Duben

Denise Provence

Povolání:
Rodné jméno:
Denyse Marie Lévy
Národnost:
Narození:
17.2. 1921, Paříž, Francie
Úmrtí:
14.11. 2011, Tours, Francie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Francouzská herečka Denise Provence s filmem spolupracovala spíše jen výjimečně, má za sebou především bohatou divadelní kariéru, přesto se s několika jejími filmovými rolemi mohli seznámit i naši diváci. Pocházela z Paříže a její vlastní jméno bylo Denise Marie Lévy. S divadlem a filmem začínala souběžně po druhé světové válce, první jevištní zázemí jí poskytlo pařížské divadlo Théâtre de la Madeleine.

Před kamerou debutovala epizodním výstupem ve společenské komedii ANI SLOVO KRÁLOVNĚ MATCE (Pas un mot a la reine mere, 1946), s podružnými rolemi se musela spokojit i v několika dalších filmech. První větší příležitost dostala jako manželka nenapravitelného záletníka v komedii KROCAN (Le dindon, 1951) natočené podle oblíbené divadelní hry, v kinech však neměla nijak velký úspěch. Více ji zviditelnila postava komtesy de Montelone v romantickém historickém filmu ROZMARNÁ CAROLINE (Un caprice de Caroline chérie, 1953). Z dalších filmů připomeňme komedii LVI JSOU VYPUŠTĚNI (Les lions sont lâches, 1961), v níž vytvořila manželský pár s Lino Venturou.

V šedesátých letech navázala spolupráci také s televizí, mezitím pokračovala v divadelním herectví, často vystupovala v oblíbeném divadle Théâtre des Bouffes Parisiens, které se zaměřovalo na komediální repertoár. Veseloherní žánr ostatně dominoval i filmografii Denise Provence, výjimečně se objevila i v jiných typech filmů. Můžeme připomenout roli chůvy Barbory v prvních dvou dílech o krásné Angelice (ANGELIKA, MARKÝZA ANDĚLŮ - Angélique, marquise des anges, 1964; BÁJEČNÁ ANGELIKA - Merveilleuse Angélique, 1965). I když před kamerou zřídka dostávala větší prostor, i v epizodních úlohách na sebe dokázala upoutat, což lze doložit například postavou hraběnky a matky jednoho ze studentů v komedii SENZAČNÍ PRÁZDNINY (Les grandes vacances, 1967), s Louisem de Funesem se později objevila také ve filmu DOBRODRUŽSTVÍ RABÍNA JÁKOBA (Les aventures de Rabbi Jacob, 1973).

Později se před kamerou uplatňovala spíše již jen v televizi, poslední filmovou roli majitelky hotelu odehrála v komedii PROČ NE MY? (Pourqoi pas nous?, 1981). V polovině 80. let ukončila dráhu aktivní divadelní herečky, naposledy hrála v roce 1986 v Comédie des Champs Elysées, příležitostně ale ještě vystupovala v televizi.

Kvůli postupující Alzheimerově chorobě strávila Denise Provence poslední léta života v naprostém ústraní; zemřela v Tours 14. listopadu 2011 ve věku 90 let.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697752
Fotografií: 763813
Plakátů: 376397
Obsahů a biografií: 178214
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Jízda králů (1989) [TV inscenace...

Jízda králů
Jako rodáka z jižní Moravy   mě tady pár věcí   potěšilo, ale obecně vzato   si myslím, že tenhle   televizní kousek potěší   asi víc milovníky více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

In Nacht und Eis (1912)

In Nacht und Eis
První filmové   převyprávění   katastrofální události   Titaniku, na kterém se prý   začalo pracovat pouhé dva   měsíce poté, tedy v době, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Denise Provence

Provence Denise

Naposled navštívené:
Denise Provence

Provence Denise