Hrdinou proti své vůli. Byt bezdětných manželů se stane poslední nadějí na přežití židovského uprchlíka Davida.
Režie: Jan Hřebejk. Scénář: Petr Jarchovský. Hrají: Boleslav Polívka, Jaroslav Dušek, Anna Šišková, Vladimír Marek a další.
Musíme si pomáhat

Tragikomedie Jana Hřebejka a Petra Jarchovského se odehrává za druhé světové války a pomocí konkrétního lidského osudu dává konkrétní obsah pojmům hrdinství a zbabělost. Manželé Čížkovi ukryjí ve své tajné spíži židovského uprchlíka Davida Wienera, kterého znají ze sousedství. Čížek si uvědomuje nebezpečí, do něhož přivedl své okolí, avšak pomoc bližnímu v nouzi považuje za samozřejmou věc. Nehrdinský hrdina ovšem přitom umírá strachy. Musí svým chováním lavírovat tak, aby se nestal podezřelým. Jeho situaci komplikuje blížící se konec války, kdy mu hrozí nebezpečí jak ze strany Němců, tak i od "poctivých" spoluobčanů.

Film nabídl velkou hereckou příležitost Anně Šiškové a Boleslavu Polívkovi v hlavních rolích. Oba získali za svůj vykon Českého lva. Film získal hlavní ceny festivalů ve Vancouveru a v Sydney, cenu Český lev v pěti kategoriích a nominaci na Oscara za neanglicky mluvený film za rok 2000.

Napište nám