Slovo boží (2005) [TV epizoda]

Slovo boží (The Inspector Lynley Mysteries: Word of God)
90 %
 
 

The Inspector Lynley Mysteries: Word of God

Další název: Inšpektor Lynley: Božie slovo

    Žánr: krimi / drama
    Země: Velká Británie
    Délka: 88 min.
„Krása vyvolává nízké pudy… Další případ nerovné vyšetřovací dvojice.“
Lynley se rozešel s manželkou Helenou, když jim zemřelo dítě a schyluje se k rozvodu. Řidič kamiónu, který jezdí pro firmu Hardwick, přiveze maso z Dánska. Pracovníci při vykládce objevili na zemi přikrytou mrtvolu. Jde asi o 30letého umrzlého muže s knírkem, jenž nezapře původ ze Středního východu. Řidič se přiznal, že auto opustil na odpočívadle jen na hodinu, nemá ale potuchy, jak se dovnitř muž dostal.

Šikovná a ambiciózní Haversová udělala posun v případu, mrtvému z košile vypadla legitimace na jméno Martin Moran, smotek 200 liber a pergamen ve staroarabštině ze 7, století. Moran již byl v minulosti policisty vyšetřován za napadení i krádeže, odsouzen za prodej léků na předpis, anabolických steroidů. Zprávu o smrti muže Lynley s Haversovou přinesli jeho ženě, která s ním má dvě děti a nového muže. Ale jaké je jejich zděšení, že se z čista jasna objeví Martin Moran živý a zdravý. Tedy pas je skvělým padělkem a kriminalisté se domluvili s imigračním oddělením, že si vyjdou vzájemně vstříc. Imigrační dělá divy, zjistili, že mrtvý muž je Latifa Ansari a přicestoval do země se svou ženou Narimou, bratrem Ahmedem a jsou to Jordánci. Latifovi Ansarimu byla před časem vyoperována ledvina, docházel na dialýzu, jeho druhá ledvina byla též poškozena, zemřel však uškrcením. Lynley měl domluvenou schůzku s obchodníkem ze starožitnictví Dmitri Zavosem, ale když přijdou na smluvené místo s Haversovou a profesorem z muzea Blackwellem, odborníkem na arabistiku, najdou muže zavražděného. Lynley s Haversovou vypátrají vraha, zachrání pro svět zlatý korán a ve chvíli, kdy mohou slavit, je Lynley zatčen a eskortován...  Autor: jarda53

režie:
Julian Simpson
 
 
hraje:
Maggy Sherif (Narima Ansariová), Khalid Laith (Ahmed Ansari), Sharon Small (detektiv seržant Barbara Haversová), Nathaniel Parker (detektiv inspektor Thomas Lynley), Paul Hickey (Lafferty), Matilda Ziegler (Christine Millerová), Alison Lintott (Caroline Moranová), Cavan Clerkin (Craig), Neil Maskell (Martin Moran), Nigel Betts (Mike Brennan), Mark Benton (profesor Elias Blackwell), Colin Tierney (Michael Sweet), Joseph Long (Dmitri Zavos), Jane Lapotaire (Fiona Deakin-Jonesová), Keith Bartlett (DCI Harris), Nick Turner (C.I.D)
 
 
námět:
Elizabeth George (postavy)
 
 
scénář:
Peter Jukes
 
 
kamera:
Mark Partridge
 
 
hudba:
Debbie Wiseman
 
 
výprava-architekt:
Brian Sykes
 
 
střih:
Tim Marchant
 
 
zvuk:
Pietro Dalmasso, Tim Partridge, Aad Wirtz, John Falcini
 
 
výtvarník:
Matt Gant
 
 
koordinátor kaskadérů:
Andy Bradford
 
 
asistent režie:
Anne-Marie Crawford (první asistent)
 
 
výkonný producent:
Sally Haynes
 
 
producent:
Christopher Aird
 
 
kaskadér:
Stephanie Carey, David Garrick, Steve Griffin, Gary Hoptrough, Steve Truglia
 
 
casting:
Kate Rhodes James, Andy Morgan (asistent)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.