Zari
ohodnotit

Anastázie

Anastasia

Rok:
1997
Délka:
94 minut
Premiéra v ČR:
9.4.1998
„Animovaná verze jedné z nejslavnějších evropských legend dvacátého století, o ztracené a znovunalezené ruské princezně.“
Popis / Obsah / Info k filmu Anastázie
Není to zase tak dávno, co mladá princezna jménem Anastasia žila v kouzelném světě elegantních paláců a nákldných večírků. Psal se rok 1916 a její legendární rodina (Romanovci) slavila 300leté výročí vládnutí dynastie v Rusku. Babička, císařovna Marie se měla vracet do Paříže, ale Anastasia nechtěla babičku pustit zpět do města světel. A tak babička připravila pro milovanou vnučku neobyčejný dárek. Nádhernou šperkovnici, hrající její oblíbenou ukolébavku. S nápisem na klíčku, že budou brzy spolu v Paříži.
Ale stalo se, co se stát nemělo, temné stíny se stáhly nad palácem...
Ďábel Rasputin se vrátil z exilu do Petrohradu hledat pomstu a zničit celou rodinu Romanovců. Společně s odvážným mladíkem Dimitrim babička a její vnučka chystají nebeypečný útěk...

Nové studio animované tvorbz 20th Century Fox přichází s nejvelkolepějším projektem poslední doby: animovaným muzikálem o dívce, která zjišťuje, že pochází z carské rodiny. Předkládá divákům, jinou formou zpracovaný remake svého slavného hraného filmu z roku 1956, kde titulní roli ztvárnila Ingrid Bergmanová


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Anastázie
Princezna Anastasia prchá před zlým čarodějem Rasputinem. Společnost a pomoc jí poskytují mladík Dimitrij a šlechtic Vladimír. Ti chtějí dívku vydávat za Anastasii a získat tak od carovy vdovy peníze z vypsané odměny. Společnými silami nakonec Rasputina přemůžou.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Pohádkové zpracování příběhu o ztracené ruské princezně Anastázii, známé již z hraného, oskarového filmu s Ingrid Bergmanovou, je prvním počinem nové odnože studia 20th Century Fox-divize Fox Animation Studios. Kresleným hrdinům propůjčili v originální zvukové verzi své hlasy Meg Ryanová (Anastasia), John Cusack (Dimitrij), Angela Lansburyová (velkovévodkyně Marie, princeznina babička) nebo skvělý komik Christopher Lloyd jako zlý čaroděj Rasputin, jehož kletba princeznu pronásleduje i po letech.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Animovaný kouzelný film ukazující legendu o zániku carského rodu Romanovců, VŘSR a hledání ztracené princezny Anastázie v báječném pohádkovém vyprávění pro celou rodinu.

Fascinující mix dobrodružství, romantiky, komedie a hudby. Pozoruhodná podívaná o zmizelé ruské princezně Anastázii a její nezdolné touze najít svou vlastní identitu. Když se stín revoluce rozestřel nad celým ruskem, nejmladěí dceři carské rodiny se podařilo uprchnout a zachránit si holý život. Po letech se setkává s pohledným mladým podvodníkem Dimitrijem. Ale když se společně snaží v Paříži dokázat skutečnou Anastáziinu totožnost, musí nejprve vyhrát bitvu se zlým kouzelníkem Rasputinem, jehož duch carskou rodinu Romanovců nenávidí.

Autor/Zdroj: /DVD


Popis / Obsah / Info k filmu Anastázie
Velkoryse pojatý animovaný snímek Anastasia vychází z tradic, ustavených Studiem Walta Disneye, ale je neobvyklý svým námětem. Pohádkově laděný příběh se totiž inspiruje historickými událostmi. Líčí osudy nejmladší dcery cara Mikuláše II., o níž legenda dlouho pravila, že jako jediná přežila brutální masakr carské rodiny po říjnové revoluci. Tuto legendu však vyvrací nedávný závěr vědecké komise, která zkoumala ostatky vyvražděných Romanovců, nalezené v sibiřském Jekatěrinburgu.
Tvůrci ale s historií nakládali velmi svérázně. Podle nich totiž revoluci způsobil už v roce 1916 čaroděj Rasputin, který se spřáhl se silami Zla, aby se pomstil carovi a jeho rodině za své zavržení od trůnu. Před revolucionáři uteče do bezpečí jen Anastasiina babička, carevna vdova Marie, zatímco osmiletá Anastasie skončí v sirotčinci. Po deseti letech odtud odchází jako srdnatá mladá dívka Aňa, která nemá na svou minulost téměř žádné vzpomínky a která se chce dostat do Paříže. V tom jí pomůže mladík Dimitrij a šlechtic Vladimír. Ti chtějí dívku vydávat za Anastasii a získat tak od carevny vdovy peníze z vypsané odměny. Dobrodružnou cestu do Paříže trojici ztěžuje Rasputin, přicházející z podsvětí vykonat svou mstu. Aňa a Dmitrij se do sebe zamilují a společnými silami nakonec Rasputina přemohou. Vyjde najevo, že Dimitrij kdysi Anastasii a její babičce pomohl při útěku. Carevna vdova teď na oplátku nemíní bránit dvojici ve štěstí navzdory tomu, že jde o meazlianci…

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Pohádkový muzikál o ztracené princezně a ďábelském Rasputinovi. O tom, jak to tehdy určitě nebylo.


Píše se rok 1916. Okna carského paláce září do černočerné petrohradské noci tisíci světly a car Mikuláš slaví 300 let vlády své dynastie nad Ruskem - aniž tuší, že jeho panování se chýlí k tragickému a neodvratnému konci. Neboť nad zemí se vznáší temný stín ďábelského kněze, který neodpustil domnělou křivdu a vrátil se z vyhnanství, aby vykonal svou pomstu. Rasputinovo kouzlo, za něž prodal vlastní duši, mělo ovšem přijít cara i jeho rodinu ještě daleko dráž. Kletba se snesla na hlavy všech Romanovců a dosud šťastnou zemi zachvátil jed nespokojenosti a plameny revoluce. Její vír pohltil i carskou rodinu a Rasputin mohl zemřít spokojen. Skutečně mohl?

Minulost byla mrtvá a po osmi letech připomínaly časy zašlé slávy jen stíny starého carského paláce. Pak ale do letitého ticha vstoupily nesmělé kroky a rozezněly skrytou ozvěnu světel a smíchu - do paláce vešla Anya, sirotek bez minulosti i bez přátel, aby tu hledala pomoc. A právě v té chvíli se kdesi v říši mrtvých probouzí prokletý Rasputin, který poznal, že jeho pomsta nebyla naplněna - že jeden z Romanovců přežil...

Myšlenka zvolit si za námět pohádkového muzikálu revoluci a masakr carské rodiny vypadá na první pohled dost šíleně, ale jen na první pohled. Neúprosná historická fakta tvoří totiž jen východisko příběhu, jehož těžištěm je pak už jen fikce - a fikci, jak známo, je dovoleno vše.

Příběh animované Anastasie je založen na téže spekulaci jako Anastasia Anatole Litvaka z roku 1956 (Oscar pro Ingrid Bergmanovou) a vychází z předpokladu, že nejmladší z dcer cara Mikuláše II. unikla hromadné popravě rodiny, aby se po letech objevila v Paříži a uplatnila svůj nárok na trůn. V rámci hodnověrnosti obdařili tvůrci obou snímků své hrdinky ztrátou paměti, společníky, znalými carské minulosti, kteří je mohli seznámit se všemi potřebnými skutečnostmi (v animované Anastasii je to bývalý sluha Dmitrij a starý šlechtic Vladimír) a odeslali je k císařovně Marii, Anastasiině babičce, která měla svým uznáním legalizovat Anastasiinu totožnost.

Animovaná Anastasia je tedy co do základních dějových peripetií de facto remakem Anastasie hrané, pochopitelně s těmi rozdíly, které si vynutil žánr animovaného pohádkového muzikálu.

Navíc je tu celý motiv Rasputina a jeho kletby, který by v hraném dramatu působil docela legračně, ovšem animovanému snímku sedne jako ulitý. Především proto, že pohádka nutně potřebuje zloducha, s nímž je nutno bojovat, a který bude ve finále slavně poražen. A Rasputin, opředený snad ještě více mýty a pověstmi než samotná Anastasia, je pro tuto roli jako dělaný a navíc dramaticky daleko vhodnější než skutečný autor Anastasiiných osudů. Anebo si dokážete představit Lenina s ďábelsky rozevlátými vlasy a ochočeným bílým netopýrem na rameni, jak s kouzelným amuletem pronásleduje ubohého sirotka a sem tam mu přitom upadne hlava nebo hnát? No tak. Zlo, nadané nadpřirozenými schopnostmi, vytváří také prostor pro řadu dramatických situací, na něm proto stojí tři největší akční scény filmu (sekvence vlakové katastrofy, mořské bouře a závěrečného souboje), bez nichž by Anastasia byla jen romantickou vyprávěnkou o jedné cestě a jedné velké lásce.

Autoři si dali se scénářem zjevně hodně práce, stejně jako s přípravami celého projektu, které trvaly 3 roky a zavedly je do Petrohradu, knihoven i archívů. Jejich pečlivost je zcela pochopitelná, uvážíme-li, že Anastasia je prvním filmem nově založených studií animovaného filmu společnosti 20th Century Fox a tvůrci jím vkročili na teritorium, po celá desetiletí bezpečně ovládané studiem Walta Disneye, se zjevným úmyslem se tomuto gigantovi animovaného filmu vyrovnat. Tvůrci Anastasie Don Bluth a Gary Goldman také u Disneyho začínali a když se v roce 1979 osamostatnili, ukázalo se, že se u Disneyho naučili víc než jen kreslit - a v Anastasii to také beze zbytku dokázali. Anastasia je totiž, zjednodušeně řečeno, disneyovštější než sám Disney. Což v praxi znamená, že je natočena přesně podle vzorce, který během let učinil Disneyho snímky neselhávajícími diváckými magnety: hlavním tématem tohoto historického dobrodružství je láska (Anya a Dimitrij), funkčně obohacená nástrahami (Rasputin), ke zpestření a odlehčení tu slouží mluvící zvířátko, vtipně glosující děj (netopýr Bartók), a celý příběh je ve správných intervalech prokládán muzikálovými čísly, účelně posouvajícími děj kupředu. Nechybí pochopitelně ani dramatické finále a dojemné morální ponaučení.

Co dodat. Snad jen to, že oprostíme-li se od historických souvislostí, můžeme se z Anastasie radovat coby z veselého, romantického a napínavého dobrodružství. Soudný člověk samozřejmě dokáže pochopit, proč a v zájmu čeho nakládali tvůrci s historií více než benevolentně, obávám se však, že jsou tu dva ohrožené druhy, jimž může Anastasie citelně uškodit. První jsou seriózní historikové, kteří z filmu pravděpodobně dostanou psotník, druhou jsou děti, kterým napříště těžko kdo vysvětlí, že Rasputin nerozpoutal VŘSR a nebyl zombie.

Autor/Zdroj: Hejlíčková Iva/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama