudovou známost.
Vše končí trojitou svatbou, během níž novomanželé i všichni svatebčané zjistí, že Vladimír žádné nadpřirozené schopnosti neměl a nemá. Všichni poznávají, že mohou chytit své životy do vlastních rukou, pokud opravdu chtějí.
Milan Cieslar - producent filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Polopatě (2013) [TV cyklus]

06:25 - 07:15

8 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

ČT2 - Hrdinové legend

06:00 - 06:50

33 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

NOVA - Denver - Poslední dinosaurus (...

06:20 - 07:10

13 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

06:30 - 06:55

3 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10