Duben
ohodnotit

Andělský podíl

The Angels' Share

Další název:
La part des anges / Anjelský podiel (SK)
Rok:
2012
Délka:
101 minut
Premiéra v ČR:
26.7.2012
„Cesta ze sociálního dna může vést přes kvalitní whisky.“
Popis / Obsah / Info k filmu Andělský podíl
Robbiemu je něco málo přes dvacet let, nemá práci, se svou přítelkyní Leonie čeká syna, za napadení jiného mladíka je odsouzen k veřejným pracím a k tomu všemu ho ještě rodina jeho přítelkyně nemá vůbec v lásce. V téhle situaci najde naději tam, kde by ji čekal nejméně – ve skotské whisky. Při odpracovávání svého trestu se seznámí s partičkou povedených existencí v čele s Rhinem, kleptomankou Mo a neodolatelně nedovtipným Albertem. Vedoucí jejich pracovní skupiny Harry je velkým znalcem whisky, a když celou partu vezme na degustaci tohoto ušlechtilého nápoje, objeví v sobě Robbie talent pro rozpoznávání těch nejjemnějších chutí. A když se navíc dozví, že se chystá aukce náhodně objeveného soudku té nejlepší whisky na světě, vycítí Robbie příležitost, jak zabezpečit sebe a svoji rodinu jednou provždy.

Britský režisér Ken Loach je právem považován za předního představitele bristského sociálního filmu, vyznačujícího se angažovaností, civilismem a jasným levicovým názorem. Ve snímku Andělský podíl ovšem na rozdíl od svých psychologických či politických dramat zvolil se svým častým spolupracovníkem, scenáristou Paulem Lavertym, žánr komorní, divácky velmi vděčné komedie. Realisticky natočený a tak trochu pohádkový příběh se opírá o dobře napsané dialogy a neméně dobře rozehrané situace, v nichž má každý detail či gesto svůj význam. Divák se ve filmu také leccos dozví o výrobě a tradici skotské whisky. Název označuje každoroční úbytek nápoje, způsobený v sudech odpařováním. Film získal řadu festivalových ocenění, včetně Ceny poroty na MFF v Cannes.

Zdroj: Česká televize


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Andělský podíl
Po předloňském dramatu Route Irish, které bylo stejně jako Andělský podíl uvedeno v hlavní soutěži MFF v Cannes, cítili scenárista Paul Laverty a režisér Ken Loach chuť natočit snímek v jiném tónu. Robbie, Albert, Rhino a Mo se potkávají v Glasgowě při veřejně prospěšných pracích, které jim byly uloženy jako trest za přestupky proti zákonu. Robbiemu právě jeho přítelkyně porodila syna a on si slíbí, že se jeho život začne ubírat zcela jiným směrem – nicméně najít práci a uniknout vlastní minulosti není jednoduché. Naštěstí ho Harry zasvětí do tajemství ochutnávání whisky, a když se Robbie na jedné z degustací dozví, že v nedaleké palírně byl v sudu nalezen letitý a velmi cenný typ whisky, plán, jak zlepšit finanční situaci, je na světě. Pohádkově a sociálně laděný snímek o téměř promarněném talentu a o tom, co se může stát, když je nám dána životní šance, je natočen s neuvěřitelnou lehkostí a humorem. Režisér tentokrát nechává diváky oddechnout a předkládá jim tolik potřebnou naději a osvěžení.
MFF Karlovy Vary 2012


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Andělský podíl
Britský režisér Ken Loach je právem považován za předního představitele britského sociálního filmu, vyznačujícího se angažovaností, civilismem a jasným politickým (tedy levicovým) názorem. – Ve snímku Andělský podíl ovšem na rozdíl od svých psychologických či politických dramat zvolil se svým častým spolupracovníkem, scenáristou Paulem Lavertym, žánr komorní komedie. – Čtveřice mladých delikventů se sblíží při veřejných pracích, k nimž byla odsouzena. Díky starému předákovi Harrymu, který ji má na starosti, se dostane na exkurzi do palírny tradiční skotské whisky, což změní všem život. Zejména bitkař Robbie, kterému se právě narodil syn a který chce začít znovu, v sobě objeví degustátorské vlohy a právě on zorganizuje „velkou whiskovou loupež“, na níž se podílí i kapsářka Mo, naivní Albert a výtržník Rhino. Podaří se jim odčerpat část vzácné tekutiny ze soudku, který je druhý den vydražen za víc než milion liber. A podaří se jim také whisky zpeněžit, což Robbiemu umožní vypadnout s rodinou z Glasgowa na venkov, kde má zajištěnou práci v palírně. – Realisticky natočený a tak trochu i „pohádkový“ příběh se opírá o dobře napsané dialogy a neméně dobře rozehrané situace, v nichž má každý detail či gesto svůj význam. Snímek je také „naučný“: divák se leccos dozví o výrobě a tradici skotské whisky. – Název Andělský podíl je termínem, jímž se označuje každoroční úbytek nápoje, způsobený v sudech odpařováním.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2012/9


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Dynastie Nováků (1982) [TV ser...

11:05 - 12:00

22 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

ČT2 - Neznámí hrdinové

11:15 - 11:45

12 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

NOVA - Rady ptáka Loskutáka (2001) [T...

10:25 - 11:55

62 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Prima - Partie Terezie Tománkové

11:00 - 12:00

27 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190610
Osobností: 697962
Fotografií: 764476
Plakátů: 376872
Obsahů a biografií: 178369

Poslední komentáře

Poslední den (1999) [TV epizoda]

Poslední den
Red je poslední den v práci   a tak potom se sejdou s kolegy   v hospodě, kde skončí s   Redem i Eric, Hyde, Fez. Donna   "zlobí" Erica s tím kdy více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Bídníci (2018) [TV minisérie]

Bídníci
Cožpak o to, technicky téhle   nové televizní verzi slavné   klasiky nic nechybí i   výprava je určitě velmi   solidní, ale tahle věc   stojí a více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Muž z Toronta (2022)

Muž z Toronta
Zkopírovaná a ukecaná   blbost,takových filmů kde je   jeden ukecaný a druhý   drsňák už tu bylo a tenhle   nijak nepřekvapil spíš byl   nudný a místy byl ten   černoch se svými hláškami   trapný.

Autor: PORTER | Hodnocení: 2 / 10

ONEMANSHOW: The Movie (2023)

ONEMANSHOW: The Movie
!!!ZAHRAJEME SI POSLEDNÍ   HRU!!!

Je to tak, ať už je   to fake nebo ne, je to fakt   originálně natočený a děj   o lásce by mi jindy asi   více >

Autor: hvezdy | Hodnocení: 7 / 10

Otázka (1977)

Otázka
Film nebyl v české   distribuci a byl uveden jen   jednou v ČT v roce 1983. Již   kniha Henriho Allega vyvolala   ve Francii skandál v roce   více >

Autor: curil | Hodnocení: 7 / 10