Brigáda (2002) [TV seriál]

Brigáda (Brigada)
78.4 %
 
 

Brigada

    Žánr: krimi / drama
    Země: Rusko
    Délka: 60 min., na díl, celkem 15 epizod - 750 minut
„Vrátili se z Afghánistánu do nové Moskvy roku 1989 a chtěli zbohatnout. Vybrali si cestu korupce a jsou odhodláni jít za svým cílem. Od drobného vyděračství se rychle propracovali až k obchodu s drogami.“
Saša Belov je rodilým vůdcem. V roce 1989 se po dvou letech bojů v Afghánistánu vrací do Moskvy. Hlavní město doslova prahne po vůdcích.

V Rusku běží na plné obrátky proces transformace od komunismu k tržnímu hospodářství a Saša si uvědomuje, že je to pro něj vynikající příležitost, jak získat moc a peníze.
On a jeho kamarádi Fil, Včelka a Kosmos se rozhodně staví za všechny reformy a určitě nechtějí chybět na straně vítězů. Cesta, kterou se rozhodnou jít, se nazývá korupce.
Zakládají malou vyděračskou bandu, ale záhy se dostávají přes daleko větší podniky až k pašování drog. Během své cesty za mocí a blahobytem získají samozřejmě mnoho přívrženců, milenek, ale především zarputilých nepřátel. Ovšem boj se zločinem ve zcela novém Rusku není jednoduchá záležitost. Typický je příklad horlivého policisty Kaverina, horlivého pronásledovatele Sašovy bandy, který nakonec sám vstupuje do podsvětí.
Seriál je vyprávění o čtyřech obyčejných mužích, kteří jsou okolnostmi donuceni vstoupit do řad zločinců a kteří se nakonec stanou zakladateli jednoho z nejvlivnějších moskevských gangů. Nepokrytě jde o závod, kde vítěz bere vše a ve kterém samotní gangsteři čelí takovým protivníkům, jako jsou zkorumpovaní politici nebo bezohlední průmysloví magnáti. Může být v takové bitvě skutečný vítěz?
Brigáda je první ruský pokus o gangsterskou ságu. Snímek čerpá z té nejlepší tradice podobných zahraničních děl a navíc obsahuje svědectví o současné době s klasickými postavami a situacemi. Svou náplní i formou připomíná takové filmy jako „Once Upon a Time In America (Tenkrát v Americe)", „Godfather (Kmotr)" a filmy z třicátých let, za které můžeme jmenovat např. „A Soldier's Life in America".

Tvůrci hojně využívají dokumentární postupy, čímž se ze seriálu stává skutečná kronika doby, která zachycuje dramatickou éru rozpadu jedné světové velmoci a následující složité období transformace. Podobně jako díla Francise Forda Coppoly nebo Sergia Leoneho objímá Brigáda celou jednu historickou epochu.

Prostřednictvím životních příběhů čtyř hlavních postav jsme svědky dramatických změn jednoho desetiletí od stažení sovětských jednotek z Afghánistánu v roce 1988 až 1989, přes pokusy o puč v srpnu 1991 a říjnu 1993 po vojenskou kampaň v Čečensku v letech 1994 až 1996.

Čtyři obyčejní muži z Moskvy, Saša, Kosmos, Včelka a Fil volí pod tlakem okolností cestu zločinu a zakládají jeden z nejlépe organizovaných gangů ve státě. Tvůrci se snaží dohlédnout hlouběji do nitra hlavních aktérů a mimo pouličních střetů a podobných klišé daného žánru zachycují zejména proces, jak se z normálního spořádaného člověka stává příslušník toho nejtemnějšího podsvětí.

Alexej Sidorov, scenárista a režisér Brigády, říká: „Chceme divákovi nabídnout jedinečný pohled do světa podsvětí a zločinu, který je oproštěný od jakýchkoli předsudků. Po čtyřech hlavních aktérech jsme chtěli, aby vyprávěli svůj vlastní příběh. Seriál je jistým druhem rekviem za ztracenou generaci, generaci bystrých, silných, rozhodných a talentovaných lidí, kteří sešli na cestu zločinu."

Cílem tvůrců bylo vtáhnou diváka do chaotického života hlavních postav, které neustále balancují na hraně a každým okamžikem můžou svou životní pouť skončit katastrofou. Epický kontext seriálu a závažnost tématu podtrhuje vynikající hudba.
Seriál byl natáčen na filmový materiál a se svou průměrnou cenou 200 tisíc $ za jednu epizodu je k dnešnímu datu nejdražším ruským televizním seriálem. Na obrazovce se vystřídá téměř 110 herců, natáčení probíhalo na více než 350 lokalitách včetně ruského „Bílého domu", vládních budov a proslulé věznice Butyrskaja. Nezapomenutelné jsou kaskadérské výstupy provedené s jedinečnou profesionalitou.

režie:
Alexej Sidorov
 
 
hraje:
Sergej Bezrukov (Saša Belov), Dmitrij Ďužev (Kosmos), Vladimir Vdovičenkov (Fil), Jekatěrina Guseva (Olga), Andrej Panin (detektiv), Pavel Majkov (Včelka), Valentina Těličkina (Sašova matka), Jelena Panova (Lena), Sergej Aprelskij (Mukha), Farchad Machmudov (Farkhad), Alexandr Inšakov (Alexandr), Vitalij Bezrukov (milovník psů), Darja Poverennova (Naďa), Nikolaj Jerjomenko (Kosmosův otec), Jan Capnik (Artur), Grigorij Dancinger, Irbek Persajev
 
 
scénář:
Igor Porubljov, Alexej Sidorov, Alexandr Veledinskij
 
 
kamera:
Jurij Rajsky
 
 
hudba:
Alexej Šelygin
 
 
kostýmy:
Jelena Timošenkova
 
 
střih:
Margarita Smirnova
 
 
zvuk:
Natalija Roginskaja
 
 
masky:
Jelena Vakovskaja
 
 
výprava:
Valerij Filippov
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.