Duben

Marte Harell

Povolání:
Rodné jméno:
Martha Schömig
Národnost:
Narození:
4.1. 1907, Vídeň, Rakousko-Uhersko
Úmrtí:
12.3. 1996, Vídeň, Rakousko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Divadelní a filmová herečka a zpěvačka Marte Harell, vlastním jménem Marte Schömig se narodila ve Vídni 4.1.1907. Otec byl známý architekt Rudolf Schömig a matka Emilie Mathilde Passetzky – Schömig byla dcerou obchodníka. Marthe vystudovala dívčí lyceum ve Vídni. Navštěvovala také semináře herectví u Maxe Reinharda, které vedla Margit Tolnai. Rodičům bylo jasné, že jejich jediná dcera naprosto propadla kouzlu divadla, ale nebránili jí.
Její debut se odehrál v roce 1929 v divadle Josefstadt a o rok později - 2.2.1930 se provdala za rakouského filmového producenta a režiséra Karla Hartla. Manžel byl ovšem toho názoru, že než Marthe uvede do filmu, musí se ještě hodně učit, a proto hostovala na různých divadelních scénách v Rakousku a Německu. Co jí bylo často vytýkáno, bylo, že i po tak dlouhé době se nedokázala docela zbavit vídeňského přízvuku.
Karl Hartl konečně uznal, že jeho manželka „dostatečně vyzrála“ pro to, aby hrála ve filmu, a následně jí byla nabídnuta u spol. Wien-Film hlavní role v hudebním filmu v režii Gézy von Bolváryho – Ples v opeře (Opernball, 1939). Po velkém úspěchu následoval další film – Růže z Tyrol – Rosen in Tirol a další úspěšné role - od roku 1940 – 1944 - Wiener G'schichten, Dreimal Hochzeit, Die heimliche Gräfin, Der dunkle Tag - Temný den, Frauen sind keine Engel - Ženy nejsou andělé, Tolle Nacht - Velká noc, Romantische Brautfahrt 1944 - Romantická svatební cesta, Schrammeln a posledním filmem za války byl v roce 1944 - Umwege zu dir.
Po válce se začalo natáčet nejdříve v Rakousku, protože tamní filmová studia nedopadla tak katastrofálně, jako německá, a spolupráce na operetě Netopýr – Fledermaus v roce 1946 byla tehdy naprosto spontální a radostná. Marthe Harell – Hartl natočila 35 vesměs hudebních a romantických filmů. Poté se už věnovala více divadlu a filmovala jen příležitostně. Působila také v německé a rakouské televizi např. v seriálech – Tatort - 1974 - Mord im Ministerium nebo film Der Bockerer - 1981.
Poslední film, který natočila před odchodem do „uměleckého důchodu“, byl v roce 1982 - Zug der Schatten. Za celoživotní práci byla v roce 1985 oceněna cenou - „Zlatý film“ za celoživotní práci. Marte Harell zemřela ve Vídni dne 12. 3. 1996 ve věku nedožitých 90 let.

Marta Houbová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Marte Harell

Harell Marte

Naposled navštívené:
Marte Harell

Harell Marte