The Wire - Špína Baltimoru (2002) [TV seriál]

The Wire - Špína Baltimoru (The Wire)
93.8 %
 
 

The Wire

    Žánr: krimi / drama / mysteriózní
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 60 min., 60 dílů, 2002-2008
„Realistické drama HBO o zločinu, prosazování práva a politice v Baltimoru.“
Realistický kriminální seriál HBO vypráví o vyšetřování případů spjatých s drogami a vraždami v Baltimore. Zachycuje svět plný úskoků i stálého sledování, v němž lze snadno překročit tenkou hranici mezi dobrem a zlem, zločinem a trestem.

Tento realistický kriminální seriál z produkce HBO, jehož autorem je scenárista David Simon, tvůrce trojdílné minisérie The Corner, oceněné prestižní cenou Emmy, vypráví o vyšetřování případů spjatých s drogami a vraždami v Baltimore. Sleduje je z nejrůznějších úhlů, jak očima policie, tak těch, co stojí proti ní, a zachycuje svět plný úskoků i stálého sledování, v němž lze snadno překročit tenkou hranici mezi dobrem a zlem, zločinem a trestem. První řada se soustřeďuje na leckdy marné úsilí policie infiltrovat se do drogového kartelu v západním Baltimore, v jehož čele stojí Avon Barksdale a jeho pobočník Stringer Bell.

EPIZODA 1:
Během soudu s dealerem D'Angelem Barksdalem, který je obviněn z vraždy, hlavní svědkyně změní svou výpověď a výsledkem je, že rozsudek zní: nevinnen. Po soudním řízení jde detektiv McNulty za soudcem Phelanem a poví mu, že podezřívá Barksdaleovu skupinu ze série souvisejících vražd. Soudce kontaktuje McNultyho nadřízené a ti ho za jeho nerozvážnost suspendují. Mezitím se osvobozený D'Angelo vrátí do práce, ale zjišťuje, že byl sesazen na pozici pouhého pouličního dealera.

EPIZODA 2:
Svědek, který svědčil proti D'Angelovi, se stává vražedným případem pro detektiva Bunka Morelanda. McNulty informuje Bunka, že když oběť svědčila proti D'Angelovi, Avon Barksdale pravděpodobně objednal tuto vraždu. McNulty a Bunk přivedou D'Angela k výslechu a donutí ho napsat omluvu rodině oběti. Přijíždí D'Angelův advokát a nechá ho propustit.

EPIZODA 3:
Po ranních rozhovorech v terénu, které vedli Herc, Carver a Prez se spustily menší pouliční nepokoje a s tím spojená špatná publicita pro policii. Hlavní komisař volá Danielse. McNulty pošle Mahoneho a Polka na terasu, aby pořídili fotky Avona Barksdala. Málomluvný Freamon prochází staré fotografie z Barksdaleovy boxerské minulosti. McNulty a Greggs získají sledovací zařízení od McNultyho kontaktu u FBI.

EPIZODA 4:
Bodie se chystá proklouznout kolem ochranky a uniknout z vězení. Mezitím Herc a Carver pokračují svým odpadlickým způsobem v cestě do Marlbora najít Bodieho a zbít ho, aby jim dal informace o případu. Když se tam dostanou, Herc změní postoj hned poté, co se setká s Bodieho babičkou. Avon Barksdale je rozčílen, když je jeho zboží ukradeno a instruuje Stinkuma, Wee-beye a Stringera, aby zdvojnásobili odměnu pro toho, kdo odstraní Omara a jeho skupinu.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: titulky

režie:
Joe Chappelle, Ernest R. Dickerson, Clark Johnson, Ed Bianchi, Steve Shill, Daniel Attias, Timothy Van Patten, Agnieszka Holland, Brad Anderson, Clément Virgo, Rob Bailey, Elodie Keene (2 epizody, 2003), Christine Moore (2 epizody, 2004-2006), Alex Zakrzewski (2 epizody, 2004-2006), Seith Mann (2 epizody, 2006-2008), Anthony Hemingway ((2 epizody, 2006-2008))
 
 
hraje:
Dominic West (detektiv James 'Jimmy' McNulty), John Doman (vrchní komisař William A. Rawls), Wendell Pierce (detektiv William 'Bunk' Moreland), Lance Reddick (poručík Cedric Daniels), Deirdre Lovejoy (asistentka státního návladního Rhonda Pearlman), Sonja Sohn (detektiv Shakima 'Kima' Greggs), Seth Gilliam (seržant Ellis Carver), Domenick Lombardozzi (detektiv Thomas 'Herc' Hauk), Clarke Peters (detektiv Lester Freamon), Andre Royo (Bubbles), Michael K. Williams (Omar Little), Jim True-Frost (detektiv Roland 'Prez' Pryzbylewski), Frankie Faison (komisař Ervin H. Burrell), Corey Parker Robinson (detektiv Leander Sydnor), Delaney Williams (seržant Jay Landsman), J. D. Williams (Preston 'Bodie' Broadus), Wood Harris (Avon Barksdale), Idris Elba (Russell 'Stringer' Bell), Aidan Gillen (radní Thomas 'Tommy' Carcetti), Jamie Hector (Marlo Stanfield), Gbenga Akinnagbe (Chris Partlow), Robert Wisdom (Howard 'Bunny' Colvin), Michael Kostroff (Maurice 'Maury' Levy), Isiah Whitlock (senátor R. Clayton 'Clay' Davis), Tristan Wilds (Michael Lee), Glynn Turman (major Clarence V. Royce), Amy Ryan (Beatrice 'Beadie' Russell), Hassan Johnson (Roland 'Wee-Bey' Brice), Gregory L. Williams (detektiv Michael Crutchfield), Al Brown (major Valchek), Larry Gilliard (D'Angelo Barksdale), Fredro Starr (Marquis 'Bird' Hilton (3 epizody, 2002-2003)), Anthony Mangano (Det. Kevin Infante), Marlyne Barrett (Nerese Campbellová), Paul L. Nolan, Jeorge Bennett Watson (Marvin Browning), Darla Robinson (demokratický stratég), Dion Graham (státní návladní Rupert Bond), D.L. Hopkins (řidič), DeLon Howell (vězeň), Eric Buarque
 
 
námět:
Dennis Lehane
 
 
scénář:
Chris Collins
 
 
kamera:
Uta Briesewitz, Russell Lee Fine, David Insley, Eagle Egilsson
 
 
hudba:
Chad Hugo (soundtrack: "Drop It Like It's Hot" (3. řada, 2004)), George Clinton ("Atomic Dog", "In the Cabin of My Uncle Jam")
 
 
střih:
Kate Sanford, Geraldine Peroni, Alexander Hall, Michael Berenbaum, Meg Reticker, Allyson C. Johnson, Deborah Moran, John Chimples
 
 
zvuk:
Andy Kris
 
 
zvláštní efekty:
William Catania
 
 
masky:
Michael Burnett
 
 
asistent režie:
Anthony Hemingway (1. asistent)
 
 
výprava:
Vincent Peranio, William A. Cimino
 
 
překlad:
Vladimír Fuksa (překlad pro HBO, SDI Media, 2011)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.