Zari
ohodnotit

Deset století architektury [TV cyklus]

Santini v Praze (1999) - 1. díl (3. série)

Žánr:
Rok:
1999
Délka:
14 minut
„Jeden z největších stavitelských géniů své doby po sobě zanechal architekturu, která je ozdobou našeho hlavního města.“
Popis / Obsah / Info k filmu Santini v Praze
Jan Blažej Santini, pražský Ital, jeden z největších stavitelských géniů své epochy, proslul především jako tvůrce osobitého stylu tzv. barokní gotiky (jeho snad nejznámnějším dílem je kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou, postavený ve dvacátých letech 18. století). Jeho tvorba má však mnoho poloh a promítla se výrazně i do genia loci barokní Prahy.

Narodil se v únoru 1677 v rodině italských kameníků, již po dvě generace usazených v Praze. Jeho životní osudy nebyly příliš šťastné a jeho předčasná smrt ve 46 letech znamenala citelnou ztrátu pro české stavitelské umění. Ke stavbám dotvářejícím okolí Prahy patří Santiniho přestavba gotického cisterciáckého kláštera na Zbraslavi, započatá před rokem 1709. Z původního velkorysého projektu nakonec zbylo jen torzo, i to však svědčí o mimořádné tvůrčí invenci, zejména v komponování ambitů. Po smrti Santiniho pokračoval ve stavbě František Maxmilián Kaňka. V téže době se Santini věnoval práci pro klášter benediktinek u sv. Jiří na Pražském hradě. Stavěl pro ně kapli sv. Anny v Panenských Břežanech, na níž jsou velmi patrné gotizující tendence, jejichž kořeny můžeme hledat v cisterciácké tradici. Podílel se rovněž na projektech Kolowratského, později Thun-Hohenštejnského paláce a fasádách domů hraběte Václava Morzina na druhé straně Nerudovy ulice, stejně jako paláce Colloreda Walsee. Malostranskými měšťany byl pozván k projektu poutního místa Panny Marie Vítězné na Bílé Hoře, na počest činu karmelitána, který požehnal katolickému vojsku před bitvou s českými stavy pomocí Kristova obrazu. Santini jako geniální syntetik ve svých variacích přetvářel historické vlivy předešlých slohů ve spojení s alegorickými a symbolickými principy. Tvůrci dokumentu nám předkládají citlivě vyvážené pojednání o jeho pražské tvorbě včetně historických, kulturních i biografických souvislostí.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Společně to zvládnem!

20:10 - 21:25

69 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - Poslední ostří hoši (1976)

20:30 - 22:10

49 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

NOVA - Policie Modrava (2011) [TV ser...

20:20 - 21:40

59 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Prima - Zrádci

20:15 - 21:35

64 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Zloděj z Bagdádu (Il Ladro di Bagdad)

Zloděj z Bagdádu
Il Ladro di Bagdad

Joan Genest

Genest Joan

Naposled navštívené:
Zloděj z Bagdádu (Il Ladro di Bagdad)

Zloděj z Bagdádu
Il Ladro di Bagdad

Joan Genest

Genest Joan