Duben
ohodnotit

Vyprávěj [TV seriál]

Rok:
2009
Délka:
53 minut, 115 dílů
Premiéra v ČR:
31.8.2009
„Původní seriál České televize o tom, že v každé době toužíme po štěstí.“

Komentáře k filmu Vyprávěj

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 33
New
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.12.2009
Seriál je z doby, kdy mí   rodiče končili VŠ a   začínali žít dospělý   život. V roce, který již   byl odvysílán, jsem se už   vyskytl i já. I když najdu   dost chybiček, myslím že   seriál má i cenu   historického dokumentu, ale   především se jedná o   oddychovou komedii o tom jak   jsme žii... nenechám si   ujít ani jeden díl, když   nestíhám, pouštím si jen z   internetu.
stanley52
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.8.2014
VYPRAVEJ
VELMI PEKNY FILM O UDALOSTECH   V CECHACH JAK LIDE ZILI VE   STRACHU A HLAVNE MUSELI PREZIT   .SKODA ZE NEBYLI VSICHNI   POTRESTANI KTERI MELI PRSTY V   STB A HLAVNE KOMUNISTI
tommaxis
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.10.2009
Konečně zase seriál na který se dá dívat.
Konečně zase seriál na   který se dá dívat. Oproti   těm sra..ám které se   dělají na ostatních   televizích zase ČT potvrdila   že umí dělat kvalitní   tvorbu. Skvělé herecké   obsazení až na Vojtka, ten   mi tak nějak nepasuje.
jezurka42
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.10.2011
Tak už vyprávěj...
Nechápu některé   komentáře. Tento retro   seriál je dost pěkný a že   je to z dob, kdy u nás vládl   komunismus?! Je to jen   seriál. Velmi se mi ve filmu   líbí paní Freimanová,   která to hraje, jak se   říká, tělem i duší. Nina   Divíšková, babi, která se   chce dožít toho, že   konečně padne   komunismus.Nádherné dobové   kostýmy a kulisi.Není co   dodat. Vynikající seriál   nejvyšší kvality.
Manuela
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.10.2009
Spolu s Ordinačkou nejlepší   seriál, co běží v telce.   Já mám moc ráda módu 60.   let a tak se přiznám, že to   byl hlavní důvod mýho   koukání na Vyprávěj. Ale i   děj mě začal bavit, jenom   kvůli šatům bych na to   nekoukala. Přiznám se, že   tý politice z tý doby   nerozumím, asi mě za to   odsoudíte. Já to vnímám   jako příběh té rodiny a   politika mě nezajímá.
johanice
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.12.2010
Nevěřím
vlastním očím, když čtu   komentáře k tomuto seriálu.   Podle mého názoru je to   nejlepší seriál, který byl   od sametové revoluce   natočen. Určitě není jeho   smyslem nějaká politická   propagace, jak se tu mylně   někteří pisatelé   domnívají, pouze se v něm   odráží tehdejší doba, a   lze říci, že ji popisuje   pravdivě, neboť se mi občas   vybaví vzpomínky na něco,   na co jsem již dávno   zapomněla. Vítám i vsuvky   tehdejších týdeníků,   reklam apod., protože i to   dokresluje tuto dobu. Těm,   kterým se tento seriál   nelíbí, doporučuji, aby si   přepli na jiný program, je   jich dost a na většině z   nich vysílají americké   filmy, které jsou jako ze   života.
Rorík333
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.9.2009
SKVĚLÝ TELEVIZNÍ SERIÁL,   MOC SE MI LÍBÍ. MOJE MÁMA   SE NARODILA V ROCE 1965,   TAKŽE UŽ JE TO PRO GENERACI   MOJÍ BABIČKY A DĚDY. SESTRA   JE ÚPLNĚ ODVAŘENÁ Z MÓDY   A ÚČESŮ. MNĚ SE TO LÍBÍ   CELÉ. JE TO MOŽNÁ TROCHU   KOMICKÉ, ALE PRO MOU GENERACI   I ZAJÍMAVÁ UKÁZKA TOHO, JAK   SE U NÁS KDYSI ŽILO.
curil
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 31.7.2017
Seriál odpovídá   skutečnosti. Žil jsem v tzv.   reálném socialismu   čtyřicet let a devadesát   procent situací jsem zažil   osobně nebo ve svém okolí.   Samozřejmě, že v tak   náročném projektu se   tvůrci nevyhnou nějakým   chybám, ale kritizovat   uniformy zdravotních   sestřiček nebo vázičky a   stolky z Ikey, když jde o   celkové vyznění seriálu,   je primitivnost. Celkově   seriál věrně zobrazuje   dobu: kdo nepamatuje fronty   téměř na všechno, na   detektivku A. Christie stát   ve čtvrtek od pěti od rána   před Knihou, prázdné háky   v řeznictví, na Favorita   jsem stál dva dny a dvě noci   před Mototechnou a to jen na   pořadí (auto za rok a půl),   několik měsíců nebyl   toaletní papír, vložky,   cukr, když se zavářelo, a   takových věcí denní   spotřeby bylo více. Ale   určitá skupina lidí měla   všechno. Bez známostí a   úplatků jste měli smůlu.   Nějaké nesrovnalosti v   dialozích si já osobně   vysvětluji snahou udržet   linii příběhu, která je   rozložena do velkého   časového období, a   autorskou licencí.
MARi0
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.8.2011
Vyprávěj
Tak na rozdíl od ostatních   uživatelů nebudu hodnotit   politickou situaci dříve ani   nyní, pokusím se zhodnotit   pouze seriál.
Vyprávěj jsem sledoval   společně se svojí   přítelkyní, která se   okamžitě po prvním díle   nadchla do příběhu a   těšila se vždy na další   nový díl. I já jsem byl   mile překvapen, poslední   dobou mě žádný jiný   český seriál nedokázal   tolik uchvátit jako právě   tento. Dobové kostýmy a   kulisy jsou prostě na   jedničku, jednotlivá   trápení a radosti hlavních   hrdinů nejsou nijak   přehnány, takže se jim dá   lehce uvěřit, prostě já   jsem spokojen.
Mou   nejoblíbenější postavou se   stal rebel Antonín Dvořák,   navíc mě bylo i sympatické,   že byl zamilovaný do Zuzky,   Hany Vagnerový, která se mi   osobně moc líbí, a kterou   jsem ke svému štěstí letos   potkal a dost trapně poprosil   o fotografii. Další   herečka, pro kterou stojí za   to celé sledovat je krásná   Andrea Kerestešová, které   jsem si všiml už v jejím   prvním snímku   "Rafťáci". A   další plus? Jednoznačně   úvodní znělka od Michala   Hrůzy. Bohužel jedno   negativum jsem našel. První   série skončila dost   napínavě, aby navnadila   diváky na druhou...
REKBRIT
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.11.2009
Seriál se mi líbí,vrátil   jsem se do mladých   let.Prožívali jsme tu   těžkou dobu,škoda,že   mladým lidem to mnoho   neříká.Vždy se docela   těším na další díl.
řepešínský
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.3.2010
zajímavý námět, zajímavý   scénář, zajímavé   obsazení a neméně   zajímavý výsledek, přinesl   český televizní seriál   vyprávěj, který se zcela   jistě již nyní může   zařadit do zlaté studnice   domácích televizních   seriálů. ve vyprávěj   nechyběla atmosféra doby,   dostatečně vykreselné   charaktery hlavních i   vedlejších hrdinů stejně   jako dramatické a   komediální momenty.   přestože autorům seriálu   vyprávěj děj či stylizace   místy zaskřípalo, lze jej   ve výsledném hodnocení   zařadit do dolní poloviny   nejvyšší kinematografické   světové třídy.
FLA
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.11.2011
Dobře obsazený s lehkým   vtipem vyprávěný seriál o   nelehkých i úsměvných   60.-90 let.Tam aš seriál má   zajít,zatím dobrá zábava   baví mně to.
thefj
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.9.2010
Zde pode mnou nějaký   člověk tento článek   zostudil. Budiž, je to jeho   názor. Já však některé ze   situací v seriálu reálně   zažil a proto nesouhlasím a   VŘELE DOPORUČUJI!!!! Pobaví   i množství reálných   rekvizit. Přesto se, sem tam,   chybička ojevuje.
ricky4
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.1.2014
Je to dobrý seriál, pro mě   jako pro mladší generaci   která komunismus nezažila   celkem přínosné...   Nenásilně jsem se dozvěděl   hodně letopočtů a   událostí tehdejší doby...   Teď ale ke konci se už   seriál pro mě začíná   stávat stále nudnějším,   je takový roztáhlý, často   se upřímně zasměju nad   přemrštěnou snahou herecky   podat třeba radost... Hlavně   mladší herci hrají své   role docela na můj vkus   nuceně, u starších (babi   Dvořáková, prababi   Dvořáková) jsou výkony   celkem věrohodné. Seriál je   příjemný, sleduji   víceménně každý díl, ale   už je toho moc... Možná by   bylo nejlepší co nejychleji   uzavřít jeho děj. Přesto   ale 90% za první série...   Úprava: po poslední sérii   musim jít s hodnocením   dolů, totální roztahaností   ztratila ten šmrnc rodinných   vzahů- pryč bylo náhle   drama a cítění s   postavami... 80%
hvezdyn
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 26.10.2012
Seriál jsem zatím   nesledoval, takže by nebylo   fér mu udělovat známku.   Nicméně jsem měl možnost   sledovat dnešní díl (26.   10. 2012), který vyprávěl o   událostech 17. listopadu 1989   a víkend 18. - 19. listopadu   1989. Hraná forma je   kombinovaná s dobovými   dokumenty. Proč píšu tento   text? To je mé pozastavení   nad scénou, kdy hraje hymna.   Trochu se má hrát na city. A   jaké je moje překvapení,   či nepřekvapení. Tvůrci   ufikli slovenskou část   hymny. I během tohoto   krátkého mého sledování   jsem si povšiml několika   nepřesností. Ale to už je o   něčem jiném.
payo1555
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 10.3.2012
Občas se podívám, ale   první série se mi zdála   zajímavá a vůbec retro styl   mi byl přitažlivý. Už mě   to tolik nebere.Rozumím, že   zvládnout tolik postav je   obrovský výkon. Vycházejí   některé postavy moc   papírově a schématicky.
lion71
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 22.4.2020
Tak tohle mohl klidně napsat   i Dietl. Seriál nenadchla ale   ani neurazil, mělo to spád.   Herecké obsazení taky ok. o   politice se nebudu radši   vyjadřovat.   Hodnocení..lepší průměr.
veverka-zrzka
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 13.5.2012
Bohužel musím napsat, že   mě tento seriál moc   neoslovil. Sice vítám téma   minulosti. Chválím herecké   obsazení, ale nesedí mi   forma podání - nejdříve   černo bílý úryvek z   daného roku a pak příběh   barevný.

Jo a   překvapila mě ta ženská z   reklamy "Jsem půjčka od   Komerčky". :-D
Hortensie
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 17.9.2010
Mám potřebu se tohoto   seriálu zastat, jelikož   cítím z předchozích   komentářů, že to zde   silně závání spíše   nenávistnou politickou   agitací. V prvé řadě   přiznávám na rovinu, že   nestojím na straně minulého   režimu a rozhodně má rodina   se rozhodně v té době nijak   zvlášť dobře neměla.   Peněz bylo málo, můj otec   odmítl vstoupit do strany a   to zrovna v podniku, kde   pracoval, nebrali jako velké   plus, přirozeně. Na druhou   stranu si nestěžuji, taková   doba prostě byla...nevrátila   bych se ale do ní, když si   vezmu, jaký byl problém   např. s hygienickými věcmi   apod....už nikdy více. Dnes   se jen směju, když si   vzpomenu, jak jsme museli   donekonečna malovat slavnou   Auroru a papouškovat fráze o   vítězství bolševismu pod   Leninovým vedením a přitom   tomu nikdo nerozuměl, resp.   opravdu v 1. třídě asi   málokdo politice rozumí a   umí se v ní orientovat. Dnes   už se naštěstí tyto   bláboly neučí. Když jsem   "nakoukávala" pár   dílů tohoto seriálu, abych   jej vůbec mohla zhodnotit,   tak mi přijde, že minulou   dobu vykresluje ještě naopak   v lepším světle, než to   opravdu bylo. Nejsem z něj   odvařená, jako příběh to   není až tak nic moc,   průměrný seriál rodinného   typu, jakých naše televize   vysílají hafo, nicméně   odmítám jej hodnotit z   agresivního protipolitického   hlediska, jako je to v   některých příspěvcích   zde. Prostě je to seriál, na   který se nemusí dívat ten,   koho nebaví. Herecké výkony   jsou průměrné, naopak   atmosféra doby po stránce   bytového vybavení a   oblékání, ta se mi líbí,   rekvizitáři a kostyméři   odvedli dobrou práci. Z   herců nejvíce zaujala   Veronika Freimanová, její   projev je za každé situace   přirozený a věrohodný.   Ovšem výlevům, že vznikl   tento seriál na objednávku   pravicových stran, se musím   jen trpce smát! Když si   vezmu např. Ženu za pultem,   ano, považuji tento seriál   za velmi kvalitní a i přes   jakoukoliv averzi k minulému   zřízení jsem ochotná   přiznat, že se točily i   dobré projekty a vznikala   hodnotná umělecká díla. A   jenom z principu, že mé   smýšlení není levicové,   nebudu natruc tvrdit, že   Žena za pultem je debilita   vzniklá na objednávku   tehdejší KSČ! Obávám se,   že pak už nejde o   objektivní hodnocení   filmového, resp. televizního   díla, ale tak či tak o   jednostranný politický   fanatismus. S mým názorem   asi hodně lidí nebude   souhlasit, ale po přečtení   mnoha agresivních slov zde   jsem prostě už reagovat   musela.
Ondrej_pribehar
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 15.10.2009
Retro seriál...
Už taková prezentace   seriálu vytvořila ve mně   vytvořila předsudek, ale   maje dlouholeté zkušenosti,   že předsudku nelze   přisuzovat větší význam -   v životě mě již mnoho   viděného příjemně i   nepříjemně překvapilo,   mnohdy také dost silně -,   zhlédnul jsem druhý díl   seriálu Vyprávěj byv v   době uvedení prvního dílu   u televize nepřítomen.
Bohužel, seriál   Vyprávěj nepřekvapil.   Zařadil se po bok děl neděl   z kategorie retro - šedivý a   nudný jako všechny ostatní.   Bez ducha, bez ničeho.   Negativní vlastnosti   zdůrazňované v seriálu mi   nepřišly nijak dobové a ty   nezdůrazněné mnohdy seděly   spíše do doby dalece   porevoluční, nežli   šedesátých let.
Když pak na závěr   říkají, o čem že měl   dnešní díl údajně hlavně   vyprávět, mnohdy se   podivím.
Nakonec jsem   zvládnul nadpoloviční   většinu dílů a docela mě   překvapilo, když tento   seriál z ničeho nic   skončil. Rozhodně mi to   ovšem nevadí.

Všechnu jeho šedivost   dotvrzuje obsazení. Září z   něj několik skvělých lidí   - Nina Divíšková, hlas   Vojty Kotka (na komentáře a   dabing je tento herec   perfektní), dále Veronika   Freimanová, trochu Jakub   Prachař a pár dalších,   mnohdy ve vedlejších   rolích; jinak je obsazení   spíše komparsní (myšleno   přeneseně) a nijak   zajímavé.
Nuže   nevím, proč jsou pomalu   všechny retroprodukty tak   šedivé a bezduché, ale   dovolím si zamyslet se nad   tím. Zdá se, že za tím   totiž bude další předsudek   - jakási generalizace jedné   epochy, kdy předrevoluční   období působí šedivě, tak   ho vykreslujeme jako šedivé.   Osobně jsem měl tu čest   narodit se ještě před   revolucí a v   nejvnímavějším období   vstřebávat atmosféru doby   předrevoluční a revoluční   a jejich dozvuky. Ano, jistě   lze namítnout něco o   idealizaci, či tak nějak a   jistě možno podotknout, že   jistou šedivost jsme cítili   všichni, taková ta doba byla   a osobně mi ona šedivost   byla spíše příjemná;   zajímalo by mě, jak budou   lidé charakterizovat naši   současnou dobu za pár let.   Nyní totiž autoři zřejmě   všechnu šedivost povýšili   na hlavní prvek daného   období a místo aby ukazovali   krásy a nepříjemnosti   předlistopadové éry a   zvěrstva tehdejšího   režimu, dýchají skrz   retroseriály a retrokdeco na   lidi pouze onu nic   neříkající šedivost.
Pokud by mi někdo   namítnul, že taková daná   doba prostě byla a nic   lepšího se při zachování   všech dobových reálií snad   ani natočit nedá, tak bych   ho obrátil ke vzpomínce na   filmové a televizní legendy;   mnohé filmy vznikší před   listopadem patří k   nepřekonatelným klenotům   nejen komediální tvorby a   také se odehrávají ve své   době. I po revoluci se pak   mnozí tvůrci samozřejmě   vraceli v čase - pokud mám   vyzdvihnout jedno velice   kvalitní porevoluční dílo   odehrávající se za vlády   KSČ, bez většího váhání   volím seriál Zdivočelá   země, tomu jsem se   dostatečně obšírně   věnoval ve svém   dvouapůlstránkovém   komentáři.

Otázka věrnosti   vykreslení doby, v níž se   seriál Vyprávěj odehrává   pak již byla mnou nakousnuta.   Já ji nebudu příliš   komentovat; konečně   očekávám, že se i zde   najde mnoho nespokojených   pamětníků. Ke kritizování   seriálu Vyprávěj z hlediska   historické věrnosti je   totiž možností víc než   dost.

Nejvíce   se autoři seriálu dle mého   názoru shazují   přeobsazováním herců   stárnoucích mladých postav;   devítiletý Oliver Sieber   rozhodně (na rozdíl od   Jakuba Pozlera) nevypadal na   šest let, když v seriálu   začínal, ale pokud má   Honzíka hrát 33letý Matěj   Hádek od 13-15, nedovedu si   představit, že bych mu   takový věk věřil jakkoliv   více. Přitom by nebyl vůbec   žádný problém, aby Pozler   hrál Honzu do cca 8 let, pak   Sieber, jenž by ho mohl   zvládnout snad do 13, a   následně by ho snad mohl   rozumně nahradit třeba   Hádek; a to ani nemluvím o   možnosti obsazení   schopnějších herců   (zejména do dětských   rolí), kteří zvládnou   věkový vývoj. V případě   Zuzany je situace zcela   srovnatelná - jako   nepoctivého diváka mě   vůbec nenapadlo, že Hana   Vagnerová hraje po Andree   Novákové právě tuto   postavu; nakonec jsme   usoudili, že jí mělo být   tak 15, ale při vší úctě   k této 27leté herečce na to   vůbec nevypadala a nebyla to   zdaleka jen její vina.
V důsledku faktů   popsaných v posledním   odstavci tedy snižuji známku   tomuto seriálu ze 6/10 na   5/10 a přeji všem jeho   odpůrcům mnoho tolerance,   jeho zbylým příznivcům pak   moře trpělivosti.
štoura
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 5.4.2013
tento seriál dobře začal,   tvůrci se aspoň trochu   snažili vyvíjet děj,   postavy a jednotlivé díly na   sebe navazovali. Ale měl   skončit sametovou revolucí.   Od té doby , asi v zájmu   hesla vytřískej co de,   švihaj díly, ve kterých se   vůbec nic neděje. V   podstatě to jsou samostatné   epizody ve stylu těch   mýdlových oper. A nejvíc   mě deptá výměna   představitelů hlavních   postav v průběhu 1 řady a   hlavně, že veškeré postavy   nějak zapomněly stárnout.   Například postava Andrey   Kerestéšové vypadá   mladší než její o cca 25   let mladší syn v podání   Matěje Hádka. A o stále   stupidnějších dialozích   ani nemluvě.
jarda53
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 21.7.2017
Snažil jsem se na to koukat a   vydržel pět minut, nemá to   koule a ty dialogy je hrůza.   V epizodě, kdy se synek   rozhodne, povědět doma otci,   ať táhne z Rusama domů,   herci strnulé tváře, jde o   všechno, ale jak je to   podáno, ti mladí herci, byli   tehdá na houbách a ví   prdlajs, co se zde dělo...
ladislava.blazkova.7
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 1.6.2018
TAK velká šance
A politická objednávka ČT   vše zhatila..prostě za   peníze daňových ,i   levicových poplatníků, se   vymyvaji mozkovny naivní   mládeži ,tak jak se děje v   každém systemu..
jesenikova
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 15.1.2011
Taková nenormální rodinka
Seriál o takové nenormální   rodince, která žila v   normální době ČSSR (před   rokem 89)
V té rodince   se hrálo domácí divadlo v   obýváku a chodila tam   kvůli tomu policie (stb).
V kolika rodinách se   tehdy hrálo domácí divadlo   ? Asi tak v pěti   rodinách...

Zjišťuji, že se zde   debatuje a vypráví o době,   ve které se seriál   odehrává a ta doba se zde   srovnává s dobou současnou   – zaujala mne poznámka zde   pode mnou – napsaná   lámanou češtinou ( psal ji   asi nějaký cizinec). Napsal   zde, že se tenkrát žilo od   výplaty k výplatě. Táži   se, zda se nyní nežije od   výplaty k výplatě ? Cizinec   je patrně nějaký bohatý   podnikatel nebo bere hodně   vysoký plat, či zasedá v   dozorčí radě nějaké   společnosti nebo možná   obdržel zlatý padák, pak   tedy nemusí žít od výplaty   k výplatě. Většina lidí   v současné době totiž od   výplatě k výplatě žije, a   ještě k tomu si musí brát   půjčky, aby se s touhle   dobou vůbec byla schopna   nějak srovnat. Nejsem   komunistka a nejsem ani   členkou žádné jiné   politické strany – jen vím   že zadluženost českých   domácností (půjčky které   si lidi vzali) činí jeden   bilion dvěstě miliard kč a   dále, že současný dluh ČR   je jeden bilion sto miliard   kč. Dříve za socialismu   (před r. 89) zde byla   centrálně řízená   ekonomika, zatímco nyní zde   není centrálně řízeno   nic, snad jedině utahování   opasků obyčejným lidem. K   moři se tenkrát jezdilo do   Jugoslávie, Rumunska ,   Bulharska a NDR a pak byli   podnikové rekreace na horách   a domácí jízdy na chalupy a   pak ještě pod stan do kempů   ČR – teď se jezdí k moři   do Španělska, Chorvatska a   boháči si jezdí na   Seychely.
Nemusím být   komunistkou ani členkou jiné   strany, abych viděla co se   děje v naší republice.   Rozevírají se nůžky mezi   bohatými a chudými vrstvami   obyvatel – srovnání ČSSR   před r. 89 a ČR po r. 1989   je to téměř nesrovnatelné,   protože – nebyli zde   bezdomovci, nebylo u nás 9 -   18% nezaměstnaných (míra   nezaměstnanosti je v ČR   různá podle okresů kterých   se to týká), celkem je v   současnosti přes 500 000   nezaměstnaných. Tehdy byli   státní podniky, teď je   státních podniků nepatrně,   tehdy byla všude nabídka   práce, noviny byli plné   inzerátů nabízejících   práci s náborovým   příspěvkem. Dříve podniky   v ČR nepatřili Japoncům,   Korejcům, Němcům,   Francouzům, Američanům a   ještě dalším národům,   kteří nyní v současné   době vlastní svoje podniky   na území ČR (je to tu jak v   Babyloně). Tehdy za   socialismu v ČSSR byli   novomanželské půjčky,   podnikové rekreace,   preventivní zubařské   prohlídky pro děti zdarma,   svačiny pro děti ve škole   zdarma, školy v přírodě a   lyžařské výcviky zdarma,   neplatilo se v lékárně   poplatek 30kč za recept ani   za léky se neplatilo,   neplatil se poplatek u   lékaře ani v nemocnici a na   pohotovosti A co teď ? Platí   se za vše a ještě k tomu je   ohromná kriminalita –   přepadávají se a   okradávají se důchodci,   děti jsou unášeni pedofily,   rodinám jsou kráceny   dětské přídavky i   příspěvky na bydlení.
Jen na okraj – od roku   1989 se na protest zabilo a   dokonce upálilo několik   lidí, jenže to se   sdělovací prostředky   ututlali – například   případ studenta z Prahy,   který zanechal dopis na   rozloučenou – stalo se to   okolo r. 2004 přesné datum   si nepamatuji, pak žena v r.   2010 a opět se to ututlalo.   To se děje nyní v ČR. Hanba   současnému zřízení, když   člověka donutí k tak   zoufalému kroku, kvůli tomu,   když přijde o práci a o   střechu nad hlavou. Nejen   Palach, ale i současné   oběti vykonali svůj zoufalý   čin zbytečně, za to   žádné zřízení nestojí,   aby si vzal kvůli němu   člověk život.TEHDY před r.   89, SE ŽILO LÍP a píši to   zde s plným vědomím a   nejsem komunistka ani jsem   nikdy komunistkou nebyla. Jsem   jen žena, která se narodila   v r. 1949 a vím jak se žilo   v ČSSR před r. 89 a vím co   se dělo a děje v ČR léta   páně od r.1989 – 2011.
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 26.9.2010
Průměrný seriál
Ten seriál je nemastný,   neslaný, některý scény   jsou podivný, celkově mne   ničím nezaujal, snad jen   výpravou interiérů a taky   tím, že se v něm nosí( až   přehnaně ad absurdum)   načesané účesy :-)). Jinak   ale nebudu zarputilý   hanobitel seriálu jako   někteří pisatelé pode   mnou, ale také nebudu hanobit   dobu socialismu, jako je   modní u některých   chytrolínů v současné   době. Ten seriál je o   určité době ve které jsme   žili – dříve nebyly   mobili a notenbuky ani   počítače, když chtěl   někdo někomu napsat, musel   mu poslat dopis nebo telegram,   a bylo to snad proto špatně,   nebo bylo to proto tehdy   horší než nyní ? Když   chtěl někdo někomu zavolat,   musel mu zavolat z pevné   linky a nebo si sehnat   vysílačku stejně jako ve   vynikajícím seriálu VB   Profesionálové :-). No a ?   Neexistoval ani internet –   no a ? Lidi žili i bez něj a   šlo to, ne že ne.
Když srovnám životní   styl tehdy a nyní – dříve   se žilo pozvolněji, dnes je   tempo života zběsilé, jak v   seriálu o čmeláčcích:   chvátám, chvátám nemám   chvíli klid, já tam, já tam   rychle musím být. Také   mezilidské vztahy jsou jiné   tehdy a nyní, současná doba   zhrubla – příklad ? -   loni týden před Vánoci v   neděli, v dětském pásmu   studio Hřiště 7 zazněla z   úst hudební skupiny jejímž   členem je mimo jiných i   herec Prachař nejmladší,   (který učinkuje i v tomto   seriálu Vyprávěj ),   zazněla píseň jejíž slova   zněla mírně řečeno   podivně nepatřičně –   cituji: My kapra sežerem a   pak ho vyse … Také si   myslíte že to není možné,   vysílat takovou píseň v   dětském pásmu týden před   Vánoci ? Bohužel je – v   této době je to možné.
Pokud bych měl srovnávat   dobu minulou s tou dnešní   –
Když srovnám   filmařinu tehdy a nyní v   této době – tehdy byl   Barrandov státní, stát   podporoval kinematografii,   proto se tehdy točili ty   nejkvalitnější filmy a   seriály. Nyní je Barrandov   zprivatizován a jaké se   točí dnes filmy ? I   režisér Menzel o tom svého   času mluvil, že   zprivatizování Barrandova,   byl krok špatným směrem.   Nadávejte si na minulí   socialistický režim jak   chcete, ale to že se tehdy   točily ty nejkvalitnější   filmy a obvzlášť pro děti   filmy, které nám záviděl   svět se nedá popřít. To   uvádím, protože jsme zde na   filmové databázi – a zde   by se mělo diskutovat o   filmech a ne o politice,   přestože některé filmy   jsou bohužel o politice.   Myslím si, že tomu tak ale   není u tohoto seriálu   Vyprávěj – myslím, že   nebyl dělán na objednávku   politických stran, jen se tam   politika vyskytuje poněkud   nešťastně. Možná   někteří z komentujících   Vyprávěj viděli třeba   díl, ve kterém se to   politikou žilo víc než   zdrávo a tak proto napsali   takové komentáře. A nebo   pisatele komentářů   naštvala ta babička ze   seriálu, která nenáviděla   komunisty a nejraději by   poslala mladé pionýry na   převýchovu do USA :-))
Nicméně také na druhou   stranu musím s politováním   konstatovat že ČT zvolila   poněkud nešťastný způsob   prezentace tohoto seriálu –   upoutávky typu : V každé   době toužíme po štěstí,   jenže v některé době to   jde těžko ?! Tím chtěla   ČT patrně říci, že tehdy   v oněch socialistických   časech to šlo těžko,   kdežto nyní za raného   českého kapitalismu to jde   lehce ?! No pokud si někde   seženu trávu a zhulím se,   tak si pak budu připadat jak   příslušník horních deseti   tisíc občanů téhle   repubiky, kteří jsou za   vodou a mají nahrabáno a   budu na chvíli šťastný a   vysmátý. O to trpčí pro   mne bude probuzení do reality   této ''šťastné'' doby. Já   bych upoutávku ČT trochu   poupravil – v každé době   jsou lidé čestní a dobří,   kteří mají v sobě   hřejivou lidskost i lidé   kteří jsou mrchy.
Pročítal jsem   komentáře níže pode mnou   - a budu glosovat některé z   nich : Hortenzie – možná   že koncem 80tých let nebyl   pár dnů vlivem chyby v   zásobování k dostání   toaletní papír – no a ?   Tak jsem si utřel zadnici   něčím jiným a neupadla mi   :-)) V porovnání s tím co   řeší lidé v téhle zemi   nyní, mi to příde   banální.A ještě zmínka   Hortenzie o tom, že jsme jako   děti malovali v první   třídě nějaké továrny k   výročí VŘSR ? No a ? Já   si ještě vzpomínám na to   že jsme kreslili tank T 34 k   výročí osvobození v   květnu 1945 – a znovu   píši no a ? Dětem je šuma   fuk co kreslí. Také jsme ale   v první třídě malovali   srdíčko mamince k MDŽ a tam   jsme jí psali : mojí milé   mamince za to, jaká jsi, - na   to zas vzpomínám já :-), a   také korálky, které jsme   našim maminkám dělali z   nitě na kterou se navlékaly   ''korálky'' z   různobarevných těstovin. A   k zmínce Hortenzie jaké   bláboly se tehdy učili ve   škole ? A co se učí nyní   ve školách – historii   upravenou k obrazu   současnému a to jsou teprve   bláboly na Ntou.
  Nazpět k seriálu kladně   hodnotím rekvizity zbytek   textu v diskusi
Krikri
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 15.6.2016
Další z řady seriálů   České televize na politickou   objednávku ODS se silnou   antikomunistickou agitkou,   mající své čestné místo   v DVD kolekci každého   pravdoláskaře a   přemluvbáby. Seriál v   podstatě vykresluje, jak si   za normalizace žila   pražská, prozápadně   orientovaná buržoazie,   ovšem s životem obyčejných   lidí (kterýchžto byla   většina obyvatel ČSSR) to   má pramálo společného. Dle   zdejšího hodnocení a   oblíbenosti u diváků   usuzuji, že českým   manipulativním ovcím u   obrazovek zřejmě nevadí   povinně platit   koncesionářské poplatky na   lži a překrucování faktu.   Aby seriál obsahoval alespoň   náznaky reálií, museli by   tvůrci od 5. řady,   odehrávající se už po   listopadu 1989, seriál   příznačněji přejmenovat   na Vytuneluj.
Jarda.ftr
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 5.8.2010
Hrůza
Seriál je velmi bídný a v   řadě míst až nereálný.   Vše působí uměle,   nepřirozeně až   křečovitě. Herci a herecké   výkony jsou na úrovni   divadélka mateřské   školky.

Tato   seriálová katastrofa vznikla   na objednávku politických   stran (co ve starém odsuzují   sami nyní hojně dělají) ,   aby zakryla lidem oči a   neviděli jak současný   režim zdevastoval a devastuje   zemi od r.89 víc než   bývalý režim za celou svou   existenci!!
Tehdy lecos   nestálo za nic a režim   deptal a ničil tisíce lidí   různými perzekucemi, ten   současný však ničí   obyčejné lidi po milionech a   daleko rychleji a často   krutěji. Tehdejší vládní   funkcionáři zdaleka   nestačili tak rozkrádat   státní pokladnu jako ti   současní.
Jsem také   zvědavý jestli bude tenhle   seriálový děs pokračovat a   ukáže pravdu jak vlády   nového režimu od r.89   postupně, místo modernizace,   rozkradly, rozprodaly a   vytunelovaly a zničily   republiku a politická   zkorumpovaná garnitura   nadále ždíme a ničí   obyčejné lidi už daleko   víc jak režim dřívější.   TOHLE VŠE BY MĚLI MLADÍ   TAKÉ VĚDĚT!!
A   jestli pravda vítězí, tak   nám autor tohoto blábolu   zapoměl řící , na které   planetě či galaxii.
aurora45
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 21.10.2012
Vyprávěj
je největší diaré, co ČT   natočila hlavně proto, že   tento shit prezentuje jako   svoji vlajkovou loď. Nesedí   tam nic od začátku   počínaje dobovými reáliemi   přes pochybně zpracované   vztahy, podřadné herecké   obsazení a samozřejmě   takovou kupu chyb vůbec ve   vztahové mapě, že to budu   zpracovávat do kolonky Chyby   ve filmu hodně dlouho (a až   na to budu mít náladu).   Mladí autoři to prostě   pojali jako nějaké své   Bobule (a s velkým   pohrdáním divákem), ale   retroseriál měl být snad   svěřen někomu   zkušenějšímu (samozřejmě   s pomocí poradců). A to, že   tato s....a vyhrává   pokaždé Týtý, svědčí o   stále klesajícím vkusu   diváků. Btw, já to sleduji   proto, že jsem současníkem   hlavních postav a chtěla   jsem se prostřednictvím   příběhu vracet do svých   mladých let. Místo toho se   mi z každého dílu stala   adrenalinová záležitost.   Takové krásné nosné téma   a tak zfušované! Zlatej   Dietl...
Homi
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 21.7.2020
na seriály před rokem 89 se   parta demokratů kouká   zpatra, ano takže major Zeman   po 30 letech.... V recenzích   se často uvádí, že herci   přehrávají. Tady   přehrávají úplně   všichni, tedy první co   staršího občana hned   zarazí jsou účesy   oblečení nábytek..., které   mají neznalé diváky uvést   do prostředí normalizace   (70-80 léta). Všichni   diváci můžou zkouknout   desítky seriálu z té doby a   že by jste na tyhle... Vás   ještě baví dívat se na   tuto povrchní propagandu   "demokracie". V   každém tomto díle se   řeší banány, vložky,...   Pokračování příště..
JVvlastenec
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 4.8.2010
Seriál ČT vznikl na   objednávku pravicové vlády   ČR, aby diskreditoval   (očernil) předlistopadový   režim Československé   socialistické republiky - z   toho také vyplívají   neustálé   "průhledy" na to,   jak jsme se tehdy měly   špatně ( např: jak se   stály na vše fronty, jak kdo   nebyl ve straně nemohl kdo   ví co všechno ). Tenkrát   byl obyčejnější život, ve   kterém lidi normálně žili,   milovali se, měli děti. ČT   tímto seriálem ukazuje, jak   je pravicově   orientovaná.

  Jestlipak seriál Vyprávěj   bude pokračovat a vyprávět   i o tom, co se dělo po r.1989   ? (privatizace např POLDI   Kladno, pan Kožený z Baham   atd.), bude vyprávět také o   rozdělení Československa   bez referenda(1993) o   zadlužování státu, prodeji   národního majetku   zahraničním investorům (   velká většina podniků v   ČR je v zahraničních rukou,   totéž platí pro média),   bude vyprávět o   nezaměstnanosti o chudobě a   o bezdomovcích? O tom asi   nebude seriál Vyprávěj   vyprávět, protože to se   jaksi nehodí do koncepce   vysílání ČT.
kovar
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 14.9.2010
Mizerný seriál.
Tento seriál je trapný i   svým pojetím i svou   nepokrytou snahou   zesměšňovat a špinit ČSSR   před listopadem 89. Některé   situace snad mysleli tvůrci   tohodle "veledíla"   vážně, ale ve skuečnosti   vytvořili grotesku která   spíše než tu dobu   zesměšňuje nejen tvůrce   ale i herecké představitele,   kteří se pro peníze uvolili   v tomto paskvilu učinkovat.
Janab
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 25.9.2012
Dle mého názoru, se jedná o   velice špatný seriál,   řadící se do skupiny   seriálů jako Ulice, Ordinace   apod. Celý seriál je jen   převeden do retro kulis,   které jsou ovšem velmi   nevěrohodné a v mnoha   případech se nedrží   dobových reálií (ta komoda   z Ikea na začátku třetího   dílu první série, měl   velice dostala), že bychom v   roce 1965 měly už v   Československu Ikeu....?   Další hrubou chybou je, že   Roman Vojtek asistuje u   porodu, byl zřejmě jediným   tatínkem, který v té době   mohl u porodu asistovat. Jako   pamětnice mohu říct, že   nejhorší je zde oblečení a   účesy. Vše vypadá jako   hodně nepovedené rádoby   retro, z nějaké párty.   Navíc mě udivila, ještě   jedna věc, jelikož moje   maminka pracovala jako   zdravotní sestra, mohu   říct, že oblečení   zdravotních sester v první   sérii (ze šedesátých a   počátku sedmdesátých let),   je naprosto špatné, a   každá bývalá zdravotní   sestra se musí velice divit.   V této době sestry nosily   modré šaty s bílým   kulatým límečkem, zástěru   a čepec, zatímco ve   vyprávěj mají sestry v   šedesátých letech šaty s   modrou rozhalenkou, které se   začali nosit až o mnoho let   později.
Původní   uniforma s bílým límcem se   objevila v mnoha filmech:   Hledá se Táta, Znamení   raka, či Dívka na   koštěti.

Zkrátka co díl to   hromada chyb.
kosikw
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 17.9.2010
Seriálová slátanina.
Seriál Vyprávěj   NEDOPORUČUJI , je to ztráta   času – seriál totiž   cíleně lživě ukazuje dobu   o které má vyprávět   (život před r. 1989 v   ČSSR)
Seriál   Vyprávěj totiž vznikl na   objednávku pravicových   stran, aby pošpinil život   lidí žijících v tehdejší   ČSSR před listopadem 89.Je   to průhledné, že to ani   být průhlednější být   nemůže. Tvůrci seriálu   podceňují inteligenci a   paměť českého diváka –   možná by jim uvěřila 6   -16-letá mládež ,že to tak   skutečně bylo,( naštěstí   jim ale rodiče řeknou pravdu   o té době), Seriálu ale   neuvěří dospělí lidé,   kteří v té době žíli   šťastný život. Lidi v té   době na politiku kašlali,   ale v téhle seriálové   slátanině Vyprávěj se   politikou jen žije.
A   tvůrci této seriálové   slátaniny se nestydí ukázat   nám ten svůj fantazijní   výtvor jako tehdejší   skutečnou realitu. JENŽE   TAKHLE TO NEBYLO – seriál   je lživý !!!
Nebyl   jsem tehdy v té době o   které má pojednávat seriál   Vyprávěj členem žádné   strany a politika mi byla   ukradená, měl jsem práci,   jezdil jsem na dovolenou k   moři , na podnikovou   rekreaci, měl jsem byt 2   plus1 a malou zahrádku, ženu   a dvě děti – ty děti si   mohli v klidu hrát a nemuseli   jsme se o ně bát že se jim   něco stane. A co teď mají   si děti kde bezstarostně   hrát ? A nemají o ně   rodiče strach? A co my   dospělí lidé – nemáme   náhodou obavu, že přídeme   o práci a zařadíme se mezi   10% nezaměstnaných, kteří   zoufale žijí mezi námi ?   Nemáme obavu že nebudeme   mít na zaplacení poplatků a   že příde exekutor a vše co   máme doma nám vezme a my   skončíme v noclehárně pod   mostem ?
Každá doba   má svá pro a svá proti, ale   tvůrci seriálu vyprávěj to   prostě s tou svojí snahou   pošpinit život lidí před   r. 1989 přehnali.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih192759minih192759Krakonošovo tajemství (2022) [TV film] 
Krakonošovo tajemství n
minih36283minih36283Okres na severu (1980) [TV seriál] 
Okres na severu n
minih10639minih10639Kouzelný měšec (1996) 
Kouzelný měšec n
minih69887minih69887Poupata (2011) 
Poupata n
minih45992minih45992Teorie velkého třesku (2007) [TV seriál] 
The Big Bang Theory n
minih115386minih115386Osmy (2014) [TV film] 
Osmy n
minih12149minih12149Matka (1979) [TV inscenace] 
n
minih47251minih47251Sněženky a machři po 25 letech (2008) 
Sněženky a machři po 25 letech n
minih153010minih153010Čertoviny (2017) 
Čertoviny n
minih42856minih42856Dobrý král Václav (1994) [TV film] 
Good King Wenceslas n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

54 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

ČT2 - Perimetr

13:00 - 13:25

24 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:20 - 13:35

64 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Prima - Closer (2005) [TV seriál]

12:30 - 13:25

54 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani