Duben
ohodnotit

Asterix a Obelix

Astérix et Obélix contre César

Další název:
Asterix a Obelix kontra Cézar (SK)
Žánr:
Rok:
1999
Délka:
109 minut
Premiéra v ČR:
29.7.1999
„Slavné komiksové postavy ožívají.“
Popis / Obsah / Info k filmu Asterix a Obelix
Římští kolonizátoři ovládli Galii – kromě jedné jediné vesnice, kde se padesát obyvatel dokáže bránit mnohonásobné přesile díky zázračnému posilujícímu nápoji. Ten vyrábí místní druid Panoramix. Římský guvernér Detritus se chce nápoje zmocnit a uchvátit moc vládce Caesara. Jenže nepočítá s tím, že chytrý Asterix a jeho kamarád Obelix, který spadl do kouzelného nápoje jako dítě, a proto má obrovskou sílu i bez nápoje, s pomocí Obelixova pejsánka Idefixe a samozřejmě druida Panoramixe, mu to pěkně zavaří – a ještě se u toho budou skvěle bavit...

Bavit se budou i diváci, kteří zhlédnou tuto výpravnou adaptaci jednoho z nejpopulárnějších evropských komiksů.

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Asterix a Obelix
Hrdinové našich dětských let se vrací v hrané podobě...Asterix, Obelix a všichni další -ix. Autorům se podařilo sehnat mnoho známých tváří, které spolu se známostí kreslené předlohy zaručily jistý úspěch. Ale opravdu stojí tento film za shlédnutí? Příběh je pro Asterixe a Obelixe typický, dovolím si říct, že přímo převzatý z kresleného filmu či seriálu (Cézar chce zázračný nápoj, který vlastní vesnice našich hrdinů - zápletka - happyend). A humorný tento snímek také příliš není. Výsledek: Nudný film, který pobaví děti a to ještě spíše v kreslené podobě.


Autor: bouncer

Popis / Obsah / Info k filmu Asterix a Obelix
U Tutatise, oni žijí ! Slavné komiksové postavy ožívají a hvězdná trojice - Gérard Depardieu Christian Clavier a Roberto Benigni probouzejí hrdiny Asterixe a Obelixe i zrádného Detrituse a boj proti Římanům pokračuje.
Galská vesnice žije svým běžným poklidným životem, dokud se za jejími branami neobjeví Cesarovi výběrčí daní. Začíná odvěký boj statečných Galů s početnou armádou Římanů. Boj o poklad, krádež zázračného nápoje. Asterix v Římském zajetí, kterého Obelix v přestrojení za Obeluse skoro nestihne zachránit z náručí smrti . To vše a mnoho dalších zápletek, překvapení, ale hlavně vynikající zábavy Vás čeká s nepřekonatelnými hrdiny Asterixem a Obelixem v tomto nejslavnějším filmu všech dob.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Slavné komiksové postavičky ožívají ve výpravném francouzském velkofilmu. Nejnákladnější a nejnavštěvovanější komedie v dějinách galské kinematografie.
Program ART

Autor/Zdroj: /


Popis / Obsah / Info k filmu Asterix a Obelix
Sám římský císař přichází do okupované Galie, aby udělal pořádek ve vzpurné vesnici, která se nechce podrobit. Nepočítal ale, co dokáží místní frajeři Asterix a Obelix. Gérard Depardieu v roli slavného comicsového bojovníka.

Autor/Zdroj: /Cinema


Gérard Depardieu, Christian Clavier a Roberto Benigni ve filmové verzi nejpopulárnějšího evropského comicsu.

Již staří Římané věděli, že se starými Galy je kříž. Vezměte si třeba toho mastodonta Obelixe (Gérard Depardieu), který jako malé dítě spadl do kotle se zázračným lektvarem a dnes od něj při bitce odletují urostlí římští legionáři jako hlína za krtkem. To Asterix (Christian Clavier) je sice malý a sporý, ale společně s Odysseem a babičkou Livií patří k nejmazanějším osobnostem starověku. Navíc má zázračný lektvar kdykoliv k dispozici. Stačí si loknout a legionář nabraný levým hákem rázem datuje počátky bezmotorového létání do roku 50 před naším letopočtem. Ale nejen tihle dva, vzpurnost celé vesničky nemá v impériu obdoby. Podřídili se svalnatí černí Nůbijci, podlehli urostlí zrzaví Germáni, celý civilizovaný svět platí řádně daně, jenom tahle hrstka frantíků, co jsou až na Obelixe jako za groš kudla, odmítá poslušnost. A tak se do Galie vypraví samotný César (ten úplně první, co se jmenuje Gaius Julius a má pletky s Kleopatrou), aby přeťal kořeny galské vzpurnosti.

Císař se od místní zdecimované posádky nedobrovolných letců dozví o zázračném lektvaru, který by na nějaký čas propůjčil i Woodymu Allenovi sílu stovky Schwarzeneggerů, a když na vlastní oči uvidí jeho zdrcující účinky na elitní římské legie, rád přijme lstivý plán intrikána Lucia Detrita. Stačí unést druida (kouzelníka), který jediný zná tajemství kouzelného lektvaru, a vzpurnou vesnici pak snadno ztrestá pouhá setnina bažantů. Celonárodní galský kongres druidů v posvátném háji dokonale zapadá do ďábelského Detritova plánu. Jedinou komplikací se ukáže být kouzelníkova ochranka, kterou není nikdo jiný než Asterix a Obelix.

Nápad natočit nejpopulárnější evropský comics jako hraný film (po sedmi animovaných) se zrodil v hlavě dvanáctiletého chlapce s příjmením Berri. Měl kliku, protože jeho taťka Claude je nejlepší kámoš strejdy Gérarda a s oblibou produkuje velice drahé, velice prestižní a většinou velice úspěšné projekty (Milenec, Královna Margot, Germinal). Navíc je Claude Berri velmi schopným režisérem (Jean od Floretty, Manon od pramene podle románů Marcela Pagnola), takže filmu skutečně rozumí. I proto nechtěl o synově návrhu nejdřív ani uvažovat. Už jenom ta představa byla nekřesťansky drahá a na první pohled riskantní jako Césarovo překročení Rubikonu. Pak ale Berri zjistil, že se od Asterixovy premiéry v roce 1959 prodalo neuvěřitelných 280 milionů sešitů v 77 zemích světa. Zavolal strejdovi Gérardovi, nabídl mu roli Obelixe a během několika let dal dohromady mezinárodní superprodukci, která synkovi rozhodně udělala radost.

Její režii svěřil Claude Berri invenčnímu řemeslníkovi francouzského filmu s komerčně zvučným jménem Claude Zidi, který od počátku sedmdesátých let spolehlivě rozesmává i české diváky (Velký bazar, Hořčice mi stoupá do nosu, Zvíře, Prohnilí) a podle jehož filmu Podtrženo, sečteno! natočil James Cameron remake s názvem Pravdivé lži. Zidi napsal původní scénář, který využívá všechny oblíbené postavy, známé situace a snaží se udržet stylizaci

Autor/Zdroj: /Cinema


Francouzská komedie osvědčsného režiséra Clauda Zidiho Asterix a Obelix je hranou verzí komiksových dobrodružství dvou svérázných galských hrdinů. Malý, ale neohrožený a bojovný Asterix a jeho silácký přítel Odelix se již dávno stali kultovními hrdiny pro několik generací čtenářů s diváků nejen ve Francii. Díky tomu se jejich hrané dobrodružství stalo nejdražším francouzským mluveným filmem a v jeho hlavních rolích se objevují komediální hvězdy první velikosti. Hraný příběh kombinuje různé motivy z komiksových vydání. - Římští kolonizátoři ovládli celou Galii kromě jediné vesnice, kde se padesát obyvatel dokáže bránit přesile díky zázračnému posilujícímu nápoji. Jeho tajemství zná jen druid Panoramix. Zatímco odvážný a mazaný Asterix a ostatní používají nápoj ve chvíli nutnosti, mohutný a méně důvtipný Asterixův přítel Obelix je jediný, kod jej nikdy nepotřebuje, neboť do nádoby s lektvarem upadl jako miminko a od té doby je z něj nepřemožitelný silák. Galové mají tentokrát co do činění s prohnaným římským guvernérem Detritusem, jenž se chce zmocnit nápoje a uchvátit moc vládci Caesarovi. - Filmoví tvůrci dbají na detailní "překopírování" Asterixova kresleného světa do realistické podoby, ve výtvarném pojetí i ve vyčerpávajícím množství staveb, rekvizit, kostýmů a masek, a stejně tak v silně nadnesené choreografii akcí a v chování postav. Právě v tom však spočívá problém: autoři se všemi prostředky, takřka násilím, snaží vnutit hranému filmu nadsázku animované grotesky. Proti smyslu vyprávění působí zejména digitálně generované triky (reakce deformovaných lidských obličejů po požití lektvaru či Římané, odmrštěni do dálky po střetu s posílenými galskými bojovníky). Poetiku animovaného výrazu se podařilo adekvátně "transformovat" pouze Robertovi Benignimu v roli Detrituse a Michelu Galabruovi v postavě starosty Majestixe. V titulní dvojici dominuje "vedlejší", avšak výrazněji charakterově modelovaný Obelix Gérarda Depardieua. Snímek, jenž se nadto potýká také s dramaturgickou nevyvážeností, se tak stal nákladným pokusem, jehož možnosti zůstaly nevyužity.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Asterix a Obelix: Říše středu (2023)

 Asterix a Obelix: Říše středu (2023)
Asterix a Obelix: Říše středu n
Astérix et Obélix : L'Empire du milieu
Žánr: komedie
Země: Francie
Režie: Guillaume Canet

(pokračování)

Asterix a Obelix ve službách Jejího Veličenstva (2012)

 Asterix a Obelix ve službách Jejího Veličenstva (2012)
Asterix a Obelix ve službách Jejího Veličenstva n
Astérix et Obélix: Au Service de Sa Majeste
Země: Francie / Španělsko / Itálie / Maďarsko
Režie: Laurent Tirard

(pokračování)

Asterix a Olympijské hry (2008)

 Asterix a Olympijské hry (2008)
Asterix a Olympijské hry n
Astérix aux jeux Olympiques
Žánr: komedie / dobrodružný / fantasy
Země: Francie / Itálie / Španělsko / Spolková republika Německo / Belgie
Režie: Frédéric Forestier, Thomas Langmann

(pokračování)

Asterix & Obelix: Mise Kleopatra (2001)

 Asterix & Obelix: Mise Kleopatra (2001)
Asterix & Obelix: Mise Kleopatra n
Astérix & Obélix: Mission Cléopatre
Žánr: komedie
Země: Francie / Spolková republika Německo
Režie: Alain Chabat

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:15 - 04:45

14 minut již uběhlo
136 minut zbývá do konce

ČT2 - Ta naša kapela

02:15 - 02:40

14 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Anděl (2008) [TV se...

01:45 - 03:05

44 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

01:55 - 02:55

34 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10