Cnostný Metod (1979)

Cnostný Metod
58.3 %
 
 

Další název: Ctihodný Metod

    Žánr: tragikomedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.6.1980        
    Délka: 94 min.
„Tragikomedie o rodině z hříšné Bratislavy, ve které faleš potlačila lásku i morálku“
POZOR, SPOILER

Bratislava roku 1940. Do jedné z vil se stěhují její noví obyvatelé - rodina Metoda Šubíka. Ten také hned poté dostává slib na pozici s platem pěti tisíc měsíčně. Jenže i to je Metodově ženě málo. Když se jí známá pochlubí náušnicemi za osm tisíc, chce mít také více peněz.

Zatímco tatík arizuje podle přání a financí, syn se doučuje matematiku. Tatík je pozván do nočního podniku jako odměnu za arizaci. Zde později tatík pospává s majitelkou. Jenže i to je mu málo, tak se pokusí, stejně jako syn, o služebnou Hanku. Málem je načapán manželkou, ale prchne a Hanka je vyhozena. Dostává se do podniku, kde ji také nalézají jak otec, tak i syn. Otec ji chce nahoru na pokoje, ale Hanka odmítá poslušnost a veřejně jej zostudí. Proto je ihned vyhozena.

Syn tlačí na otce, aby ji našel, a on tedy zajde za mužem, který by to mohl dokázat. A pak přijde den, kdy je Metod vyznamenán a nedaleko se tisknou letáky. Ono se to totiž samozvanému vládci světa drobet vymklo z ruky a jeho elitní armáda u Stalingradu narazila.

Metodův syn Cyro je už definitivně u odboje. Při jedné z akcí je nucen se s kamarádem ukrýt ve veřejném domě. Zde narazí na Hanku, která mu řekne, jak to bylo tehdy s jejím vyhazovem, a také mu řekne, že tento dům patří jeho matce. Cyro doma vybere otci peníze, sebere matce šperky a zanese to všechno Haně. Doma pak prohlásí, že si ji vezme za ženu. Prosadí svou?  Autor: Pitryx

režie:
Ján Lacko
 
 
hraje:
Mieczysław Czechowicz (ministerský poradce Metod Šubík), Zdena Grúberová (Etelka Šubíková), Tibor Vokoun (Cyro Šubík), Mária Breinerová (Hanka), Jiří Holý (policejní přednosta Celo Poliak), Naďa Kotršová (Jolka Poliaková), Květa Fialová (Irenka), Ján Bzdúch (děkan Sollár), Tibor Bogdan (veřejný notář Kucbel), Ján Greššo (Ivan), Beata Drotárová (Kucbelová), Ľubomír Gregor (právník Singer ml.), Alena Michalidesová (Julka), František Kabrheľ (člen správní rady), Ernest Šmigura (člen správní rady), Hana Slivková (Kosová), Emil Kosír (Koso), Teodor Piovarči (Belan), Lotár Radványi (vrchní číšník v kavárně Orient), František Gervai (fotograf na svadbě), Anton Gýmerský (primáš Dežo), Jozef Úradník (Bachleda), Oľga Vronská (Ivanova domácí), Anton Baláž, Vojtech Brázdovič (hajný), Ján Kusenda (člen správní rady), Michal Belák (rádce Kugler), Igor Fábry (Kuglerův tajemník), Ria Paldiová (prostitutka - blondýna), Nicol Zábrodská (prostitutka - tmavovláska), Tibor Vadaš (Singer st.), Jozef Longauer (tajný), Jozef Mifkovič (tajný), Jana Biskupská (děvče v lidovém kroji), Ján Gubala (gardista), Jozef Husár (gardista)
 
 
scénář:
Miloš Krno, Ján Lacko (spolupráce na scénáři)
 
 
kamera:
Vladimír Ješina
 
 
hudba:
Milan Novák
 
 
výprava-architekt:
Juraj Červík
 
 
kostýmy:
Edgar Schmied (návrhy kostýmů), Anna Liďáková
 
 
střih:
Maxmilián Remeň
 
 
zvuk:
Pavol Sásik
 
 
mluví:
Eduard Bindas (ministerský poradce Metod Šubík)
 
 
II. kamera:
Ján Mančuška
 
 
II. režie:
Adolf Lachkovič
 
 
masky:
Emília Bobeková
 
 
dramaturgie:
Maximilián Nitra
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Anton Vyskočil, Mária Strakáčová
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
Štěpán Koníček
 
 
vedoucí výroby:
Karol Bakoš
 
 
skript:
Oľga Kopalová
 
 
vedoucí výpravy:
Vojtech Brázdovič
 
 
předloha:
Miloš Krno (stejnojmenný román)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.