Zari
ohodnotit

Arrowsmith [TV minisérie]

Rok:
1997
Délka:
280 minut, třídílný
„Adaptace slavného stejnojmenného románu nositele Nobelovy ceny za literaturu Sinclaira Lewise“
Popis / Obsah / Info k filmu Arrowsmith
Třídílný televizní film Arrowsmith scenáristy Jiřího Hubače vznikl podle slavného stejnojmenného románu Sinclaira Lewise, nositele Nobelovy ceny za literaturu. Velmi působivý a bohatý příběh líčí osudy mladého muže, jehož životním cílem se stal lékařský výzkum. Martin Arrowsmith, titulní postava příběhu jde za svými ideály tvrdohlavě a neústupně, i přes všechny obtíže a překážky.

1. díl
Martin Arrowsmith (Jan Šťastný), mladý student medicíny žije tak, jako většina tehdejších mladíků. Vedle studií nezapomíná na děvčata a kamarády. Na přednáškách však věnuje nejvíce pozornosti starému profesoru Gottliebovi (Josef Somr), neboť jej velmi zaujaly laboratorní práce a pokusy s očkovacími látkami. Tento podivínský vědec jej naprosto fascinuje. Martin by chtěl být jako on. Profesor si všimne Martinova zájmu a protože v něm vidí perspektivního studenta, jmenuje jej svým asistentem. Martin je velmi šťastný. Jedna z dívek - povrchní Madelina (Jitka Schneiderová) přivede Martina domů a představí jej své matce (Eliška Blazerová). Obě jsou přesvědčeny o vhodnosti tohoto muže jako kandidáta budoucího dívčina manžela. Martin se však seznámil s jinou dívkou - půvabnou ošetřovatelkou Leorou Tozerovou (Tereza Brodská). Je to láska na první pohled a Leora v kuriozním souboji o Martina zvítězí. Musí však odjet na venkov za svými rodiči.
Mezi profesorem Gottliebem a Martinem dojde jednoho dne nečekaně k roztržce a nešťastný Martin musí odejít ze studií. Odjíždí se svým kamarádem Cliffem (Ondřej Vetchý) za Leorou. Požádá ji o ruku. Obzvláště bratr Leory - Bert Tozer (Jan Hrušínský), který má v domě rozhodující slovo, tomuto sňatku nepřeje, a tak se oba mladí milenci vezmou tajně. Poté se vracejí zpět na universitu, aby Martin požádal o možnost dokončit studium. Po příjezdu zjistí, že profesor Gottlieb byl z university vyloučen. Martin dostuduje a spolu s Leorou se rozhodnou, že odjedou k jejím rodičům, kde si zařídí lékařskou praxi. Ještě před odjezdem se náhodou potká s profesorem Gottliebem. Vzájemně se jeden druhému omlouvají. Jejich osudy se však rozcházejí.

2. díl
Martin Arrowsmith s Leorou žijí u Tozerových. Bert Tozer půjčí Martinovi na zařízení lékařské ordinace. Ten se opět věnuje laboratorní práci. Jeho ordinaci však navštěvuje jen velmi málo pacientů. Získat si klientelu na venkově, kde jsou obyvatelé zvyklí již na svého lékaře (František Řehák) není vůbec snadné. Zvláště, když se v jeho lékařské praxi objeví první mrtvý. Obyvatelé jej nechtějí přijmout. A když se mu pak navíc podaří dotknout se ješitnosti některých z nich, silně rozezelený Bert Tozer jej vykazuje z domu.
Martin se dozvídá o tom, že profesor Gottlieb pracuje ve výzkumném ústavu v New Yorku. Ve chvíli, kdy dojde k nové roztržce mezi Bertem a Leorou, zazvoní telefon a Martin dostává od profesora Gottlieba nabídku místa v McGurkově ústavu. Je rozhodnuto a oba odjíždějí do New Yorku. Martin dostává svou laboratoř, svého asistenta (Jaroslav Kepka) a pracuje na výzkumu očkovacích sér. Seznamuje se se svérázným kolegou Terry Wicketem (Jiří Schmitzer), ředitelem Tubbsem (František Němec) a ambiciozním přednostou fysiologického oddělení doktorem Hollabirdem (Viktor Preiss). Arrowsmithovo úsilí a vytrvalost přinese své plody. Podaří se mu získat nové očkovací sérum.
Profesor Gottlieb nabádá Arrowsmithe k dalším zkouškám a varuje jej před úspěchem. Netrpělivý doktor Hollabird přinutí Martina ke zveřejnění výsledků. Martin podléhá a ve chvíli, kdy sepisuje výsledky svých výzkumů a má být povýšen na přednostu oddělení, se dozvídá, že stejný fág již objevil někdo jiný. Martin prožívá obrovské zklamání, ale uvědomuje si, že i tohle se v životě může stát. Na Gottliebovu radu pošle úspěšnému vědci blahopřejný telegram a rozhodne se ve své práci pokračovat.

3. díl
Do McGurkova ústavu doslova vtrhne profesor Sondelius (Václav Postránecký). Žádá nového ředitele ústavu (Viktor Preiss), aby mu umožnil odzkoušení protimorového zázraku, který objevil doktor Arrowsmith. Na nedalekých ostrovech totiž vypukla epidemie moru a doktor Sondelius chce jet pomoci vymýtit tuto nemoc. Martin si klade podmínku. Souhlas profesora Gottlieba. Ten je ve svých požadavcích velmi neústupný: „Abys mohl bakteriofág odzkoušet, musíš jej aplikovat jen na polovině pacientů.” Varuje jej, že nebude mít dost síly, aby takový slib dodržel. Martin ale o sobě nepochybuje.
Leora se nenechá od nebezpečné cesty odradit a tak odjíždí spolu s Martinem a doktorem Sondeliem na ostrovy. Skutečnost je ještě horší, než si ji představovali. Na ostrovech je opravdové peklo. Smrt potkávají na každém kroku. Přesto je Martin odhodlán svůj slib dodržet. Žádá guvernéra (O. Brousek), aby mu vyčlenil území k provedení svého pokusu. Ten samozřejmě odmítá. Rozhodnout má zdravotní rada a posléze sněmovna. Nemoc zasáhne doktora Sondelia, který umírá.

Než se sněmovna rozhodne, nabídne Joyce Lenyová (Vilma Cibulková) doktoru Arrowsmithovi, že může zařídit, aby svůj pokus provedl na území Saint Swithenu. Nejen proto Martin Joycinu nabídku přijme. Tato okouzlující démonická žena jej přitahuje. Odjíždí sám, bez Leory a dochází ke sblížení Joyce s Martinem. V tento osudný okamžik umírá Leora a Martin se pod vlivem těchto okolností rozhodne aplikovat lék všem. Odmítne dodržet slib. Lék je opravdu zázračný, a tak může doktor Arrowsmith z ostrova odjet. Joyce se nabízí, že pojede s ním, on však odmítá. Po příjezdu do New Yorku jej čeká sláva. Martin se uzavře do sebe. Bojí se jít za Gottliebem přiznat se. Když se k tomu konečně odhodlá a zajde za profesorem, ten je už velmi těžce nemocný a vůbec jej nepoznává.

Terry Wicket se nepohodl s ředitelem Hollabirdem a odchází z ústavu. Také mezi Arrowsmithem a ředitelem dochází ke konfliktům, neboť je nucen pracovat na výzkumu séra proti chřipce, kterému se nechce věnovat. V této pro Martina kritické chvíli se znovu objevuje Joyce. Uvede ho do „vyšší společnosti”, kde se Martin sice necítí právě nejlépe, ale díky Joyciným kontaktům dosáhne svého povýšení, aby se mohl věnovat výzkumům. Časté večírky i povinnosti ředitele výzkumu mu ale znemožňují, aby tak mohl činit. Dostává se do nesmyslného kolotoče, z nějž nemůže vyskočit. Tak pro tohle že se obětoval? Začne si uvědomovat svou bezmocnost cokoliv změnit.
Jednoho dne jej navštíví jeho kamarád z mládí Cliff. Joyce jej velmi neurvale urazí a to je pro Martina moment, kdy najde odvahu změnit svůj osud. Odchází od Joyce, aby mohl pokračovat ve své vědecké práci. Čeká ho podobný život, jako profesora Gottlieba. Osud podivína - vědce. Ale je šťastný.

Česká televize


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Arrowsmith
Osudy mladého muže, jehož životním cílem se stal lékařský výzkum. Martin Arrowsmith, titulní postava příběhu jde za svými ideály tvrdohlavě a neústupně, i přes všechny obtíže a překážky.

Adaptace slavného románu Sinclaira Lewise, nositele Nobelovy za literaturu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama