Zari
ohodnotit

Čtyři pírka: zkouška cti

The Four Feathers

Další název:
Čtyři pírka
Rok:
2002
Délka:
125 minut
Premiéra v ČR:
30.10.2003
„Svoboda. Vlast. Čest. Vášeň. Aby zachránil svého nejlepšího přítele, musí riskovat vše, na čem mu záleží.“
Popis / Obsah / Info k filmu Čtyři pírka: zkouška cti
Výpravnou dobrodružnou podívanou skýtá válečné drama Čtyři pírka, které se rozhodl natočit podle knihy A.E.W.Masona původem pákistánský režisér Shekhar Kapur, kterého proslavilo především historické drama Královna Alžběta. Tentokrát se tedy trochu rozhodl odlehčit tón svého nejnovějšího historického snímku, který potěší především teenagery. Příběh se odehrává v Africe, kde slouží britský důstojník Harry Faversham (Heath Ledger). Vynikající voják, úspěšný na poli soukromém, což dokazuje krásná přítelkyně (Kate Hudsonová), i na poli profesním, o čemž svědčí i důstojnické frčky. Jenomže s Harrym to zas není tak úplně všechno v pořádku - ve chvíli, kdy má armáda nastoupit do bitvy proti arabským rebelům, rozhodne se vzdát se vojenského postu. Samozřejmě tak musí čelit odsudku okolí, nicméně očistit pošramocenou čest se mu podaří poté, co jeho regiment upadne do zajetí a on se vydá do Afriky, aby zde vybojoval bitvu nejen proti nepřátelům, ale hlavně sám se sebou.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 21.11.2004 HBO
Název: Čtyři pírka


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Čtyři pírka: zkouška cti
Píše se rok 1884 a mladý poručík Harry Feversham, příslušník elitní jednotky britské koloniální armády a potomek starého vojenského rodu, způsobí poprask, když nečekaně požádá o propuštění do civilu. Otec, významný generál, se ho zřekne a jeho tři nejbližší přátelé, důstojníci Castleton, Trench a Willoughby, mu pošlou tři bílá pírka jako symbol zbabělosti. Čtvrté dostane překvapivě od snoubenky Ethne. Jediný, kdo ho hájí, je přítel Jack Durrance, jenž také potají miluje Ethne. Když jednotka odjede do Súdánu, není Harry schopen žít se znamením hanby a rozhodne se odjet, aby získal zpět ztracenou čest a vrátil pírka. Vydá se přes poušť s karavanou obchodníka s bílým masem, kterého princezna místního kmene, zabije kvůli krutému zacházení. Polomrtvého Harryho později najde v poušti osamělý domorodec Abú Fatma a postará se o něj. K nepoznání zarostlý Harry se v domorodém oděvu vydává za Araba a přijme práci nosiče u britské jednotky. Jack odjíždí do Londýna, aby pomohl naklonit parlament africkému tažení, a také doufá, že se mu podaří získat náklonnost Ethne. Harry s pomocí Abú Fatmy odhalí past chystanou na britské vojáky. Arogantní Willoughby dokonce nechá zbičovat muže, který je přišel upozornit na nebezpečí. Vzápětí je jednotka skutečně napadena a Harry se v bitevní vřavě pokouší chránit přátele. Castleton je zabit, zraněného, oslepeného Jacka se mu podaří odtáhnout do bezpečí a ošetřit. Zatímco Harry postupně vykoupí statečnými činy svou hanbu a vrátí potupná pírka, Jack se vrátí do Anglie a znovu se uchází o Ethne.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Čtyři pírka: zkouška cti
Svoboda. Vlast. Čest. Vášeň. Aby zachránil svého nejlepšího přítele, musí riskovat vše, na čem mu záleží.
Rok 1884. Harry Feversham má před sebou skvělou budoucnost - patří k nejlepším ve svém pluku a má těsně před zásnubami s dívkou, kterou nade vše miluje. Povstání proti britské koloniální nadvládě, které vypukne v Súdánu, ovšem změní jeho život od základů. Harryho pluk má být totiž vyslán proti rebelům, ovšem on sám je při představě nadcházejících bojů zcela ochromen nejistotou a pochybnostmi o sobě samém a krátce před odjezdem svého regimentu do války rezignuje a odchází z armády.
Tento čin má ale dalekosáhlé důsledky - Harryho otec, sám voják, se svého syna zřekne, jeho nejbližší přátelé, považující jeho čin za projev strachu, mu pošlou tři bílá pírka, symbolizující zbabělost, a čtvrté přidá jeho snoubenka, vlastenecká Ethne.
Harry zůstává v Londýně sám, opuštěný, izolovaný a trpící obecným pohrdáním - až nakonec najde řešení. Navzdory svým pochybám o smyslu této války se vydává do Afriky, aby byl nablízku svým přátelům a podle možnosti jim pomohl. Na své trudné cestě pouští bezmála přijde o život a přežije jen díky pomoci a později přátelství tajemného místního bojovníka Abou Fatma, který se rozhodne bláznivého Angličana chránit. Dvojice přátel tak sleduje britské tažení i boje, v nichž může Harry konečně dosvědčit svou loajalitu k přátelům, odvahu i schopnost sebeobětování.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Popis / Obsah / Info k filmu Čtyři pírka: zkouška cti
Historický dobrodružný film Čtyři pírka – zkouška cti vznikl podle populárního, již několikrát zfilmovaného románu britského spisovatele Alfreda Edwarda Woodleyho Masona (1865-1948). Dílo je u nás známo pod názvem Čtyři péra (seznam adaptací viz níže). Příběh zbabělosti, hrdinství a cti, odehrávající se na pozadí britských koloniálních válek v osmdesátých letech devatenáctého století, natočil režisér indického původu Shekhar Kapur. – Humanitně založený mladý poručík Harry Feversham nečekaně požádá o propuštění z armády. Ačkoliv pochází ze známého vojenského rodu, nevidí žádný smysl v dobývání bohem zapomenutých pouštních území kdesi v Súdánu, kam má odjet jeho pluk, a odmítá pro takovou věc riskovat život. Svými třemi přáteli z pluku je rázem zavržen a dostane od nich bílá ptačí pera, jež dle tradice symbolizují zbabělost. Čtvrté pírko mu dá zklamaná snoubenka Ethne. Otec, významný generál, se Harryho veřejně zřekne. Jediný, kdo v Harryho stále věří, je jeho nejbližší přítel Jack Durrance; ten zároveň tajně miluje Ethne. Harry není schopen žít se znamením hanby, a tak se inkognito vydá do Súdánu, aby pírka vrátil těm, kdo mu je poslali. Podstoupí nezměrné utrpení, mj. v poušti a v mohamedánském vězení. Některým vojákům zachrání život. Nakonec se rehabilituje a získá zpět vše, kromě své pýchy… - Shekhar Kapur se opět pustil do výpravné dobové rekonstrukce, podobně jako v předchozím úspěšném snímku Královna Alžběta (1998, FP 3/99). Staví na vizuálním kontrastu nablýskaných oficírských slavností a nehostinného prostředí africké pouště; výraznou fyzickou proměnou ostatně prochází i hlavní postava, představovaná australskou hvězdou Heathem Ledgerem. Vyprávění ovšem ulpívá na povrchu: Kapur např. jen velmi vágně a nepřesvědčivě zprostředkovává tlak společenských konvencí, jež hrdinu doženou až k fanatickému hazardování se životem. Naopak možná nechtěně vystupují do popředí paralely s aktuální situací ve světě (rozpínavost Západu, přicházející do konfliktu s „mohamedánskými fanatiky“). Ani v tomto ohledu však Kapurův nový snímek nepřináší nějaké pozoruhodné sdělení.
-zk-, Filmový přehled 2003/10


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Čtyři pírka (1978) [TV film]

 Čtyři pírka (1978) [TV film]
Čtyři pírka n
The Four Feathers
Žánr: dobrodružný / romantický
Země: Velká Británie
Režie: Don Sharp

(remake)

Čtyři pera (1939)

 Čtyři pera (1939)
Čtyři pera n
The Four Feathers
Žánr: dobrodružný / drama / romantický / válečný
Země: Velká Británie
Režie: Zoltán Korda

(remake)

The Four Feathers (1929)

 The Four Feathers (1929)
The Four Feathers n
 
Žánr: dobrodružný / drama
Země: Spojené státy americké
Režie: Merian C. Cooper, Lothar Mendes, Ernest B. Schoedsack

(remake)

TV Program

ČT1 - Policejní pohádky strážmistra ...

22:30 - 23:49

16 minut již uběhlo
63 minut zbývá do konce

ČT2 - Uvnitř Zuckerbergova metamozku

21:50 - 22:50

56 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

NOVA - Comeback (2008) [TV seriál]

22:20 - 22:55

26 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

21:40 - 22:50

66 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Reklama