Duben
ohodnotit

F.L. Věk [TV seriál]

Žánr:
Rok:
1970
Délka:
50 minut, 13 dílů
Premiéra v ČR:
12.9.1971
„Slavný český seriál o počátcích národního obrození podle románu Aloise Jiráska.“

Komentáře k filmu F.L. Věk

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 18
radegaster
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 1.3.2018
Jirásek na obrazovce
Hlas lidu,hlas boží!   Většina hodnotí tento   seriál pozitivně. Je to   naprosto logické,protože   toto dílo ma svoji   jednoznačnou   kvalitu,obrovskou dimenzi a   skryté vyznání. Vyznání   slušnosti a pravdy, viru, že   špatné časy jednou přejdou   a zase bude dobře. Viz   paralela s rokem 1968 a 1989.   V dnešní době není skoro   žádný snímek, ze kterého   by si mohli vzít lidé   /mladí i staří/ příklad   do života v tom dobrém slova   smyslu. Pokud ovšem   nepočítám takové to   dnešní: starej se jen o   sebe, urvi, co se   dá,vydělávej hodně peněz,   neplať moc daně a hlavně se   brzy nauč anglicky, ačkoli   neumíš ještě dobře   česky..... Nic naplat, nová   doba! Já bych jen rád   připomenul, co tady zatím   nikdo nezdůraznil,že to je   právě Františkův   charakter, jeho serióznost a   slušnost a zcela samozřejmá   ochota pomáhat druhým lidem,   která je minimálně vhodná   k přemýšlení, neřku-li k   nápodobě.
xxlch
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.6.2014
Kdykoliv mé děti nebavil ve   škole dějepis,přišly na   řadu filmové verze povinné   četby. A světe div se ono to   šlo! Dokonce se dostalo i na   knihy.Škváry,které   vznikají dnes,se s tímto   dílem nedají vůbec   srovnávat.Velice kvalitní   počin.
Erkul
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.2.2013
Tenhle historický seriál z   počátku národního   obrození, to byla v době   jeho televizní oremiéry   kulturní událost číslo   jedna. Režisér František   Filip i v obntížných   podmínkách normalizace   přivedl na svět dokonalé   televizní dílo.
payo1555
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.2.2012
No jo, tento televizní román   o historii národního   obrození se určitě povedl,   i když já mám spíše   problém sa samotným   Jiráskem, který to napsal   velice čtivě. Seriál je   dobrý v tom, že je to   důsledná dobovka, prostě   prostředí a kostýmy   všechno podporují.Z herců   jsem míval největší   problém a otcem Věkem Jana   Pivce a stále jsem se ptal,   proč je tak zlý.Samozřejmě   jsem pochopil, že jde o roli,   ale podvědomě jsem tak   nálepku jednomu s   vynikajících herců, že   musí být darebák.Myslím,   že mezi vysíláním by měla   být delší pauza, aby   seriál nepůsobil jako   pohádka.
SvoKar
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 15.11.2011
Seriálu nelze upírat   objektivní kvality; kostýmy,   výprava atd. Historickou   věrnost nehodnotím, protože   mě děják nikdy nebavil -   proto ani seriál.
Tibalt
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.12.2010
Skvělý seriál,jen v   hereckém obsazení je   chybička.Roli císaře   Leopolda II neztvárnil herec   Vlastimil Fišar jak je   uvedeno v obsazení tohoto   seriálu,ale herec Jiří   Adamíra.No snad to   Administrátor změní.Další   chyba je,že Věkův otec se   nejmenoval Jindřich,ale Josef
Viki9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.4.2010
Seriál seriálů, co role, to   herecký koncert...kolik   takových krásných   scénářů bolševici asi   zatrhli...tenhle jim asi   proklouzl a je to moc dobře
jarda53
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.3.2010
Stále se rádi vracíme ke   krásnému seriálu,dnes   říkáme k seriálu našeho   mládí,při kterém můžeme   sledovat úctu dětí k   rodičům, zápas o české   divadlo, herci zvučných   jmén na začátku svých   kariér. Prostě krása.Ano   bohužel škoda, že není   více dílů a barva by taky   udělala pro oči. Nikdy jsem   nepočítal, kolik má seriál   epizod, tvrdit, že se   nepromítal 13 díl, je   ukvapené a s tím nelze tolik   souhlasit, určitě upravené,   byly vystřiženy scény, byly   možná vsazeny do 12.   epizody, ale scény odjezdu   Tháma a jeho ženy z Prahy,   závěrečná scéna s Romanem   Skamene i další detaily v   premiérách byly, Záhorský   Nedbal, Řehoř. Co si moc   nepamatuji, scény s   Líbíčkem se mě   nevybavily...
vendy13
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.11.2009
F.L.Věk je překrásný   Československý seriál z   roku 1970,oceňuji krásnou   úvodní znělku od Jiřího   Srnky,skvělé herecké   obsazení,ve kterém   zazářilo 180 známých   herců,oceňuji také pana   režiséra Františka   Filipa,který tento 13.dílný   seriál stvárnil a   připomněl v něm zapomenuté   pojmy: lásku,statečnost a   především také lásku k   vlasti.
Seriál   natočil podle knižní   předlohy spisovatele Aloise   Jiráska,který se pro knihu   inspiroval životem vlastence   Františka Ladislava   Heka,který se narodil roku   1769,žil v Dobrušce,kde   můžeme ještě dnes vidět a   navštívit jeho rodný   dům,na náměstí F.L.Věka   je dokonce jeho socha.
V hlavní úloze F.L.Věka   se vám představí Radoslav   Brzobohatý.
green-tea
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 29.7.2009
Historii mám moc ráda a   filmy s touto tématikou   přímo miluji,ale seriál   F.L.Věk mně přesto nějak   nezaujal - a to ani kdysi,v   době dětství, ale ani při   jeho pozdější repríze.   Zdál se mi hooodně   rozvláčný a pomalý,   nebavily mne dlouhé scény   Františkova   muzicírování... I s   přihlédnutím k zajímavým   scénám z jeho dětství v   klášteře a vynikajícím   výkonům herců nemohu dát   vyšší hodnocení. Fakt   ne,sorry...
Petra.Barbie
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.6.2008
Kvalitní seriál vycházející z výborného románu.
Rozhodně jsem nikdy nebyla   typická "šprtka" a   dílo Aloise Jiráska jsem   nijak nehltala. Rozsáhlé   popisné pasáže jsou asi   určeny spíše nadšencům   obsáhlých historických   románů, tím však rozhodně   nechci význam Jiráskova   díla snižovat, naopak! V   naší historické próze má   své nezastupitelné místo,   jelikož velmi věrně a   realisticky zobrazil   nejrůznější epochy našich   dějin na základě hlavního   příběhu. Seriál o F. L.   Věkovi mne v období   dospívání natolik oslovil,   že jsem všechny díly   přečetla! Souhlasím s   níže uvedeným   příspěvkem, že ve   skutečnosti jde o   zfilmování jen cca třetiny   celého románu, ale to mi   také nijak nevadí. Ta   nejkrásnější část   života F. L. Věka je   krásně vykreslena. Radoslav   Brzobohatý byl vynikající,   dále pak pan Lukavský v roli   Tháma, jeho herectví bylo   vždy dokladem vysoké   profesionality a důkazem   toho, že on své role   nehrál, on jimi žil!   Atmosféra tak důležité   dějinné epochy v naší   historii - počátek   národního obrození - je   vylíčena s reálnou   přesností, po stránce   scénáristické i výpravné   nelze seriálu vůbec nic   vytknout. Ještě bych   zapomněla na vynikající   personu našeho herectví -   pana Pivce, v roli Věkova   tatínka. Ač role přísná a   tvrdá, přesto zahraná velmi   neuvěřitelným způsobem.   Jen mne mrzí, že o krásné   Evě Voskové, dceři Václava   Vosky, jsem se nikde nic   nedozvěděla, jaké byly   její pozdější osudy. Hraje   pannu Snížkovou, Věkovu   lásku a budoucí ženu.   Věkovo skutečné jméno bylo   Hek a opravdu žil v Dobrušce   ve 2. polovině 18. století.   Knihy i seriál jsou   opravdovým pohlazením po   duši každému milovníku   naší historie.
HD-gwtw
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 31.3.2008
kniha vs. seriál
Seriál je víc než povedený   a pokaždé jej ráda   sleduji.
Sáhla jsem   proto i po knize, resp.   knihách (5 dílů), a byla   jsem velmi překvapená, když   jsem zjistila, že děj   seriálu končí na začátku   2. knihy! Zbývající osudy,   především Věka syna, už   pro TV zpracovány nebyly. Ale   je třeba říct, že do   seriálu bylo vybráno opravdu   to nejlepší z knihy, která   je jinak celkem rozvleklá a   kromě osudů rodiny Věkovy   se podrobně zajímá o osudy   spousty dalších lidí.   Nicméně alespoň první a   druhá kniha F.L.Věk určitě   stojí za přečtení a   milovníkům seriálu je   doporučuji.
simca.talpi
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.3.2008
Jeden z nejvydařenějších   seriálů vůbec. Doba   národního obrození mě   vždycky zajímala a tento   film ji skvěle vykresluje.   Výborné výkony herců,   Režisér si zaslouží   pochvalu.
petroniuss
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.2.2008
Je vidět, že František   Filip umí točit filmy a   herci, které obsadil, zase   umějí hrát. Báječný   průřez kouskem naší   minulosti vhodný pro zábavu   i poučení, hlavně pro ty,   kteří nechtějí číst, a   kterým na nějaké drobné   historické nepřesnosti moc   nezáleží. Je to seriál,   který lze vidět opakovaně.
Hellish_Satanica
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.3.2007
Tady není co řešit, dávám   za 10 a říkám - tohle je   seriál, na který má smysl   se dívat, a ne nějaké   stupidní "ulice",   "ordinace",   "pojišťovny" a   podobné slátaniny údajně   ze života. Tohle je jiné   kafe, sice je ta doba možná   místy až dost idylicky   vykreslena, ale i tak se   člověk něco dozví o naší   historii, o tom, jak se   dříve žilo a tak. A osobně   bych zakázala F.L.Věka   dávat jako povinnou školní   četbu, protože pak to ty   děcka ze "zásady"   odradí aby se na to podívali   nebo machrujou že je to nuda   (nebyla jsem lepší :-) ale   pak třeba časem zjistí, že   to za podívání stojí. Já   osobně si tento seriál nikdy   nenechám ujít, když ho   dávají.
clara.bow
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.3.2007
F.L.Věk
Můj oblíbený seriál podle   Jiráskovy předlohy,   obsazený naší hereckou   elitou. Ráda se na něj vždy   podívám, a mám z něj   pokaždé velmi dobrý pocit.   Možná, že by se někteří   lidé mohli učit, jak jednat   s rodiči, nebo lidmi ve svém   okolí...
hvezdyn
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.1.2007
Tento seriál natočený podle   Jiráskova románu považuji   za jeden z našich   nejlepších. Velice slušná   výprava na svoji dobu a   výborné herecké obsazení.   Seriál F. L. Věk se mně   osobně hned tak neokouká.
CyberMageFroll.LF
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 14.8.2004
Zajímavý TV seriál typický   svou atmosférou, který asi   bohužel většina diváků   odmítne. Znovukoukatelnost   střední.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih28703minih28703Cela (2000) 
The Cell n
minih109823minih109823Kolonie (2013) 
The Colony n
minih64394minih64394Rejkjavík (2009) 
Reykjavik Whale Watching Massacre n
minih17516minih17516Přízrak lásky (1981) 
Fantasma d'amore n
minih29258minih29258Úkryt (2002) 
The Panic Room n
minih23603minih23603Zapomenuté světlo (1996) 
Zapomenuté světlo n
minih85276minih85276Oui, šéfe! (2012) [DCP] 
Comme un chef n
minih142390minih142390Ulice Cloverfield 10 (2016) 
10 Cloverfield Lane n
minih12027minih12027Marie a Bruce (2004) 
Marie and Bruce n
minih9493minih9493Jedna kočka za druhou (1993) 
Jedna kočka za druhou n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Mít tak holku na hlídání (1980...

14:30 - 15:05

0 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázračná planeta: Serengeti

14:20 - 15:15

10 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:35 - 14:35

55 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:30 - 15:35

0 minut již uběhlo
65 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani