Zari
ohodnotit

Čistá duše

A Beautiful Mind

Další název:
Čistá duša (SK)
Rok:
2001
Délka:
134 minut
Premiéra v ČR:
21.2.2002
„Viděl svět tak, jak si nikdo nedokázal představit.“
Popis / Obsah / Info k filmu Čistá duše
V září 1947 navštěvuje talentovaný ale poněkud podivínský student John Nash prestižní Princetonskou univerzitu. Na přednášky ale moc nechodí, považuje je za ztrátu času a raději studuje sám. V pololetí ho znepokojený profesor Helinger nabádá, aby už začal na nějakém projektu pracovat, jinak je jeho kariéra ohrožena. Jednoho večera dostane John dlouho hledaný nápad. Horečně na něm pracuje a výsledkem jsou geniální matematické principy teorie her. Je přijat do Wheelerovy laboratoře na prestižním M.I.T.. O pět let později prokáže svého génia znovu, když z hlavy vyluští kód používaný ruskou špionážní sítí. Později ho kontaktuje agent Parcher, který ho zaveze do tajné centrály a přesvědčí ho ke spolupráci na přísně tajném projektu. Má vyluštit kód z novinových inzerátů, které používá frakce Rudé armády, jež hodlá v USA odpálit jadernou bombu. Jedné noci, když John předává výsledky své práce do tajné schránky, objeví se tu Parcher, naloží ho do auta a ujíždí před pronásledovateli, kteří po autě střílejí. Na Harvardově univerzitě se během Národní matematické konference John nedokáže soustředit na svou přednášku, protože ho rozptyluje skupina podezřelých mužů vedených doktorem Rosenem. Pokusí se jim uprchnout, ale je dopaden a omámen injekcí. Probere se na psychiatrické klinice, kde se doktora Rosena snaží přesvědčit, že je pronásledován ruskými špiony. Znepokojený lékař prohlásí, že trpí schizofrenií, že neexistuje žádný agent Parcher, žádné mrtvé schránky, žádní špioni, žádný tajný úkol. Zoufalého Johna čeká nejtěžší bitva jeho života.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Čistá duše
Film inspirovaný autentickým životním příběhem Johna Forbese Nashe ml., nositele Nobelovy ceny za ekonomii. V roce 1947 byl John přijat na prominentní univerzitu v Princetonu s pověstí zcela mimořádně talentovaného matematika. Nepodobá se svým vrstevníkům. Neúčastní se jejich zábav, žije ve vlastním, uzavřeném světě a dokonce nechodí ani na přednášky. Je doslova posedlý touhou po objevu "originální myšlenky". Nalezne ji a vysokou školu opouští jako vědec, který svojí matematickou teorií doslova převrátil naruby ekonomické teze, považované uplynulých sto let za neměnné. Získá skvělé postavení, ožení se, založí rodinu... Jednoho dne si ovšem i jeho žena Alicia musí připustit, že to, co bylo až dosud u Johna považováno za podivínství, je závažnou psychickou chorobou. Léčba je složitá a zdlouhavá, protože pacient odmítá přijmout fakt, že je vážně nemocen. Přitom se chce vrátit zpět mezi lidi, do světa vědy, kde by měl své platné místo, a všichni blízcí by mu rádi pomohli. Teprve, když přesvědčí sám sebe a zvítězí nad sebou, může vykročit za poctou nejvyšší...

Již prosincové nominace na Zlaté Glóby (nejlepší film - drama, mužský herecký výkon, ženský herecký výkon ve vedlejší roli, režie, scénář a hudba), kterými zahraniční novináři v Hollywoodu oceňují americké filmy, potvrdily, že Čistá duše je dílem zcela mimořádných kvalit a Ron Howard tvůrcem silných příběhů, zakotvených v realitě (připomeňme alespoň Apollo 13). Projekt, do kterého se pustil, měl bezpočet realizačních úskalí a mohl skončit fiaskem. Jenže on držel v ruce skvělý scénář (mimochodem Akiva Goldsman vyrostl v rodině, kde se naučil vyslovit slovo schizofrenie dřív, než pochopil jeho obsah), do hlavní role obsadil excelentního Russella Crowa a zvolil formu vyprávění, umožňující nám divákům vidět svět i hlavního hrdinu jeho vlastníma očima. Čistá duše je nepochybně i jasným kandidátem na letošní "oskarovou nadílku".


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Čistá duše
Životopisné leporelo - inspirované skutečným osudem - se prolíná s příběhem o tenké hranici výjimečnosti a šílenství. Russell Crowe v něm ztělesnil fenomenálního matematika Johna Nashe, jenž byl na stará kolena vyznamenán Nobelovou cenou.

Autor/Zdroj: /Febiofest


John Nash je nadaný matematik, vymýšlející teorie na pomezí fantasmagorií. V padesátých letech pracuje na tajném vládním úkolu, jehož cílem je dešifrovat ruské spiknutí... Životopisné drama - inspirované skutečným osudem - se prolíná s úvahou o hranicích geniality a šílenství.

Autor/Zdroj: /IX. FEBIOFEST


Popis / Obsah / Info k filmu Čistá duše
Životopisný snímek Rona Howarda Čistá duše se díky hlavní postavě vymyká tradicím v oblíbeném žánru. Líčí totiž osudy dosud žijícího exaktního vědce, nositele Nobelovy ceny, geniálního matematika Johna Forbese Nashe (nar. 1928). Vychází ze stejnojmenné knihy Sylvie Nasarové, ale zachází s reálnými událostmi přece jen s jistou licencí (např. opomíjí fakt, že Nash měl už před manželstvím syna). Děj se odehrává v rozmezí let 1947, kdy John přichází na Princetonskou univerzitu, a 1994, kdy získává Nobelovu cenu za ekonomii (spolu s Johnem C. Harsanyim a Reinhardem Seltenem) za matematické principy teorie hry, jež rozpracoval už na konci studií. Profesor Nash byl ovšem dlouhá léta vyřazen z vědecké práce, protože trpí schizofrenií, jež u něj naplno propukla v padesátých letech. Dokázal se však s chorobou vyrovnat a pokračovat v práci především díky obětavé manželce Alicii. - V jinak celkem obvyklém zpracování tématu se objevuje nevšední dramaturgické řešení, jehož (následné) "vyzrazení" ochuzuje diváka o důležitý moment překvapení. John Nash totiž žije s imaginárními postavami, jež jsou však v rámci filmu vydávány po dlouhou dobu za skutečné. Ke slovu dokonce přichází i špionážní zápletka. Jednou z Johnových imaginárních postav je agent Parcher, s nímž mladý vědec spolupracuje na odhalení kódu ruských špionů. Zbývajícími postavami jsou neexistující Johnův spolužák Charles a později jeho malá neteř Marcee. - Na úspěchu filmu se hodně podílí soustředěný a věrohodný výkon Russella Crowea.
Tomáš Bartošek Filmový přehled 2002/2

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - 13. komnata Jiřího Helekala (2...

04:45 - 05:15

13 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - Cesty víry (2005) [TV cyklus]

04:45 - 05:15

13 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

13 minut již uběhlo
57 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

03:55 - 05:05

63 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Reklama