Duben
ohodnotit

První republika [TV seriál]

Žánr:
Rok:
2014
Délka:
52 minut
„Každá rodina má svoje tajemství. Láska, peníze, vražda.“

Komentáře k filmu První republika

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 17
Cocacolazero
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.1.2014
Musím říct, že mě to   docela příjemně   překvapilo. Líbí se mi to,   což je u mě zvláštní,   protože dle mého názoru se   v Česku neumí natočit   pořádný seriál od   revoluce. Viděla jsem už oba   dva díly, a celé na rozdíl   od dalšího seriálu ČT 1   Vyprávěj, u kterého jsem   viděla první díl přesně   15 minut a stačilo mi to.   Můžu říct, že bych   věděla pro koho se   rozhodnout být Klárou, když   sem Jána Koleníka viděla v   uniformě legionáře.
akelka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.6.2014
JUPÍ
Mě to překvapilo . Nejprve   sem si myslela že byl vrahem   je Jaroslav, pak Vladimír ale   paksem si uvědomila že vrah   je Benonino.
Je to   zajímavé ale neviděla jsem  
díl španělská   chřipka.
tapka123
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.10.2016
První republika
Nej seriál. Moc se mi líbilo   obsazení. Děj byl zábavný   a napínavý.
Překvapivé vyvrcholení.   Rád se podívám podruhé.
New
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.2.2014
Docela drsnej seriál. Snad   nám ukáže, jak se opravdu   žilo za první republiky i v   nižších vrstvách, ze   kterých většinou   pocházíme, aniž by to bylo   ovlivněno nějakou   propagandou ... díl o   chřipce byl dost silnej ...
ELEONORA
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.3.2014
Seriál se mi moc líbí.   Kostýmy naprosto dokonalé.   Vidíme prvorepublikovou   atmosféru opět jinak.   Doporučuji shlédnout. S   nekonečnými seriály typu   Ulice, nebo Ordinace nelze   vůbec srovnávat. Jen se   bojím dalších dílů, nic   dobrého asi neuvidíme. Též   se mi líbí upoutávka na   další díl - VÍM, ŽE SE   VEZMOU",tak se budu moc   těšit na tento díl. Herci   jsou skvělí a i proto   hodnotím tak vysoko.
Frolíček
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.7.2014
Sňatky z rozumu po téměř   padesáti letech v moderním   balení.
Tak se na to   dívám já.
Dnešní   doba je trochu zrychlená, tak   i tento příběh je trochu   rychlejší než výše   zmíněné. Musím vyzdvihnout   kostýmy a lokace, úvodní   titulky zajímavé a   neotřelé. Z hereckých   výkonů excelovala   "stará" garda -   Vlasák, Štěpánková,   Medvecká a ti (respektivě   ty) nejmladší. Některé   díly zajímavé z   historického hlediska a také   z toho, aby měl divák trochu   představu, jak se dříve   žilo. Osobně jsem měla   představu o jiném konci, ale   co už....
hvezdyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.6.2014
Ze seriálové tvorby   posledních let bude patřit   První republika k těm   lepším. Sága dvou rodin   Valentů a Léblů se   začíná rozvíjet říjnem   1918 a úvodních 22 dílů   ná zavede do období dvou   let. Je tu zde hned několik   žánrů. Mystično i   detektivno prostupuje celým   dějem. Příběh diváky   občas odkazuje k událostem,   ke kterým došlo před osmi   lety, než je reálný čas. A   zde je asi největší   zakopnutí celého projektu.   Jednotliví aktéři si zcela   přesně pamatují vše, co   dělali cca před desti lety,   jaky by se to stalo před   hodinou. Zkuste si vzpomenout   na jakoukoliv významnou   rodinnou událost, ke které   došlo před deseti lety a   vybavit si, co vše jste   přesně dělali. Věřte, že   si stěží vybavíte jen   obrysy. Naši hrdinové, a to   všuchni, si pamatují vše do   puntíku.
V různých   článcích byl seriál   peskován třeba za určitý   způsob chování, či za   módu. Určitá mluva nebyla v   této době možná. První   republiku si můžeme vybavit   díky filmu, ale až toho   zvukového. A to přeci jenom   potrvá ještě nějakých   deset let, než se děj   seriálu. Tehdy třeba   neexistovalo, aby se na ulici   vyšlo bez pokrývky hlavy, a   to obzvláště u dam.
Jinými slovy, na tu   seriálovou bídu ala Ordinace   v zahradách, Pojišťoven   štěstí, Cest domů apod. je   toto skvost.
petr-bures
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.1.2014
Český klon Panství Downton?
1. díl 80 %: Úvodní díl   hodnotím jako povedený. Moc   se mi líbilo zpracování   prostředí, dobové   atmosféry a také krátké   válečné scény. Příběh   bude asi klasika (ta miluje   toho, ten zase jí, ale   nemůžou spolu být apod.),   snad se z toho nestane jen   další Ordinace v období   první republiky. Seriál mě   silně připomíná Panství   Downton a pokud se zde tvůrci   inspirovali, rozhodně to   není na škodu, protože tak   má vypadat pořádný   výpravný seriál. Akorát   nikdy nebude mít u nás   takový rozpočet, jako v   Anglii a bohužel je to občas   poznat. Takže uvidíme,   zatím dobré.
NaviMisha
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.6.2014
Seriál na mě působí jako   šitý horkou jehlou. Námět   je dobrý i ta detektivní   zápletka se mi celkem líbila   s překvapujícím   vyústěním. Nejvíc mě   zaujali herecké výkony   Jiřího Vyorálka, Pavla   Kříže, Veroniky Arichteva a   Viktora Dvořáka. Věřím,   že na druhém pokračování   (prý až v roce 2016) si   tvůrci dají záležet,   vychytají chyby a kvalita   seriálu bude mít spíše   stoupající tendenci.
jarda53
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 25.1.2014
První republika se nám   přibližuje ke konci, každý   je z této kriminální ságy   napnut jako špagát, kdo že   to vraždil. Již ale lze   malinko bilancovat, kdo uspěl   a kdo méně a kdo možná   vraždil? V prvním díle,   který jsem zrovna neviděl,   byli zavražděni manželé   Léblovi a když se ztratili,   každý si myslel, že odjeli   do prosluněné Californie.   Jenže tu máme více   obyčejných lidiček, kteří   něco slyšeli, nebo zpoza   viděli a po částech to   ventilují pro veřejnost. Jak   nám autoři slibují, vraha   se dozvíme, v posledním   díle. Jsou podezřelí   nejvíce z mordu, bratři   Jaroslav a Vladimír Valentovi   a jednu chvíli se vidí   houpat na šibenici. Jeden se   snaží utéci, druhý si   kupuje aliby penězi. Máme   další vraždu a neviděli   jsme ani stín. Každý jistě   máme některého   podezřelého. U mě se   vybarvil Valenta, ale otec.   Kdo je moc podezřelý, bývá   nevinný a naopak.   Štěpánková, která odešla   ze seriálu a Vlasák dali do   svých rolí všechen drill.   Potom se s rolemi bratrů   dobře vypořádali Koleník s   Vyorálkem. Jsou   přesvědčiví a role jim   sluší. Komu role nesedla,   nebo ji odflákli, je   afektovaný a uřvaný Viktor   Dvořák, který hraje   mladého Lébla, hraje   levičáka a Svatopluk Skopal,   jako nepodplatitelný   policajt. Co se mě v   případu moc nelíbilo, kdy   je hodně prostoru dáno   duchařině a snad dokonce,   duchové odhalí vraha. Máme   ještě něco přes měsíc do   cíle naší největší   kriminálky, kdy čekáme,   komu bude slušet provaz na   krku a konečně mladí   Léblovi se po mnoha letech   dočkají zadostiučinění...
green-tea
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 21.3.2014
Prozatím vcelku slušně se   rozjíždějící rodinná   retro sága ze   staropražského Podolí.   Kostýmy i celková výprava   se mi zdají OK, herecké   obsazení výborné (chválím   vyvážený mix oblíbených   tváří s těmi   neokoukanými), co mi ale k   době počátku 20. století   (kdy např. děti svým   rodičům ještě převážně   vykaly) moc nesedí, jsou   některé slovní obraty...ale   kdoví, třeba se pletu.   Velkou neznámou je další   vývoj seriálu, který má   údajně mít více než 80   dílů - doufejme, že   nesklouzne do laciné pozice   červené knihovny, ale divák   se z něho dozví i něco o   reálné historii naší   země.

Dopsáno po skončení 1.   řady: bohužel, mé obavy se   potvrdily - kromě   přetřásání rodinných   peripetií (vražda, nevěra +   troška úsměvné   duchařinky) se toho moc   nedělo a ději chybělo   tempo. Dávám 6*.
Angelika2808
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 25.7.2014
Kdo by to byl řekl - rodinný přítel a vrah?
Seriál to nebyl špatný   (dnešní slátaniny typu   Ordinace, Ulice, Redakce a   další české telenovely   vůbec srovnání nesnesou),   ale klidně by se mohl   jmenovat Kdo zavraždil   Léblovy?
Název   První republika byl tak   trochu úmyslně podstrčen   divákovi, dychtivému   dozvědět se, jak se vlastně   v době před 100 léty žilo,   ale nic moc jsme se   nedozvěděli. Úvodní díly   ještě jakžtakž   přibližovaly tehdejší   atmosféru (polévky pro   chudé, epidemie španělské   chřipky, poválečný návrat   k secesní módě), ale od   jasnozřivectví mladší   dcerky Valentových, která   tragédii prarodičů   odhalila, nám zaťatý a   neomylný inspektor Mlčoch   (bohužel nepříliš   přesvědčivý Svatopluk   Skopal) předkládá v   téměř každém díle   jiného vraha a děj se točí   v podstatě kolem   vyšetřování.
Největší   prvorepublikovou semetriku   skvěle zahrála stále   půvabná Zdena Studénková,   svěží vítr vnesla Veronika   Arichtěva a   bezkonkurenčního fešáka   Koleníka si ČT vypůjčila   od Slováků (a dobře   udělala).
Tak nějak   neslaně-nemastně na mě   působil herecký projev   Markéty Plánkové i   věčného tragika Vyorálka,   ovšem vyloženě mi neseděl   uřvaný Viktor Dvořák v   roli Kryštofa Lébla.
Tuto detektivku na   pokračování bych hodnotila   známkou vyšší, ale jako   retro seriál je jen   průměrný.
K.I.T.T
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 17.2.2014
Nemůžu říct, že by se mi   seriál nelíbil, ale nemůžu   ani říct, že by se mi   líbil. První, co se mi na   seriálu nelíbí, je jeho   zaměření na bohatší   vrstvy, čekal jsem, že se   seriál zaměří na   "obyčejné" lidi,   druhou věcí jsou herecké   výkony, velmi se mi líbí   Jan Vlasák (a samozřejmě   Jana Štěpánková) a   příjemně mě překvapila   Markéta Plánková, které   role velmi pasuje. Velmi   pěkně hraje i Ján Koleník,   tím však výborné herecké   výkony končí (ostatní   velmi přehrávají a často   nudí). Třetí věcí je   mluva (často slyšíme   výrazy, které v První   republice nemohly zaznít).   Musím však ocenit dobové   kostýmy, což se nedá říct   o účesech, které vůbec   neodpovídají době (snad   kromě účesu Markéty   Plánkové).
argenson
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 20.1.2014
Seriál by měl umět hned v   prvním díle zaujmout. Což   se tady nějak nepovedlo.   Spousta postav, několik   dějových linií, nesnadná   orientace, snaha o slušnou   výpravu, ale nějak to puzzle   do sebe nezapadá. A se všema   výhradama k Dietlovi, jemu ty   zoubky ve všech kolečkách   vždycky zapadaly. S láskou k   Janě Štěpánkové ale dám   šanci ještě dalším   dílům.
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 5.10.2018
Že života smetánky první republiky
Jak jinak, Česká Televize   natočila seriál o lidech z   tehdejší smetánky, seriál,   který vůbec nezobrazuje   bídu první republiky,   žebráky a hladovění, lidi   byli bez důchodů brali   žebračenky, demonstrace a   střílení do demonstrantů.   Ale a hlavně se ale musí o v   téhle prvorepublikové   slátanině ČT někdo   zamordovat, bez mordů snad   ani Česká Televize neumí   natočit seriál. Abych aspoň   něco vyzdvihl, krom nudy ze   života smetánky první   republiky se v seriálu dá   kouknout na kostýmy dam žen,   které se tehdy nosily, ty   byly pěkné, jinak nic co by   stálo za podívání na   tomhle seriálu není, prostě   NUDA z ČT.
Seriál   nedoporučuju ke shlédnutí,   je to ztráta času.
omikron
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 18.6.2014
Naprosto otřesné. To už   vážně nikdo neumí natočit   film nebo seriál bez vraždy   a psycha? Za pár let zřejmě   ti, kterým se nelíbí dívat   se, jak se lidé vraždí   vůbec nebudou smět pustit   televizi...
maly33
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 12.7.2014
hrůza a děs, ČT se nám mění na Novu 2
Musím prostě souhlasit s   komentářem uživatele   Omikron. To jsou opravdu   dnešní autoři tak omezení,   že nedokáží nic lepšího,   než násilí? Stačí se   podívat na letní program   ČT, každý den několik   krimi a pořady, které   pohladí plesniví v archívu.   Česká televize se nám pod   novým vedením stává   výkladní skříní krimi. Co   na to etický panel a rada   ČT. Možná, že by   neuškodilo, kdybyste občas   vzali do ruky televizní   program a podívali se, kolik   místa má televizní násilí   a kolik místa ti ostatní...

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih28717minih28717Simpsonovi (1989) [TV seriál] 
The Simpsons n
minih118216minih118216Já budu Einsteinem! (2014) [TV pořad] 
Já budu Einsteinem! n
minih56718minih56718Hačikó - příběh psa (2009) 
Hachiko: A Dog's Story n
minih73841minih73841Nová dobrodružství Luckyho Luka (2001) [TV seriál] 
Les nouvelles aventures de Lucky Luke n
minih111160minih111160PanMáma (2013) [TV seriál] 
PanMáma n
minih12847minih12847Monstrum z galaxie Arkana (1981) 
Monstrum z galaxie Arkana n
minih21347minih21347Třetí princ (1982) 
Třetí princ n
minih116668minih116668Tři bratři (2014) [2k digital] 
Tři bratři n
minih66176minih66176Gravitace (2013) 
Gravity n
minih110808minih110808První republika (2014) [TV seriál] 
První republika n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

11:30 - 12:00

22 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

ČT2 - Svatá kněžna Ludmila

11:10 - 12:05

42 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

NOVA - Tescoma s chutí (2009) [TV poř...

11:45 - 12:00

7 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

22 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani