Duben

Amanda Tapping

Národnost:
Věk:
58
Narození:
28.8. 1965, Rochford, Essex, England, UK
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Modrooká Amanda se narodila 28.srpna v rochfordu v Essesu ve Velké Británii. Vyrůstala v typicky anglické rodině se třemi bratry. Její starší bratři Richard a Christopher jsou nyní biochemici . Amandin další bratr Stephan je počítačový programátor a narodil se pouze 5 hodin před Amandou. Je tedy jejím dvojčetem. Dalším členem rodiny byl též nevlastní Amandin bratr Michael, kterého přivedl do rodiny Amandin otec. Amandin otec také zprvu chtěl aby se jeho dcerka jmenovala Samantha ,ale Amandina matka byla proti a tak nakonce plné jméno této skvělé herečky zní Amanda Jane.

Když byly Amandě 3 roky, odstěhovala se společně s rodiči do Ontaria. Její rodiče si přáli, aby se stala vědkyní, doktorkou atd., ale ona odjakživa toužila stát se mořskou bioložkou nebo dobrou herečkou . A to její druhé přání se jí opravdu vyplnilo.
V Ontariu vystudovala dramatické umění (University of Windsor School of Dramatic Art) a hrála v několika divadelních inscenacích. Na školách vždy excelovala v matematice (jak jinak), ale na vysoké škole nechala matematiku a přírodní vědy kdesi v pozadí a začala se více zajímat o herectví. Na North Toronto High vyhrála cenu "The Dramatic Arts Award a Environmental Science Award". V roce 1984 se dostala na University of Windsor School of Dramatic Arts v Ontariu Od roku 1992 studovala další 4 roky divadlo. Do té doby byla pevně rozhodnuta, že do televize v žádném případě nepůjde, ale po šesti měsících se přeci jen nechala vývojem okolností přesvědčit, zajistila si agenta a s ním i svou první reklamu na Tim Horton´s Oat Bran Muffins.
Následovalo několik dalších reklam a penězi, které Amanda touto prací vydělala, se rozhodla se podpořit Random Acts-divadelní společnost, kterou založila v 90. letech spolu s Katherine Jackson a Anne Marie Kerr. Tato skupina cestovala po celém Torontu a předváděla různé skeče , scénky a různá zábavná představení. Skupina však po nějakém čase zanikla , to když se její představitelé odstěhovali na různá místa států a její chod už nebylo možné dále udržet . Ovšem nedávno byla skupina znovu obnovena. Amanda je brilantní herečka a své štěstí zkouší mimo jiné i na divadelních prknech. Nejznámější ale přece jenom bude v roli astrofyzičky Samanthy Carterové ze seriálu Hvězdná brána.

Postupně se objevovala v různých filmech a seriálech.
Objevila se ve vedlejších rolích v seriálech "The X-Files" (Akta X), "Due South" (Směr Jih), "Forever Knight", "Kung-Fu: The Legend Continues" (Kung-Fu: Legenda pokračuje), "The Newsroom", "Millennium" a "The Outer Limits" (Krajní Meze), pravidelně také v seriálu od Disneye "Flash Forward". Také hrála v televizních filmech "Lessons in Love", "Remembrance" a "Degree of Guilt". Hrála také v "Booty Call" a "Rent a Kid".

Autor: KRAJTA.POLIVKOVA

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190497
Osobností: 697745
Fotografií: 763785
Plakátů: 376364
Obsahů a biografií: 178200
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Tomorrow (1972)

Tomorrow
Citlivě napsaný scénář   podle skvělé literární   předlohy Williama Faulknera,   výborně vybrané exteriéry,   precizně vedená kamera a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Čaroděj ze země Oz (1939)

Čaroděj ze země Oz
Skoukl jsem ze zvědavosti,   protože je tento snímek   často zmiňován jako   legendární počin. No na   jednu stranu hrozná   ptákovina, na druhou mě to   celkem chytlo a bavilo:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Lucy (2014) [2k digital]

Lucy
Koukatelné akční sci-fi.   Člověk o tom nesmí moc   přemýšlet a pak je to   rychle plynoucí sci-fi   příběh.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Patnácté léto (1994) [TV film]

Patnácté léto
Tak já mám asi zcela jiné   představy o humoru   všeobecně. A o komediích   také. Zde se hodinu a něco   koukáme na hádky a řev. To   je vše. více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 2 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Amanda Tapping

Tapping Amanda

Naposled navštívené:
Amanda Tapping

Tapping Amanda