Duben
ohodnotit

Anděl smrti

Fallen

Žánr:
Rok:
1998
Délka:
127 minut
Premiéra v ČR:
7.5.1998
„Najít vraha, který už byl jednou dopaden, odsouzen a popraven, je pro detektiva osudový úkol.“
Popis / Obsah / Info k filmu Anděl smrti
Azazel je jeden z padlých andělů, které Bůh zbavil podoby a oni se za to mstí na lidech. Protože nemá vlastní tělo, žije v tělesných schránkách jiných lidí i zvířat, do nichž může vstoupit jediným letmým dotykem. Mluví všemi jazyky a je skutečným, téměř absolutním zlem. Nezničitelným, nepřemožitelným, nelítostným a bezcharakterním. Přesvědčit se o tom může philadelphský policejní detektiv John Hobbes, který sice chytil obávaného sériového vraha Edgara Reese a předal ho porotě, která ho poslala do plynové komory, jenže tím to pro něj neskončilo. Právě naopak. Objevují se další mrtvoly, stejný modus operandi a taky hádanka, kterou mu těsně před smrtí položil Reese. Zpočátku nevěřící a skeptický detektiv se přesvědčí, že si s ním krutě pohrává pomstychtivý démon a s hrůzou si uvědomí, že se na něj nejen snaží svést podezření z dalších vražd, ale navíc se zřejmě velmi dobře baví jeho pozvolným ničením a deptáním. Detektiv se však nevzdává, a dokonce se zdá, že objevil způsob, jak ho porazit a zničit. Pomoci by mu mohla Gretta Milano, dcera policisty, který před třiceti lety spáchal sebevraždu, poté co byl obviněn z řady zločinů. S její pomocí se dostane k několika starobylým textům, které popisují, jaké má Azazel schopnosti a slabé stránky.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Anděl smrti
Příběh nekompromisního muže, jenž vytrvale čelí nástrahám odvěkého zla. Detektiv John Hobbes (Denzel Washington), zabývající se vraždami, pronásleduje po rušném chodníku masového vraha. Pak jej spatří: malá žena středního věku. Ne, počkejte! Vrahem je nenápadný muž vedle ní! A opět je to někdo jiný! Jsou to všichni a vlastně žádný z nich. Hobbes zjišťuje, že pronásleduje zdánlivě nezničitelného nepřítele...


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Anděl smrti
USA 1998,119 min., WHV, 699 Kč
Detektiv pátrá po vrahovi, kterého už jednou potkal.. jednou chytil... jednou zabil! Zjišfuje, že pronásleduje zdánlivě nezničitelného nepřítele...
Obraz:2,35:1;1,33:1; Zvuk: anglický, německý, španělský (5.1); Titulky: české, angl., něm., špaň., hol., švéd., nor., dán., fin., port., hebr., pol., řec., tur., maď, isl., chorv., franc., ital.
Extra materiály: výrobní poznámky

Autor/Zdroj: /DVD


Popis / Obsah / Info k filmu Anděl smrti
Snímek scenáristy Nicholase Kazana a režiséra Gregoryho Hoblita Anděl smrti je dalším z filmů, těžících z úspěchu módních černých thrillerů typu Sedm či Vraždy podle předIohy. Pátrání po brutálním vrahovi se svérázným "rukopisem" však tvůrci kombinujíí s hororovým motivem nadpřirozeného nositele Zla, jenž má kořeny v pověstech nomádských kmenů z biblických dob. - Černošský detektiv John Hobbes (Denzel Washington) se ocitne uprostřed podivných okolností, souvisejících s popraveným zločincem Reesem, jehož detektiv předtím dopadl. Další vraždy, provedené v Reeseově stylu, uvrhnou podezření právě na Hobbese. Zpočátku nevěřící muž zjistí, že si s ním krutě pohrává pomstychtivý padlý anděl Azazel, jenž nemá vlastní podobu a přežívá v tělech hostitelů (jedním z nich byl i Reese), které může střídat jejich vzájemným dotekem. - Gregory Hoblit, jenž se mimo jiné prosadil jako tvůrce policejních TV seriálů, s úspěchem vložil nadpřirozený prvek do kontrastlu s civilně ztvárněným policejním prostředím. Vedle tíživé atmosféry pracuje s postupným odhalováním tajemství prostřednictvím " neogotického" zanechávání tajemných stop
a hádanek. Kromě obvyklých žánrových postupů Hoblit nabízí vizuálně důsledně provedené sekvence s neviditelným démonem, jenž proniká do těl náhodných chodců (jedním ze znaků posedlosti Azazelem je prozpevování starší písně Time Is On My. Side od Rolling Stones). Jinak se však jeho snímek příliš nevymyká profesionálně odvedeným thrillerem podobného ražení (viz např. Sběratel polibků).

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Bible jím straší. Denzel Washington s ním bojuje. Jmenuje se Azazel a má rád Rolling Stones.

Tělo bylo nalezeno ve vaně. Smrt způsobil jed aplikovaný nitrožilně. Pachatel strávil s obětí noc a než z místa činu odešel, posnídal kukuřičné vločky s cukrem a mlékem. Podle způsobu provedení další zřejmý příspěvek do série chladnokrevných vražd. Je tu ale jedna zvláštnost: vrah byl před několika hodinami popraven.

Detektiv John Hobbes má o čem přemýšlet a divákovi už je jasné, že tentokrát bude jeho protivníkem něco nadpřirozeného. Naštěstí se nejedná o rohatou potvoru, která by kolem sebe plivala blesky a bála se krucifixu, nýbrž o Azazela, démona sídlícího v cizích lidských tělech. Nejzajímavější na celém příběhu je jeho schopnost přenášet se dotykem z jednoho hostitele do druhého. Na této myšlence je postaven celý film a její hravé předvádění skýtá několik příležitostí k originálním působivě natočeným scénám.

Hobbes záhy přichází na stopu podobného, třicet let starého případu, ale naráží na hradbu mlčení. Nadřízení jej nepochopitelně a nesmyslně odhánějí od správného směru a ani Gretta, dcera policisty Milana, který tehdy spáchal sebevraždu, nemá z nového čmuchání radost. Našemu chladnokrevnému detektivovi začíná být horko. Démon se neustále stěhuje, mrtví přibývají, stopy svědčí proti Hobbesovi a jeho nelidský protivník se mu vesele vysmívá, evidentně potěšen, že si své stovky let přičinlivého zabíjení zase jednou proložil zábavnou pomstičkou.

Anděl smrti začíná jako detektivka a rychle mění kurs k nadpřirozenému thrilleru. Skřípat to začíná, jakmile se za pomocí jednoduchých citátů z Bible poodhaluje rouška tajemství. Nevysvětlená záhada je viditelně působivější než chabě vykonstruovaná. Hlavním manipulátorem se svatou knížkou je učitelka teologie Gretta Milanová, jejíž scény nejprve dlouho vyznívají patově. K troše pomoci se rozhoupe, až když Azazel vytáhne z rukávu novou vlastnost, čímž mimochodem zničí smysl jednoho zdůrazněného detailu z úvodní popravy, která ovšem v kontextu Azazelových vlastností stejně postrádala logiku už předtím.

Tělo bylo nalezeno ve vaně. Smrt Kdo se vydá na podobný příběh, měl by nějaké to faux-pas proti zdravému rozumu očekávat. Mnohem větší nároky lze na Anděla smrti klást v souvislosti s jeho audiovizuální stánkou. Tvůrci nám předkládají mimořádnou porci solidní kameramanské práce Toma Sigela (Obvyklí podezřelí) a také hudba čínského operního skladatele Tana Duna doplněná písní od Rolling Stones stojí za pozornost. Největším kladem filmu je ovšem herecké obsazení. Tradičně velmi dobrému Denzelu Washingtonovi zdařile sekunduje na smrt jdoucí Elias Koteas (Crash) a John Goodman (Flinstoneovi, Zmatky v Arizoně) jako detektiv Jonesy.

Pod režijním vedením Gregoryho Hoblita (Prvotní strach) vznikl zajímavý film, kterému s přibývajícími minutami dochází dech. Nejpatrnější je to těsně před vyvrcholením filmu, kdy už jsou karty vyloženy na stole, a přesto se všechno dovysvětluje do posledního puntíku. Ambiciozní, místy nedotažený příběh o setkání s absolutním a nepolapitelným zlem skončil jako Noční můra v Elm Street pro o třídu inteligentnější diváky. Škoda ho.

Autor/Zdroj: Mise Daniel/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

05:59 - 09:00

157 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

ČT2 - Divoké světy

08:30 - 09:15

6 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:30

6 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:35 - 09:10

1 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10