Ententýky (2012) [TV seriál]

Ententýky
62.2 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Česká republika
    Délka: 57 min., 15 x 57 min
„„Miláčku, budeme mít miminko!““
Můžeme mít svůj vlastní život. Ale děti jsou vždy společné.

Nový seriál podle scénáře Lucie Konečné Ententýky se nebojí s nadsázkou a humorem dotknout i vážnějších životních problémů, jako jsou například střídavá péče o děti, jejichž rodiče se rozešli. Nepřehlíží ani potíže matek, které vychovávají dítě samy a nemohou najít partnera. Řeší vztahy s ženatými nebo vdanými, posedlost zdravým životním stylem i honbu za vším, co má nálepku BIO. Neopomíjí ani sex, kterého je buď málo, nebo je jiný, než si představujeme. Významnou roli v seriálu hrají děti, které se stávají svéráznými hybateli děje.
Ententýky jsou tedy svého druhu sondou do typických životních situací řady dnešních třicátníků, generace Husákových dětí. Tvůrci nevsadili na zbytečnou akčnost, řadu úrazů, trápení… Seriál nabízí uvolněnou atmosféru vystavěnou na nenásilném humoru, situačním i slovním, a především na všedních, přitom zajímavých osudech jednotlivých hrdinů a hrdinek se svými rodinami, přáteli a známými. Ti jsou jako vaši sousedé. Zažívají to samé, co zná nemalá část nedávno či v současnosti těhotných žen a jejich široké okolí. Dny jsou plné dětského oblečení, knížek, krmení, kočárků, plenek, internetových obchodů, bazárků a maminkovských fór…

Dítě změní všechno. I vás.

„Věřím, že jsme vytvořili seriál, kde děti nejsou jen roztomilou kulisou, nebo zdrojem pobavení, ale – stejně jako je tomu v reálném životě – jsou středobodem světa dospělých,“ říká scenáristka seriálu Lucie Konečná. „Každá z hrdinek má svůj dramatický příběh, který je doslova opsán ze života, takže je velká pravděpodobnost, že se v něm diváci najdou,“ dodává producent seriálu Pavel Anděl.
„Životem svých kamarádek a jejich partnerů diváky provede Ute, která vnitřním hlasem některé situace trefně glosuje, čímž se do vyprávění dostává nový prvek, přinášející humor a nadhled,“ prozrazuje spoluautorka a dramaturgyně Magdaléna Turnovská a dodává: „Autorka Lucie Konečná napsala dialogy s mimořádnou lehkostí, vtipem a smyslem pro pointu. Nejen ženské, ale i mužské postavy jsou mimořádně sympatické, a diváci si je jistě oblíbí a věřím, že se s nimi mnohdy i zcela ztotožní.“

V seriálu se objevuje také kapela Chinaski, která nejen že složila úvodní píseň, ale její členové si v Ententýkách i zahráli.
Česká televize

režie:
Jan Pecha
 
 
hraje:
Jitka Schneiderová (Ute Zikmundová), Kristýna Kociánová (Arnoštka Veselá), Zuzana Kajnarová (Barbora Melíšková, „Biožena“), Lucie Zedníčková (Johana Márová, fotografka), Kateřina Kaira Hrachovcová (Nikol Fajmonová), Filip Blažek (Viktor Brouk, přítel Ute), Filip Čapka (Břéťa Veselý, manžel Arnoštky), Martin Písařík (Franta Chrpa, přítel Barbory), Robert Jašków (Petr Melíšek, manžel Barbory), Martin Kraus (Tomáš Sejkora, přítel Johany), Petr Čtvrtníček (Majk Fajmon, manžel Nikol), Oldřich Vízner (Vilém Brouk, skorotchán Ute), Vlasta Peterková (Babička Luisa, babička Ute), Jitka Sedláčková (Marie Smutná, matka Arnoštky), Miroslav Táborský (Arnošt Smutný, otec Arnoštky), Jana Pidrmanová (Veronika Jirousová, asistentka Viktora), Tomáš Matonoha (Libor Lamač), Aleš Procházka (šéfredaktor Daneš), Dana Bartůňková (Kočvářová), Martina Hudečková (Sladká Olga), Petra Jindrová (učitelka v mateřské škole), Jonáš Zima (syn Dan), Veronika Malá, Jana Hermachová (role neuvedena), Zuzana Mixová (role neuvedena)
 
 
scénář:
Lucie Konečná, Marcela Kopecká, Magdalena Turnovská
 
 
kamera:
Josef Hruša
 
 
hudba:
Tomáš Harant
 
 
výprava-architekt:
Jan Vlasák, Kateřina Koutská
 
 
kostýmy:
Petra Puldová, Kateřina Baranowská
 
 
střih:
Vasilis Skalenakis
 
 
zvuk:
Ivan Horák, Richard Müller, Petr Čechák
 
 
produkce:
Vendy Fenclová
 
 
masky:
Eva Ungrová
 
 
dramaturgie:
Magdalena Turnovská, Jan Lekeš
 
 
asistent režie:
Vlastimil Navrátil
 
 
asistent kamery:
Edita Kobylák (grip), Otto Kobylák (grip)
 
 
pomocná režie:
Vlastimil Kadeřábek
 
 
spolupráce:
Štěpán Cincibus
 
 
výprava:
Jana Nosková
 
 
producent:
Martin Hovorka, Pavel Anděl
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.