Duben

Leonard Whiting

Povolání:
Národnost:
Věk:
73
Narození:
30.6. 1950, Woodgreen - Hampstead - Londýn, Anglie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Leonard Whiting – britský divadelní a filmový herec, zpěvák a skladatel a také nejmladší představitel Romea Zeffirelliho barevného okouzlujícího filmu - Romeo a Julie, se narodil 30. 6. 1950 v Londýně ve čtvrti Woodgreen. Jak sám jednou na počátku své kariéry řekl sdělovacím prostředkům, byli jeho předkové nejen anglické a irské národnosti, ale v jeho žilách koluje francouzská a údajně tak trochu také cikánská krev.

Leonard vystudoval St.Richard v Chichesteru – Camden, nedaleko Londýna. Svou kariéru započal jako dvanáctiletý chlapec v dětských rozhlasových inscenacích, kde si ho také všiml divadelní agent. Poté, co ho uslyšel zpívat a hrát, doporučil talentovaného Whitinga do muzikálu Oliver – podle novely Charlese Dickense – Oliver Twist. V této roli se objevoval bez alternace na jevišti celých osmnáct měsíců, a poté byl angažován do Národního divadla v Londýně do hry Láska pro lásku podle románové předlohy J. Congreveho. S touto hrou pak absolvoval několik zájezdů do zahraničí např. Ruska a Německa.

Franco Zeffirelli připravoval natáčení slavného dramatu Williama Shakespeara: Romeo a Julie, a jeho představa mladých hlavních protagonistů byla jasná: mladí, talentovaní, něžní, dojemní, melancholičtí, .....typ idealistického mladíka – tak si Romea představoval. Leonard prošel sítem 300 uchazečů na tuto roli, a jeho partnerkou se stala mladičká herecká kolegyně Olivia Hussey v roli sladké a nádherné Julie.

Oba podali ve flmu natolik přesvědčivé výkony, že Whiting získal ve svých 17 letech "Zlatý globus" jako - New Star of the Year – Actor, ocenění pro Nejlepšího začínajícího herce. K tomuto filmu bych ráda podotkla, že je stále považován nejen kritikou, ale i diváky za nejlepší filmové zpracování v historii, který nejen Leonardovi, ale i Olivii přinesl celoživotní popularitu.

Co se týkalo jeho lásky k Olivii Hussey, je pravdou že byl skutečně tento mladý pár do sebe zamilován. Po celou dobu filmování spolu trávili veškerý volný čas, ale po jeho ukončení se jejich cesty i přes velké city první lásky rozdělily, a každý zamířil pracovně jinam – dá se říct na neštěstí. Dodnes jsou však přáteli a jsou v kontaktu. Olivia žije v USA a Leonard v Anglii.

Abbey Road, známá gramofonová společnost, která ocenila také Leonardovy výjimečné pěvecké kvality mu v sedmdesátých letech nabídla spolupráci, a to v hudebních projektech Alana Parsonse – a v té době vzniklo mimo jiné album s názvem - Tales of Mystery and Imagination. V sedmdesátých až osmdesátých letech hrál Whiting na scénách anglických divadel a natáčel TV filmy v Anglii a Itálii.

Leonard Whiting je úspěšným hudebním skladatelem, občas ještě zpívá, natáčí v rozhlase, píše romány, a úspěšný je také jako spisovatel dětských knih. Je uznávaným znalcem Shakespearových děl.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Nejčastěji spolupracuje s


TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

65 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

ČT2 - Středomoří - soužití člověka a...

13:25 - 14:20

10 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:35 - 14:35

0 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:25 - 14:30

10 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Leonard Whiting

Whiting Leonard

Naposled navštívené:
Leonard Whiting

Whiting Leonard