Duben

Janet Gaynor

Povolání:
Rodné jméno:
Laura Augusta Gainor
Národnost:
Narození:
6.10. 1906, Philadelphia, Pensylvánie
Úmrtí:
14.9. 1984, Palm Springs, Kalifornie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Americká filmová herečka - Janet Gaynor - Laura Augusta Gainor, se narodila 6. 10. 1906, ve Philadelphii, Pennsylvania. S rodiči se později přestěhovali do San Francisca, a tady vystudovala střední školu, kterou ukončila v roce 1923. Pracovně se přemístila do Los Angeles a byla sekretářkou ředitele školy. Finančně však na tom nebyla moc dobře, a tak si našla místo v prodejně bot a koženého zboží, kde měla pro ni údajně „závratný plat„ 18 dolarů za týden. Pravdou je, že L.A. bylo už v té době městem filmových ateliérů, hereček, herců, slávy, ale také proher a zklamání, i tragedie. Městem se proháněly davy adeptů na herectví, po ulicích chodily krásné dívky,a když tohle všechno Janet viděla, rozhodla se, že se také pokusí o štěstí a k filmu se dostala formou castingu, když hledali kompars do několika filmů a komediálních příběhů.

Kdy dostala příležitost začít kariéru velké herečky víme docela přesně. Bylo to hned na počátku roku 1926, to dostala možnost zahrát si vedlejší roli ve filmu Anny v Johnston Flood, bylo jí právě 20 let, a svět se začal jevit hned veselejší, protože v zápětí nato dostala další role - The Samrock Handicap, The Midnight Kiss a Return of Peter Grimm. Není se co divit, že během roku to byly hned čtyři tituly, což bylo v Hollywoodu té doby naprosto běžné. V roce 1927 už dostala hlavní role v klasických příbězích – 7th Heaven a A Song of Two Humans. V roce 1928 obdržela Janet cenu akademie – Oscara za roli ve filmu Street Angel, a nebylo to její jediné ocenění. Janet se vdala za hereckého kolegu Jesse Lydella, a manželství bylo uzavřeno 11. 9. 1929, aby bylo o čtyři roky později rozvedeno.

Příchod zvukového filmu – pro někoho katastrofa a odchod z ateliérů, a pro jiné další herecké příležitosti, což byl právě Janetin případ, protože i po letech při shlédnutí jejích filmů každý slyší okouzlující ženský hlas. Její kredit velké herečky stoupá, a tak jen namátkou několik snímků – A Star Is Born – role Ester Blodgett, další nominace na Oscara za roli ve filmu - The Good Earth – 1937, který nakonec získala vynikající Louise Rainer.

Janet se vdala po druhé 14. 8. 1939 za kostýmního výtvarníka, slavného Adriena (Gilbert Adrien), a rozhodla se založit řádnou rodinu, a mít dítě. V roce 1940 se jim narodil syn Robin Adrien Gaynor, a ona se věnovala jeho výchově. K filmu se vrátila až o 7 let později, když natočila film Bernardine v roce 1957, a účastnila se televizního show Pata Boone. Manželství s Adrienem ukončila jeho smrt 13. 10. 1959.

Janet ještě vystupuje jednu sezonu na Broadwayi ve hře - Harlold a Maude, která měla úspěch také hlavně díky ní. V roce 1964 se provdala za výkonného producenta Paula Gregoryho, a manželství skončilo její smrtí. Janet zemřela 14. 9. 1984 na pneumonii v Palm Springs, Kalifornia ve věku 77 let. Natočila 62 filmů.

Janet byla první herečkou, která získala Oscara, a první herečkou, která získala Oscara za několik rolí ve filmech - Sunrise: A Song of Two Humans, 7th Heaven oba v roce 1927, a Street Angel - rok 1928.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Životopis (biografie) / Informace:
Janet Gaynor – vlastním jménem - Laura Augusta Gainor, se narodila dne 6.10. 1906 ve Filadelfii stát Pensylvania. Do San Francisca se její rodina odstěhovala, když byla Janet ještě dítě. Po ukončení střední školy se rozhodla věnovat herectví, a proto se odstěhovala do Los Angeles, kde pracovala jako prodavačka obuvi, a chodila na castingy, a do společnosti, kam chodily důležité osoby filmového průmyslu. Tak více jak rok „paběrkovala“ malými roličkami – v němém filmu. Velkou roli obdržela až ve - The Johnstowne Blood – 1926 a hrála zde s Clarkem Gablem.

V roce 1926 byla vybrána do soutěže mezi dívky pracující pro film - tzv. Baby Stars, a díky svému zajímavému projevu, a výborné prezentaci získala pozornost producentů, a záhy na to se stala dobře obsazovanou hollywoodskou hvězdou. Ročně natáčela až pět filmů. Získala jako první herečka vůbec Oscara za několik filmů, které během jednoho roku nafilmovala, a toto zvláštní a zajímavé prvenství si udržela až do roku 1986, kdy se neslyšící herečka Marlee Matllin stala stejně uznávanou herečkou ve stejné historicky zajímavé oscarové záležitosti.

Příchodem zvukového filmu se Gaynorové podařilo proplout úspěšně sítem, a stala se herečkou společnosti Fox, která si jí považovala, a dobré role se jí také nevyhýbaly. Hrála v muzikálech - Adorable a Delicious, rok 1931 - Merely Mary Ann – situační komedie.

Po sloučení 20th Century a Fox films corp. vzniklo dnes již známé studio - Twentieth Century Fox, se rozhodla dát výpověď, a tak v polovině 30. let přechází k Davidu O.Selznickovi. Hudební film, nebo chcete-li muzikál – A Star is Born - Zrodila se hvězda, natočený v roce 1937, a opět nominace na Oscara. Jejím partnerem byl Fredric March. V roce 1938 se filmem - The Young in Heart na dvacet let odmlčela, a věnovala se rodině.

Prvním manželem byl Jesse Lydell Pecka od roku 1929, rozvedli se o čtyři roky později – 1933. Od roku 1939 – 1959 byla vdaná za uznávaného kostyméra MGM, Adriana, se kterým měla syna Robina Gaynora Adriana, narozeného v roce 1940. Třetí manželství bylo uzavřeno roku 1964. Janet byla provdána za producenta Paula Gregoryho, až do její smrti. Janet Gaynorová zemřela dne 14.9.1984 ve věku 77 let na dlouhodobé recidivy, pooperační potíže z havárie autem. Nikdy se už po vážných operacích levin, hrudníku, komplikovaných zlomenin, řádně neuzdravila. Natočila včetně televizních seriálů 62 filmů.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190548
Osobností: 697846
Fotografií: 763972
Plakátů: 376574
Obsahů a biografií: 178276
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Janet Gaynor

Gaynor Janet

Naposled navštívené:
Janet Gaynor

Gaynor Janet