Duben
ohodnotit

Cesta do fantazie

Sen to Chichiro, no kamikakushi

Další název:
Spirited Away; 千と千尋の神隠し
Žánr:
Rok:
2001
Délka:
124 minut
Premiéra v ČR:
3.4.2003
„Pohádka pro všechny desetileté a pro všechny, kterým někdy bylo deset. Japonský film, který získal Zlatého medvěda na Berlínském filmovém festivalu 2002.“
Popis / Obsah / Info k filmu Cesta do fantazie
Desetiletá Chihiro je obyčejná japonská holčička. Když se se svými rodiči vydává poprvé do nového bydliště, jejich auto zabloudí na opuštěnou lesní cestu, vedoucí k záhadnému tunelu. Chihiro i její rodiče se vydají dovnitř a objeví cosi, co považují za opuštěný lunapark. Rodiče podlehnou lákavé nabídce občerstvení v opuštěných stáncích, ale záhy se promění ve vepře. Chihiro se snaží najít pomoc a narazí na tajuplného chlapce jménem Haku. Ten ji seznámí s duchy, kteří v noci "lunapark" obývají a najde jí zaměstnání u Yubaby, staré čarodějnice s malým tělem a velkou hlavou, která provozuje obrovské lázně, kam si chodí odpočinout milióny pozemských bohů a jiných fantastických bytostí. Zde se skrývá jediná možnost, jak může Chihiro zrušit zakletí svých rodičů a vrátit se do lidského světa.
Cesta do fantazie je dalším triumfem jednoho z nejslavnějších japonských filmových tvůrců, Hayao Miyazakiho, často přezdívaného "japonský Disney". "Vytvářel jsem ve svých filmech takové hrdiny, kteří se mi líbili," tvrdí Miyazaki. "Ale tentokrát jsem chtěl, aby byla hlavní hrdinka typičtější - aby se s ní snadno identifikovala všechna desetiletá děvčata. Je těžší stvořit takovou hrdinku.
O kvalitách Cesty do fantazie svědčí fakt, že film získal v roce 2002 Zlatého medvěda na filmovém festivalu v Berlíně a mnoho dalších cen, včetně Ceny internetových kritiků, Ceny losangeleských kritiků, Ceny bostonských kritiků a ceny "Zlatý satelit".
Cesta do fantazie je finančně nejúspěšnějším, v Japonsku promítaným, filmem všech dob (překonala i největší zde uváděné hollywoodské trháky).


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Cesta do fantazie
Patnáct let starý snímek Cesta do fantazie stojí na pomyslném piedestalu tvorby věhlasného japonského animátora Hajaa Mijazakiho. Tvůrce s naprosto nezaměnitelným autorským rukopisem s ním v Japonsku navázal na úspěch svého předešlého hitu Princezna Mononoke (Mononoke hime, 1997), který v té době lámal rekordy návštěvnosti v domácích kinech. Cesta do fantazie následně sklízela ještě větší ovace a stala se nejvýdělečnějším japonským filmem historie. Snímek o charakterovém přerodu malé holčičky byl úspěšný i za hranicemi - na festivalu v Berlíně získal jako první animovaný film Zlatého medvěda a u americké Akademie filmového umění a věd si v kategorii dlouhometrážních animovaných snímků vydobyl Oscara. Protagonistka Cesty do fantazie je desetiletá dívka Čihiro, jež je typickou mijazakiovskou postavou - silnou a odvážnou hrdinkou, která se nebojí postavit bezpráví a usilovně se snaží zlomit prokletí svých rodičů. Její matka s otcem se proměnili ve vepře poté, co všichni společně zabloudili v tajemném lunaparku. Ten skýtá prostor Mijazakiho bohaté imaginaci pro vytvoření unikátního světa obydleného širokou škálou bizarních, charakterově hluboce prokreslených postaviček v čele se starou čarodějnicí Jubabou, pro kterou Čihiro začne pracovat, a dalších roztodivných bůžků a tvorů. Mijazakiho jedinečné a s precizností jemu vlastní vybudované univerzum, ve kterém neexistuje čisté zlo a dobro, podněcuje divákovu představivost a otevírá před ním dobrodružný příběh o morálním dospívání obyčejného japonského děvčete, se kterým se může ztotožnit kdokoliv z nás. Přestože jeho vyprávění v divákovi probouzí silné emoce, v důsledku jej dovádí k vnitřnímu klidu. Animátorova osobitá vize světa nepostrádá pro jeho tvorbu příznačný environmentalistický postoj a poselství o důležitosti lidské pokory a souznění člověka s přírodou.

Jana Bébarová
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017


Popis / Obsah / Info k filmu Cesta do fantazie
Režisér Hayao Miyzaki je nazývám japonským Waltem Disneyem. Jeho animované filmy jsou v zemi vycházejícího slunce těmi nejnavštěvovanějšími filmy vůbec. Příběh desetileté Chihiro, která se spolu s rodiči náhle ocitne v paralelním světě, nikoli nepodobném říši divů Carrollovy Alenky, je originální a působivou podívanou s prvky civilizační a ekologické reflexe.

Autor/Zdroj: /Febiofest


Popis / Obsah / Info k filmu Cesta do fantazie
Animovaný snímek japonského filmaře Hayaa Miyazakiho Cesta do fantazie se rychle zařadil k nejúspěšnějším animovaným filmům všech dob a získal řadu významných ocenění. - Hlavní hrdinkou moderního pohádkového příběhu s četnými prvky fantasy je desetiletá Čihiro. Pro sebe a své rodiče (kteří se hned v úvodu promění v prasata) hledá holčička cestu z lázní čarodějnice Jubaby, určených osmi milionům japonských bohů. Drobná a na počátku trochu rozmazlená dívenka má laskavé srdce a pevnou vůli; proto se jí podaří s pomocí čarodějnického učně Haka překonat všemožné nástrahy. - Lázně bohů představují pestrou scenérii a tvůrci je použili jako podklad pro výjimečně nápaditou přehlídku roztodivných bájných bytostí a různých prostředí. Ve snímku se spojují prvky západního schématu vyprávění (střídání pohádky a hororu, civilní podoba hlavní hrdinky) s postupy dnes již klasické japonské kinematografie (soužití živých a mrtvých, plynoucí z víry v reinkarnaci, život přítomný nejen v lidech, ale také v rostlinách či věcech). - Formálně se tvůrci inspirovali postupy hraného filmu. Na první pohled realistická kresba a "klasická" kreslená animace skloubená s počítačovou technologií zpracování obrazu umožnila využít velmi efektivně rychlé střídání rytmu, různé optické disproporce "záběrů" a v přírodních scenériích též nezvyklou hloubku obrazu. – Scenárista, režisér, výtvarník a producent Hayao Miyazaki bývá označován jako japonský Walt Disney. Působí ve vlastním studiu Ghibli a jeho tvorba se spíše než skutečně originálním rukopisem vyznačuje eklektismem, zapojujícím tradiční postupy do nových kontextů. – Film se u nás hraje pouze s titulky, je tedy určen publiku zhruba od deseti let výše.
-rapl-, Filmový přehled 2003/5

Autor/Zdroj: -rapl-/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Tagy

TV Program

ČT1 - Příběhy slavných - Vladimír Dl...

10:30 - 11:30

14 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

ČT2 - Anakonda - konec mýtu?

10:40 - 11:30

4 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

09:30 - 10:55

74 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:30 - 11:30

14 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10