Assignment in Brittany (1943)

Assignment in Brittany
90 %
 
 
    Žánr: drama / válečný
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 96 min.
Ještě dnes si můžete přečíst válečný, špionážní román Helen MacInnes, který byl u nás vydán s názvem „Obsazení Bretaně“..Jean-Pierre Aumont, francouzský herec hrál svou první hlavní roli v tomto americkém filmu - francouzského kapitána Pierra Metarda. V britské nemocnici leží zadržený špion a kolaborant Bertrand Corlay, pracující pro Němce. Jejich identická podoba se hodí k nebezpečné špionážní missi. Metard odjíždí na jeho místo, aby získal pro francouzský odboj a Brity cenné informace. Po nočním seskoku nad Bretaní přichází nyní Bertrand(Pierre) domů. Jeho matka si však brzy uvědomí, že to není její syn, který ji tak hrozně zklamal a ponížil, a dělá, co je v jejich silách aby nepravému Corlayovi ve všem pomohla.
Corlayova krásná snoubenka Mary - Susan Peters, která se s ním chtěla rozejít, je náhle zmatená svými city a vnímání jeho jednání, a láska, o které už si myslela, že zmizela je silnější a zpět. Jejich společné a dojemné scény, kdy se i on zamiluje, jsou pro diváka lahůdkou, protože se zde setkali dva krásní lidé a talentovaní herci. Také Mary se ocitá na jeho straně. Je tu ovšem další hrozba v podobě milenky pravého Cordaye, nebezpečná Elis – Signe Hasso, která je také nacistickou spolupracovnicí, a právě ona začne první Pierra podezřívat. Tento film je napínavý od začátku až do konce, je v něm dramatická síla, a i když je film natočen na tehdejší dobu v dost násilné podobě, jakým jsou mučení, bití a zabíjení, dokáže zůstat věrohodný a naprosto napínavý i bez okázalých cákanců krve až do konce.

MHCB  Autor: clara.bow

režie:
Jack Conway
 
 
hraje:
Jean-Pierre Aumont (Bertrand Corlay / kapt. Pierre Metard), Susan Peters (Anne Pinot), Margaret Wycherly (madame Corlay), Signe Hasso (Ellise), Richard Whorf (Jean Kerenor), George Coulouris (kpt. Hans Holz), John Emery (kpt. Deichgraber), Darryl Hickman (Etienne), Sarah Padden (Albertine), Adia Kuznetzoff (Louis Basdevant), Reginald Owen (plukovník Trane), Miles Mander (plk.Herman Fournier), Alan Napier (Sam Wells), Odette Myrtil (Louisova sestra), Juanita Quigley (Jeaninne), William Edmunds (Plehec), Lucien Prival (major Von Pless), Rex Williams (srg. Kulich), Lionel Royce (plk. von Steffan), Frederic Brunn (agent gestapa), Louis Adlon (německý poručík), Morris Ankrum (Stenger), Barbara Bedford (zdravotní sestra), Horace B. Carpenter (Yves), George Davis (Nestor), Peter Lawford (navigátor), May McAvoy (ošetřovatelka), Frank Arnold (rybář), Louis Mercier (rybář), John Meredith (pilot), George Travell (Rochet)
 
 
námět:
Helen MacInnes
 
 
scénář:
Anthony Veiller, Howard Emmett Rogers
 
 
kamera:
Charles Rosher
 
 
hudba:
Lennie Hayton
 
 
kostýmy:
Gile Steele, Irene
 
 
střih:
Frank Sullivan
 
 
producent:
J. Walter Ruben
 
 
stavba:
Cedric Gibbons
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.