Nástup (1977) [TV epizoda]

Nástup
85.7 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Délka: 60 min.
„Primář Sova se zabydluje v Týništi, kde pracuje i jeho syn Karel. Doktor Blažej je oficiálně jmenován primářem ortopedie... Legendární český seriál o lékařích, sestrách a pacientech.“
Primář Sova, který se rozhodl odejít do důchodu, se zabydluje v Týništi, kde pracuje jeho syn Karel. Štrosmajer po konfliktu s Bauerem navrhuje svěřit primariát nemocnice dr. Blažejovi. Ina je první, kdo to Blažejovi oznámí. Dr. Cvach, který po primariátu touží, sděluje řediteli nemocnice, že dr. Blažej své styky s Inou nepřerušil a že by primářské místo mělo být nabídnuto jemu. Ředitel Cvacha s despektem odmítá. Primář Sova stráví v Týništi první ordinační den jako obvodní lékař, když zastoupí svého syna Karla. Primář Blažej je oficiálně jmenován a před očima svých spolupracovníků se mění v ostrého a velitelského šéfa. Ředitel mu sdělí obsah svého rozhovoru s Cvachem. Blažej sám nabídne, že sestru Inu přeloží na jiné pracoviště a toto své rozhodnutí sdělí vrchní sestře Jáchymové. Přemysl Rezek se chystá do lázní a odpoledne, před odjezdem jej Alžběta pozve k sobě. Cévní chirurg Řehořnabízí dr. Králové sňatek. Překvapená žena jeho nabídku nepřijme. Primář Blažej dává dr. Cvachovi výpověď. Ohromený Cvach vyhrožuje Blažejovi skandálem. Irena Štrosmajerová, kterou otec přiváží z nemocnice, vykáže svého partnera Bauera z bytu. Napjatý vztah Sova-otec, Sova-syn se v prvních hodinách doktorské spolupráce vyjasňuje.

režie:
Jaroslav Dudek
 
 
hraje:
Ladislav Chudík (primář Karel Sova), Ladislav Frej (doktor Karel Sova ml.), Miloš Kopecký (doktor Josef Štrosmajer), Josef Abrhám (doktor Arnošt Blažej), Josef Vinklář (doktor Cvach), Eliška Balzerová (doktorka Alžběta Čeňková), Jana Štěpánková (anestezioložka MUDr. Dana Králová), František Němec (doktor Řehoř), Josef Somr (ředitel nemocnice Pekař), Vlastimil Hašek (psychiatr), Nina Popelíková (vrchní sestra Jáchymová), Iva Janžurová (sestra Marta Huňková-Pěnkavová), Andrea Čunderlíková (sestra Ina Galušková-Jáchymová), Jaromír Hanzlík (řidič Roman Jáchym), Viktor Preiss (hokejista Přemysl Rezek), Helga Čočková (Irena Štrosmajerová), Jiří Kodet (Bauer, přítel Ireny), Darja Hajská (Klapetková, sestra v Týništi), Václav Sloup (Kabíček, správce v Týništi), Dagmar Havlová (Kabíčková), Vladimír Hlavatý (pacient v Týništi), Svatopluk Skládal (Voženílek)
 
 
námět:
Jaroslav Dietl
 
 
scénář:
Jaroslav Dietl
 
 
kamera:
Jindřich Novotný
 
 
hudba:
Jan Klusák
 
 
výprava-architekt:
Josef Diviš
 
 
kostýmy:
Stela Drozdová
 
 
střih:
Jaroslav Kotlant
 
 
zvuk:
Josef Rozhoň
 
 
II. kamera:
Miloslav Borovanský, Petr Čepický, Václav Dort, Jan Tenora
 
 
masky:
Jitka Pazderová, Vladimír Valter
 
 
dramaturgie:
Libuše Pospíšilová
 
 
asistent režie:
Kateřina Paluzgová
 
 
pomocná režie:
Anna Kohoutová
 
 
vedoucí výroby:
Ivo Mathé
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.