Duben

Willy Fritsch

Povolání:
Národnost:
Narození:
27.1. 1901, Katovice, Horní Slezsko, Německo (dnes Polsko)
Úmrtí:
13.7. 1973, Hamburk, NSR
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Německý herec Willy Fritsch se narodil v Katovicích - dnešní Polsko - jako Wilhelm Egon Fritz Fritsch dne 27.1.1901. Narodil se do bohaté rodiny majitele strojíren, ale po úpadku firmy se rodina odstěhovala do Berlína. A protože byl otec uznávaný strojařský odborník, získal obratem lukrativní místo ředitele Siemensových AG závodů, které byly založeny v roce 1910. Willy Fritsch sice začal studovat „strojárnu“, protože si to otec velmi přál, ale ze studia zakrátko zběhl a uchytil se prozatímně jako koncipista u krajského soudu v Berlíně. Podařilo se mu také získat místo v komparsu, a tak i příležitostné, malé role ve sboru Velkého divadla v Berlíně.

V 18 letech padlo rozhodnutí a Willy Fritsch se přihlásil na lekce do Reinhardovy herecké školy. Brzy dostal menší role v Deutsches Theater. Od roku 1920 uspěl v konkursu u němého filmu a pravidelně se objevuje v různých komediích, ročně až ve 4 filmech. Je mladý, elegantní, okouzlující a spolu s ním hrají tehdy slavné herečky jako: Henny Porten, Ossi Oswalda a Lilian Harvey, která se po přechodu na zvukový film stala jeho nejčastější partnerkou.

Zvukový film také přinesl další možnosti a Willy zjišťuje, že umí docela slušně zpívat. Pro jistotu chodí k renomovaným učitelům zpěvu a zdokonaluje se. Od roku 1929 natáčí Willy Fritsch - většinou s Lilian Harvey, herečka anglicko-německého původu - především v hudebních komediích, nebo filmech s operetními nebo operními áriemi. A opět jen namátkou z jeho zvukových filmů – velmi úspěšný i v USA - Kongres tančí (1931), s Lilian Harvey. Jeho příjmy začínají nabírat velkých – ba přímo rekordních výšin, ve své době byl nejlépe placeným německým hercem.

V roce 1938 se Willy Fritsch oženil s herečkou a tanečnicí Ilse Schmidt, která hrála pod uměleckým jménem Dinah Grace. Měli spolu syny Michaela a Thomase. Thomas se stal také později hercem. O rok později se loučí se svou přítelkyní a kolegyní Lilian Harvey filmem - Frau am Steuer. Lilian totiž odjela natáčet do Itálie a Francie a pak emigrovala do USA. Fritsch sám byl apolitický a nechtěl se za žádnou cenu nijak angažovat, jediný ústupek byl nucen udělat v propagandistickém snímku - Junge Adler, natočeném na počátku roku 1944. Willy byl, jako ostatně většina herců, členem svazu německých umělců a měl v roce 1944 velký problém s ministrem propagandy Josefem Goebbelsem, když musel zdůvodňovat svůj seznam herců, kteří nemohli dle jeho názoru jít na frontu a bojovat a zemřít za Führera.

Po válce se odstěhoval do Hamburku a objevoval se nejen v situačních komediích a rodinných filmech, ale i filmech historických. Od rolí milenců přešel hladce do rolí otců a manželů. Po válce to byly filmy - Sie haben Ihre Frau vergessen (1948), 12 Herzen für Charly (1949), Král na jednu noc – König für eine Nacht (1950), Die Dubarry (1951), Die verschleirte Maja, Ungarische Rhapsodie (1954), Maxie. Poslední dva filmy natočil v roce 1964 s názvem – Nebe může počkat - Der Himmel kann warten a Co jsem se naučil od táty - Das hab' ich von Papa gelernt.

V roce 1963 zemřela jeho žena Ilse a od roku 1964 se po ukončení smluvních závazků odmlčel a odešel i z veřejného života. Willy Fritsch zemřel dne 13.7.1973 v Hamburku. Jeho filmografie obnáší cca 28 němých a 86 zvukových filmů. Získal dvě ocenění – za dlouholetou práci v německém a rakouském filmu - Zlatý film, a cenu Bambi, obě byly uděleny v roce 1965.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376379
Obsahů a biografií: 178209
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Willy Fritsch

Fritsch Willy

Naposled navštívené:
Willy Fritsch

Fritsch Willy