Duben
ohodnotit

Columbo [TV seriál]

Vražda na předpis (1968) - 1. díl

Prescription: Murder

Další název:
Columbo - Mord nach Rezept
Žánr:
Rok:
1968
Délka:
99 minut
„Samotářský a svérázný detektiv poprvé na scéně.“

Komentáře k filmu Vražda na předpis

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 5
SvoKar
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 21.3.2017
1. díl nasadil laťku, které   se víceméně držel celý   "seriál", ne výš   než většina ostatních   dílů, ale ani níž.   Psychologův rozbor Columba, i   jeho vlastní sebe sama, jsou   plusem. Překvapení na konci   se snad v žádném díle už   neopakovalo, ač mohlo a v   různých variacích.
Pitryx
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 7.8.2018
A co jako? To, co řekl Ray v   soukromí Kolumbusovi pak mohl   zapřít a bylo po ptákoch.   Také jsem nedal souvislost   proč ta mrcha herečka Roye   práskla. No, devadesát minut   dialogů není nic pro mne,   ale neposunoval jsem, takže   těch dvacet to dostane. A   taky za to, že jsem uhádl tu   fintu na konci. Hahaha.
hvezdyn
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 12.4.2009
První film, kde se objevuje   postava poručíka Columba.   Úspech filmu a vlastně   úspěch zahrané postavy   poručíka Columba dovedl   tvůrce k vytvoření celého   seriálu, který většinou   vznikal v prvé polovině   sedmdesátých let. Slovo či   jméno "Columbo" se   stalo synonymem pro výraz   detektiv. V tomto díle je   ještě takový mladičký a   učesaný. Sympatie si Peter   Falk budoval s každým   dalším dílem.
rankinfitch
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.10.2008
"Nultý" díl   seriálu - první epizoda   vůbec, kdy se objevil poprvé   poručík Columbo, tentokrát   ještě (až asi na jedinou   vyjímku v celém dílu) bez   svého baloňáku. :-)   Vyšetřování vraždy   manželky známého psychiatra   nevede žádným směrem, vše   jsou jen domněnky, ale   finále je typicky   Columbovské... výborný   film, na který navázal   úspěšný seriál. Jo a   konec by se dal   charakterizovat   jednoduše...kam čert   nemůže, nastrčí ženskou.   :-)
Ondrej_pribehar
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.2.2009
K celému seriálu
Kdo je nejlepší detektiv   vůbec nevím, brát v úvahu   jen literální postavy, je   jím pro mě Hercule Poirot,   ale rozhodně ne nabubřelý   Sherlock Holmes, jak se aspoň   za mého mládí vtloukalo   dětem do hlav - to je mi taky   vzor...
Obecně je dle   mě na jedné úrovni s   Poirotem právě poručík   Columbo, ale oba jsou sví,   oba jsou jiní a oba si   zaslouží svůj   komentář.
Jenže na   obou jsou krásné stejné   věci, kromě toho, že jsou   oba geniální detektivové,   také závěry jejich   případů, pojímané pěkně   psychologicky. Na řešení   jdou vlastně oba jinak a oba   naprosto odlišně   vystupují.
Nicméně   samotné případy a jejich   řešení nejsou na Columbovi   to nejzajímavější; celý   ,,seriál" je protkán   záhadami, které nenechají   nezaujatým žádného   věrného diváka. Jednou z   takových záhad   vyvolávajících debaty   diváků je třeba už   Columbovo jméno - časem   skoro uvěříte, že mu i   jeho žena říká   ,,Poručíku"; přitom   jeho postoj ke jménům se   také ukazuje, například   svého psa zve prostě Psem.   Pokud jsme mluvili o paní   Columbové, nemůžeme   nezmínit, že právě ona je   záhadou snad   nejzáhadovatější - u   některých případů   člověk ani neví, zda   větší podíl na vyřešení   nemá právě ona, je jakousi   geniální záhadnou postavou   v pozadí a je věčnou   otázkou všechny díly   bezpečně neviděvších, zda   se paní Columbová někdy   někde ukázala; v jednom   díle se objevuje její ruka   (dokonce jsem se doslechl, že   tuto ruku poskytl do filmu   nějaký muž), ale mohli jsme   vidět víc nebo ne?
Sám Columbo působí   zanedbaně, roztržitě, z   pohledu mnohých podezřelých   až hloupě; kdekdo si o něm   myslí cosi nízkého, když   odcházeje ještě musí   položit ,,jednu   otázku". I to mu ale   hraje do karet, mnohý vrah   totiž podceniv Columba   získá falešnou jistotu,   jiný se jím zase snaží   manipulovat, ale... Když se   blíží konec a vrahové se   stále utvrzují ve své   jistotě jsouce špokojeni s   vyšetřovatelem majícím je   odhalit, předloží Columbo   usvědčující důkaz mnohdy   použiv oblíbené techniky   podezřelého proti němu   samotnému.

Přitom v každém   případu se ukáže nějaký   rys Columbovy povahy nebo se   třeba hovoří o něčem   ohledně jeho ženy; ze scén   mimo hlavní zápletku mám   rád tu v restauraci, s   koblihou:
Columbo si   takhle sedne v lepší   hospodě pojídaje koblihu a   přichází k němu servírka   díc, že konzumovat   přinesené jídlo v daném   podniku není dovoleno.   Columbo tedy poslušně   koblihu odevzdá, načež se   jej slečna zeptá, zda by si   něco dal a on odpoví asi   toto: ,,A víte, že bych si   dal koblihu?"

Stran případů opět   nevím, zda vyberu nejlepší,   jistě jeden z nejlepších,   taky už je to chvíli, co   seriál běžel. Jedná se o   díl, kdy se Columbo dostává   mezi oficielně potvrzené   geniální mozky v jejich   sdružení. Tento případ   také ukazuje relativnost   inteligence. K pochopení   ještě uvedu, že ze   začátku dostal Columbo od   nafoukané hlavní postavy   složitou hádanku, k níž se   několikrát ptal po   nápovědě, a tím zvyšoval   pachatelovo sebevědomí:
Do skládačky   naaranžovaného výstřelu,   jenž zazněl až nějakou   dobu po vraždě Columbovi   chybí jeden článek, znaje   vrahovu povahu před ním   popisuje, jak to dotyčný   neznámý udělal (aniž by   dal najevo, že vůbec někoho   podezírá), řekne totální   kravinu, což   ,,geniálního" vraha   přivede skoro k šílenství   a vyprovokuje ho k demonstraci   provedení, aniž by jej   napadlo, že se právě   přiznává...
No a   než Columbo odejde, ještě   mimochodem předloží   řešení hádanky; no je to   vzorový díl, mám pocit, že   ji vyřešila paní   Columbová.

V   popisování podobných   příhod a řešení i   překvapených výrazů   odhalených by se dalo   pokračovat do nekonečna.
Celým seriálem   prostupuje postava Columba v   podání Petera Falka a Petra   Haničince či Dalimila   Klapky; tito herci dodávají   cyklu to poslední, co   potřebuje k dokonalosti.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih26867minih26867Podezření (1970) [TV film] 
Podezření n
minih131067minih131067Osm hrozných (2015) 
The Hateful Eight n
minih22127minih22127Vášnivý polibek (1994) 
Vášnivý bozk n
minih45596minih45596Skapinova šibalství (1980) [TV inscenace] 
Skapinova šibalství n
minih110985minih110985Resident Evil: Poslední kapitola (2016) 
Resident Evil: The Final Chapter n
minih3305minih3305Ať žije nebožtík (1935) 
Ať žije nebožtík n
minih42161minih42161Chobotnice 4 (1989) [TV seriál] 
La Piovra 4 n
minih121969minih121969Vnadné modelky (2006) [Video] 
Busty Models n
minih145123minih145123Paříž spí (1923) 
Paris qui dort n
minih28954minih28954Bratříčku, kde jsi? (2000) 
O Brother, Where Art Thou? n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10