Duben

Gérard Darrieu

Povolání:
Rodné jméno:
Gérard Raoul Julien Darrieumerlou
Národnost:
Narození:
11.9. 1925, Arnicourt, Francie
Úmrtí:
22.1. 2004, Paříž, Francie
Životopis (biografie) / Informace:
Francouzský herec Gérard Darrieu prodělal bohatou kariéru u divadla, stihnul ale odehrát i přes 130 vedlejších rolí ve filmu a televizi. Pocházel z malé vesnice Arnicourt v severní Francii, jeho vlastní jméno bylo Gérard Raoul Julien Darrieumerlou, umělecký pseudonym vznikl později prostým zkrácením příjmení. Průchod svým uměleckým zájmům dal po druhé světové válce, kdy se přestěhoval do Paříže a začal pracovat v divadle jako scénograf a asistent režie.

Hercem se stal koncem čtyřicátých let, souběžně se začal objevovat na divadelních jevištích i před filmovou kamerou. I když nikdy nehrál velké role, svou atletickou postavou a hlubokým hlasem pokaždé diváky zaujal. Jeho první zkušenosti s divadelním herectvím jsou spojeny s pařížskou scénou Théâtre de Vieux-Colombier, poté vystřídal řadu dalších divadel, objevoval se převážně v moderním francouzském i světovém repertoáru. Filmová kamera jej zachytila poprvé v rámci dramatu BŮH POTŘEBUJE LIDI (Dieu a besoin des hommes, 1949).

Během padesátých let hrál podružné role v řadě filmů různých žánrů, poprvé jím hraná postava dostala jméno v adaptaci Zolova románu GERVAISE (1956), kde ztvárnil zaměstnance prádelny Charlese. U nás jsme jej mohli vidět jako recepčního Maurice ve slavné kriminálce VÝTAH NA POPRAVIŠTĚ (Ascenseur pour l’échafaud, 1958), objevil se také v dobově velmi úspěšné komedii PĚŠKY, NA KONI A VOZEM (À pied, à cheval et en voiture, 1957), kde hrál řidiče pohřebního vozu Roberta. Na přelomu 50. a 60. let pak hrál vedlejší role v řadě dalších dodnes známých filmů, přičemž spolupracoval s režiséry zvučných jmen (H. Decoin, E. Molinaro, G. Lautner atd.) Menší příležitosti dostal i v mezinárodně obsazených projektech, například v německo-francouzském filmu ANDĚL NA ZEMI (Ein Engel auf Erden, 1959) hrál ředitele letiště.

Od roku 1957 spolupracoval i s televizí, kde později hrál především v historických a kriminálních seriálech. Připomeňme alespoň seriál z doby napoleonské éry SCHULMEISTER, CÍSAŘSKÝ ŠPIÓN (Schulmeister, espion de l’empereur, 1971), kde se objevil jako rakouský maršál kníže Schwarzenberg. V divadle tehdy spolupracoval s významnými režiséry, častěji účinkoval na jevišti Théâtre de l’Athénée, v režii slavného Jeana Vilara vystoupil i na legendárním festivalu v Avignonu (Luther, 1964). Z jeho tehdejší filmografie je na místě uvést dvojí spolupráci s režisérem Costa-Gavrasem, v jehož filmech hrál pravicového politika Barouca (Z, 1969) a policistu (DOZNÁNÍ – L’aveu, 1970). Jednu z největších rolí ve své kariéře odehrál jako Clovis Dominici, nejstarší syn titulního hrdiny (Jean Gabin) v justičním dramatu PŘÍPAD DOMINICI (L’affaire Dominici, 1973).

Co se týče společných filmů s velkými hvězdami, připomeňme také kriminálku PROFESIONÁL (Le professionnel, 1981) s J. P. Belmondem v hlavní roli, kde Darrieu hrál instruktora tajných služeb Picarda. Nutno dodat, že v této době se Gérard Darrieu ve filmu, televizi i na divadle objevoval již jen výjimečně. Po ukončení aktivit na jevišti a před filmovou kamerou počátkem devadesátých let ještě občas hrál v televizi, naposledy se výrazněji zviditelnil díky kriminálnímu seriálu JUSTIČNÍ POLICIE (P. J., 1999).

Gérard Darrieu zemřel v Paříži 22. ledna 2004 ve věku 78 let. Svou stopu před kamerou zanechal naprosto rovnoměrně – 67 rolí ve filmu a 67 v televizi.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

TV Program

ČT1 - Hrabě Monte Christo (1980) [TV...

15:05 - 16:30

81 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

ČT2 - Alžběta I. a Alžběta II., zlat...

15:40 - 16:30

46 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

56 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:35 - 16:40

51 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178286
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Gérard Darrieu

Darrieu Gérard

Naposled navštívené:
Gérard Darrieu

Darrieu Gérard