Zari
ohodnotit

Barevný závoj

The Painted Veil

Další název:
Malovaný závoj; Farebný závoj (SK)
Žánr:
Rok:
2006
Délka:
125 minut
Premiéra v ČR:
10.5.2007
„Skutečná láska se neobejde bez umění chápat a odpouštět.“
Popis / Obsah / Info k filmu Barevný závoj
Herecké hvězdy Naomi Wattsová a Edward Norton vytvářejí hlavní postavy ve výpravném romantickém dramatu, odehrávajícím se v Šanghaji. V popředí příběhu je půvabná a chytrá Kitty, která se narychlo provdala za seriózního doktora Waltera Fanea, s nímž odjíždí na delší dobu do Šanghaje. V exotickém prostředí, natolik vzdáleném tomu, čím byla obklopena v Evropě, se Kitty příliš nudí. Nalezne však způsob, jak se příjemně zbavit dlouhých chvil po boku diplomata Townsenda. Manžel Walter její nevěru odhaluje a jako malou pomstu přijímá práci v odlehlé čínské vesnici, kam bere Kitty s sebou. Tady mají manželé konečně více času na to, aby se lépe poznali… Film, jenž vznikl podle stejnojmenného románu W. Somerseta Maughama (který zasadil děj do Číny na počátku dvacáteho století), natočil režisér John Curran, podepsaný také pod snímky Už tady nežijeme, Past.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Barevný závoj
Zatímco bakteriolog Walter Fane pracuje celé dny v šanghajské laboratoři, jeho manželka Kitty se z nudy stane milenkou britského diplomata Townsenda. Když to Walter zjistí, přinutí ji, aby ho následovala do zapadlého čínského městečka, kde se má jako lékař podílet na boji s epidemií cholery. Zatímco se snaží objevit zdroj nákazy a léčit nemocné, nudící se Kitty začne v místním klášteře pomáhat jeptiškám s malými sirotky. Tváří v tvář nemoci, zmaru a smrti začnou chlad a napětí v jejich vztahu pomalu nahrazovat vzájemné porozumění, odpuštění a láska. Do jejich sbližování však tragicky zasáhne osud.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Barevný závoj
Info o filmu: Kitty (Naomi Watts) se musí neodkladně vdát. Proto si bere seriózního doktora Waltera (Edward Norton), se kterým odjíždí do Šanghaje. Protože se tady ale Kitty nudí, najde si milence. Walter nevěru odhaluje a jako pomstu přijímá práci v odlehlé čínské vesnici, kde řádí epidemie cholery. Kitty nezbývá nic jiného než odejít s ním. Teprve tady se konečně mohou naučit jeden druhého chápat, milovat a odpouštět...
Zajímavost: Barevný závoj má již na svém kontě mimo jiné Zlatý glóbus pro Alexandra Desplata za nejlepší filmovou hudbu.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Barevný závoj
Romantické drama adaptované podle novely W. Somerseta Maughama. Příběh se odehrává v dvacátých letech 19.století. Anglicky pár, bakteriolog Walter Fane(Edward Norton) a mladá advokátka Kitty Fane(Naomi Watts) prožívají partnerskou krizi, způsobenou manzelčinou nevěrou. Poté co se Walter dozvídá o poměru své manželky, spěšně přijímá práci v malé vesničce ve staré Čině, aby zde pomáhal obětím smrticí epidemie. Rafinovaný způsob nového života, dodává porozumění a ztracenou lásku mladému páru. Reřisér John Curran si velmi zakládal na faktu aby výprava působila co nejvíce autenticky, proto odmítal natáčet jinde než v čině.
Z vizuální dojmu je znát že to byla dobrá volba. Film byl natočení v jižní čině nedaleko provincie Hunan.


Autor: luongovae

Popis / Obsah / Info k filmu Barevný závoj
Romány a hry anglického spisovatele a dramatika Williama Somerseta Maughama (1874–1965) patří k předlohám, k nimž se filmaři rádi vracejí. Jeho první román Barevný závoj (1925) se poprvé dočkal adaptace v roce 1934 s Gretou Garbo a Herbertem Marshallem (u nás pod názvem Pestrý závoj; r. Richard Boleslawski) a v roce 1957 podle něho vznikl film The Seventh Sin (1957, Sedmý hřích; r. Ronald Neame) s Eleanor Parkerovou a Billem Traversem. Do třetice oslovil i scenáristu Rona Nyswanera, producentku Sarah Colletonovou a herce Edwarda Nortona. Na první pohled je příběh bakteriologa Waltera Fanea a jeho ženy Kitty, odehrávající se po krátkém londýnském prologu v koloniální Číně roku 1925, podobný tisícům jiných. Vědec, fanaticky oddaný práci, se do půvabné, leč povrchní Kitty zamiloval na první pohled. Ona svolila k rychlému sňatku, neboť dle názoru rodiny měla nejvyšší čas na vdávání a chtěla odejít co nejdále od matky. Novomanželé odjedou do Šanghaje, kde je muž zaměstnán v tamní laboratoři. Osamělá Kitty prožije románek s diplomatem Charliem Townsendem. Když to zklamaný manžel zjistí, přiměje ji, aby s ním odjela do zapadlého horského městečka, kde řádí epidemie cholery a kde má Walter dobrovolně působit jako lékař. Až tady (a nijak rychle) dojde v jejich vztahu k porozumění. Kitty se naučí nebýt sobecká, chladný Angličan není tak neoblomný a zatvrzelý, jak se zdá, a oba pochopí očistnou moc odpuštění. Starosvětsky cudný a britsky odtažitý Norton s o něco méně rezervovanou Wattsovou, kteří se podíleli i na produkci, tvoří velmi věrohodný pár, jehož sblížení nedokáže zabránit tragédii. – Snímek byl celý realizován v Číně. Jde sice o dobové komorní milostné drama, na jeho pozadí však tvůrci ukazují různé aspekty kolonizace a nacionální revolty proti ní. Svým laděním, nádhernými obrazy čínské přírody, kostýmy i hudebním doprovodem odkazuje ke klasickým dílům Davida Leana nebo Jamese Ivoryho.
-kat-, Filmový přehled 2007/6


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Všechny velké a malé bytosti (...

09:00 - 09:45

21 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

ČT2 - Divoká příroda Ománu

09:20 - 10:15

1 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:35 - 09:35

46 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Prima - Duch (2022) [TV seriál]

09:20 - 10:30

1 minut již uběhlo
69 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Slečna paní (Fräulein Frau)

Slečna paní
Fräulein Frau

Naposled navštívené:
Slečna paní (Fräulein Frau)

Slečna paní
Fräulein Frau