Inspektor Šikula (1983) [TV seriál]

Inspektor Šikula (Inspector Gadget)
63.8 %
 
 

Inspector Gadget

Další název: Inspecteur Gadget; Gageto keibu (Japonsko); Inspektor Gadget

    Žánr: animovaný / rodinný / komedie
    Země: Spojené státy americké / Francie / Kanada / Japonsko
    Délka: 30 min., 86 episod, 1983-86
Hloupoučký policejní inspektor Gadget připomíná postavou komisaře Clouseaua - potácí se kolem svých přidělených případů a ničemu nerozumí. Vládne však neuvěřitelným arzenálem. Má k dispozici vyskakovací kolečkové brusle, vysouvací ruce i čepici s vrtulí, která slouží jako helikoptéra. To vše vymyslel geniální inženýr a vědec, který ho po smrtelném úrazu při práci v Metro City probral k životu. Bohužel, mozek mu už opravit nedokázal. Ani přes tuto unikátní výzbroj, kterou nedokáže efektivně používat a spíše mu je na obtíž, protože jí škodí sobě i okolí, se mu nedaří zvítězit nad svým úhlavním nepřítelem dr. Clawem, geniálním zločincem, který řídí zločinecký syndikát MAD a plánuje převzít moc nad celým světem. Ještě dobře, že Gadgetovy případy za něj úspěšně vyšetří jeho šikovná neteř Penny a její pes Brain, jehož Gadget nikdy nepozná, protože šikovné zvíře v terénu pátrá a pracuje inkognito!

Komiksová figurka inspektora Gadgeta vznikla ve francouzské firmě DIC a slavila úspěchy v dětských komiksech a na televizních obrazovkách v osmdesátých letech minulého století. Gadget byl původně zcela obyčejným strážníkem v Metro City. Po souboji s cynickým zloduchům, doktorem Claw , však utrpí smrtelný úraz. Geniální inženýr a vědec ho probere k životu a vytvoří z něj kybernetického inspektora Gadgeta, vybaveného neskutečnými schopnostmi. Do těla mu zabuduje 14 000 užitečných pomůcek - od pasty na zuby a zapalovače až po zařízení na létání. A nechybí samozřejmě ani sympatický Gadgetmobile! Nevšední strážce zákona bojuje nejen proti svému úhlavnímu nepříteli doktorovi Clawovi, ale i proti svému zločineckému dvojníkovi Robo Gadgetovi.

režie:
Bruno Bianchi, Dave Cox, Edouard David, Raymond Jafelice, Ken Stephenson
 
 
scénář:
Jean Chalopin, Andy Heyward, Bruno Bianchi, Peter Sauder, Eleanor Burian-Mohr, Glen Egbert, Jack Hanrahan, Michael O'Mahony
 
 
kamera:
Katsuji Misawa, Tyi Nishimura, Masahide Ueda
 
 
hudba:
Shuki Levy, Haim Saban
 
 
střih:
Masatoshi Tsurubuchi, Peter Aries, Philippe Kotlarski, Yoriko Takahashi, Tod Scott Brody
 
 
zvuk:
Tony Currie, Paul J. Diller
 
 
dabing:
Stanislav Fišer (Šikula)
 
 
mluví:
Don Adams (inspektor Šikula / Robo Gadget (86 episod)), Luc Durand (inspektor Šikula (francouz. verze) (86 episod)), Frank Welker (dr. Claw / Brain / agent MAD (77 episod)), Bernard Carez (šéfkuchař Gonthier (65 episod)), Patricia Darnot (Sophie (65 episod)), Victor Désy (doktor Gang (65 episod)), Cree Summer (Penny (64 episod)), Jeri Craden (různé (64 episod)), Melleny Brown (Amazonka Annie (64 episod)), Greg Duffell (agent MAD (64 episod)), Don Francks (velký agent MAD (64 episod)), Holly Berger (Penny (21 episod)), Barbara Tissier (Sophie (21 episod)), Louis Nye (dr. Spectrum (10 episod)), Andy Goldberg (dr. Null / profesor Von Slickstein / ...), Serge Lhorca ((francouzská verze))
 
 
animace:
Ikuo Fudanoki, Hitoshi Motoki, Heihachiro Tanaka, Kiyotoshi Aoi, Yuzo Aoki, Shingo Araki, Christian Choquet (vzhled postav (1.-2. řada, 1983-1985))
 
 
výkonný producent:
Jean Chalopin, Andy Heyward
 
 
producent:
Jean Chalopin, Andy Heyward, Patrick Loubert
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.