Duben

Speciál: recept na sváteční večeři podle Hannibala

Vydáno dne 09.04.2014

Druhá řada seriálu Hannibal startuje na AXN právě dnes!



Hannibal Lecter je gurmán. A také výborný kuchař. Většina z nás (bohudík) jeho recepty neochutná. Ale můžeme si alespoň představit, jaké delikatesy asi servíruje svým přátelům.

Dnes pro vás máme unikátní recept na osso buco. A prozradíme vám i Hannibalovu tajnou přísadu.

Na tomto receptu si Hannibal pochutná ve druhé řadě, konkrétně ve druhém dílu nazvaném „Sakizuke” (ve středu 16. 4. od 22.00 na AXN). I když je v japonské gastronomii Sakizuke chápáno podobně jako francouzský Amuse-Bouche, tedy předkrm, my si uvaříme hlavní chod. Pojďme na to.

 

Na osso buco á la Hannibal budeme potřebovat několik zásadních ingrediencí.

Nejdříve je nutné si obstarat onu tajnou přísadu – čerstvou nohu, kterou oddělíme kousek nad kotníkem. Hannibal dává přednost pochopitelně lidské, citlivějším povahám a také těm, kteří se nechtějí dostat do křížku s policií a psychiatrickou léčebnou, doporučujeme telecí, quazi-vegetariánům můžeme nabídnout kuřecí a úplní vegetariáni si místo večeře půjdou raději zaběhat.

 

My ostatní si skočíme do nejbližší večerky (nebo k mamince) a na 4 porce si obstaráme:
 

4–6 kousků telecí kližky s kostí (6–8 cm vysokých)

½ šálku mouky (na obalení)

2 lžíce olivového oleje

sůl a pepř podle chuti

1 šálek najemno nasekané cibule

1 šálek mrkve nakrájené na kostičky o velikosti asi 0,5 cm

1 šálek celeru (opět na kostičky)

½ šálku pastináku nakrájeného na kostičky

2 lžíce másla

½ šálku vývaru (hovězí nebo kuřecí)

1 šálek červeného vína (může být i bílé, chuť pak bude jemnější)

1½ šálku sekaných rajčat (čerstvých, případně lze i konzervovaných)

1 lžička sušeného oregana, 1 snítka čerstvého rozmarýnu a 1 bobkový list

 

 

*1 šálek = 250 ml

** 1 lžíce = 30 ml, 1 lžička = 5 ml

  

 

 

Postup:

  1. Maso (i s kostí) osolíme a opepříme podle chuti a obalíme v mouce.

  2. Ve velkém hrnci (nejlépe litinový s poklicí, který můžeme poté vložit do trouby) rozpálíme olivový olej, maso ze všech stran osmahneme dozlatova a přendáme do misky.

  3. Do hrnce přidáme cibuli, mrkev, celer a máslo a za stálého míchání lehce osmahneme.

  4. Přilijeme vývar a dobře zamícháme (pozor na přichycené kousky dně), přidáme víno​​, rajčata, oregano, rozmarýn a bobkový list.

  5. Přidáme maso, přikryjeme a pečeme v troubě na 180 °C asi 1 hodinu. Ztlumíme na 140 °C a pečeme další dvě až tři hodinky (nebo dle potřeby).

 

Ozdobíme nasekanou petrželkou a citrónovou kůrou a podáváme s rizotem nebo třeba bramborovou kaší.

 

Dobrou chuť!

 

Hannibal II, od 9. dubna na AXN!

(Autor: administrator)
 

DVD

Recenze: Nový svět

Terrence Malick se ve své tvorbě vrátil i do vzdálenější minulosti, ovšem tahle výprava na začátek... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz