Zari
ohodnotit

Boj

Struggle

Země:
Rok:
2003
Délka:
75 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Boj
Film o životě v dnešní Evropě se odehrává na hranici mezi Východem a Západem, mezi chudobou a bohatstvím. Mapuje každodenní život Polky Ewy, která emigrovala do Rakouska s vidinou lepšího života. Vyhlídky pro ilegální imigranty však nejsou růžové a profesní šance se pohybují mezi vybalováním ovoce, uklízením či prací u pásu. Ewin život je zredukován na boj o přežití, přesto ji žene dál touha najít lepší perspektivu pro sebe a malou dcerku. Obraz dokresluje paralelní příběh čerstvě rozvedeného Vídeňáka Marolda, který je sice finančně zajištěn, neví ale čím vyplnit svůj život.
Ceny: MFF Molodist v Kyjevě 2003: Cena FIPRESCI a Cena Dona Quijota - Zvláštní uznání Mezinárodní
organizace film. klubů; MFF Torino 2003: Zvláštní uznání poroty "Premio Cipputi"
Dny Evropského filmu 2004


Popis / Obsah / Info k filmu Boj
Film Boj je typickým příkladem současného rakouského filmu. Vypráví o mladé Polce, která si ilegálně prodlouží svůj pracovní pobyt v Rakousku a snaží se spolu se svou malou dcerkou začít nový život. Film nekompromisně upozorňuje na zneužívání ilegálních imigrantů samotnými Rakušany. Zcela otevřeně - v chladných, minimalistických záběrech bez delších dialogů - ukazuje jejich každodenní realitu, složenou z podřadné práce, sexuálního zneužívání a hlavně absolutního sebezapření, tváří v tvář rakouské společnosti, tolik si zakládající na morálce, křesťanské tradici a bohužel i vypjatém nacionalismu. Maderová je k většinové společnosti ostře kritická. Film Boj však není vypjatou sociologickou sondou, ale hlavně příběhem ženy, kterou snaha získat lepší postavení nutí k tak pragmatickým krokům, jakým je vztah se starším, perverzním úředníčkem.
Febiofest 2004


Popis / Obsah / Info k filmu Boj
Rakouská filmařka Ruth Maderová si zvolila pro svůj celovečerní hraný debut téma osamělosti a odcizení. Konfrontuje dva světy, které se místy prolínají, místy míjejí a v nichž bída osamělé lidské existence má různé podoby. Polka Ewa zůstane s osmiletou dcerkou po sezónní práci na rakouských jahodových plantážích nelegálně v zemi. S vidinou lepšího života zoufale shání nejrůznější námezdní práce. Muž středního věku, realitní agent Marold, žije po rozvodu sám a vyhledává bizarní sexuální praktiky. Nesporně dva odlišné životní styly, ale stejná prázdnota. Snímek je natočený jako dokument s minimem dialogů, zato s málokdy vídanou strohou věcností. Režisérka usilovala zejména
0 zachycení vykořeněnosti gastarbeiterů, kteří jako by neměli žádné soukromí a denně nuzují v bídných podmínkách. Boj, uvedený v titulu snímku, může být bojem o holé přežití nebo i zápasem o city či soucítění. Tragický lidský úděl se v něm obnažuje od samého počátku a naděje na vítězství je velmi mlhavá. Hlavní roli vytvořila polská herečka Aleksandra Justová.
38. MFF Karlovy Vary


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Pokračování po letech (1986) [...

09:45 - 10:20

11 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

ČT2 - Výborná SHOW

09:25 - 10:10

31 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

NOVA - Gympl s (r)učením omezeným (20...

09:35 - 10:55

21 minut již uběhlo
59 minut zbývá do konce

Prima - Malý pitaval z velkého města (...

09:15 - 10:30

41 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Reklama