reklama
 

Karl Malden

Povolání:
Rodné jméno:
Mladen Djordje Sekulović
Známý jako:
Mladen George Sekulovich; Malden Sekulovič; Mladen Sekulović
Národnost:
Narození:
22.3. 1912, Chicago, Illinois, USA
Úmrtí:
1.7. 2009, Brentwood, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Karl Malden , americký charakterový divadelný a filmový herec sa narodil 22 marca 1912 v Chicagu v národnoste zmiešanej rodine ako Mladen Adam Sekulovič. Jeho česká matka , bola krajčírkou a hrala v amatérskom divadle. Otec Petar Sekulovič bol robotníkom v oceliarni, neskôr mliekárom..Pochádzal z Bileća z Hercegoviny.Malden chodil do srbskej škôlky , kde spieval v zbore. Talent získal po otcovi ,lebo ten spieval v srbskom kostolnom zbore.Keď mal Mladen 22 rokov zmenil si meno na Karl Malden.Mladosť strávil v meste Gary v Indiane.Do školy chodil na Emerson High School ,kde bol aktívnym športovcom a basketbalovou hviezdou.Počas druhej svetovej vojny slúžil u vojenského letectva US-Air Force , kde sa zoznámil a skamarátil s Bradom Dexterom svojim pozdejším kolegom vo filme.Najviac ho preslávil televízny seriál V uliciach San Francisca - The Streets of San Francisco , de hraje staršieho detektíva poručíka Mike Stonea s Michaelom Douglasom.Svoju hereckú kariéru začal ako herec vedľajších úloh.Začínal s režisérom Elia Kazanom najprv na Brodwayi v roku 1940 neskôr ho obsadil aj do filmov .V roku 1956 ho obsadil do škandalózneho filmu Baby Doll ( podľa románu Tennessee Williamsa ) s Carroll Baker, Eli Wallachom a Mildred Dunnockovou . Hral vo filmoch rôznych žánrov , westernoch,detektívkach a vojnových vačšinou charakterové úlohy : Fear Strikes Out (1957), Pollyanna (1960), Birdman of Alcatraz – Vtáčnik z Alcatrazu ,(1962), Gypsy (1962), How the West Was Won – Ako bol dobitý Západ (1962), The Cincinnati Kid (1965),Nevada Smith (1966 ) a Patton (1970), kde zahral generála Omara Bradleyho.Počas svojej kariéry bol 10 krát nominovaný ,10 krát zvýťazil a získal Ocsara ,4 Emmy a 3 krát Golden Globe.

Filmografia :

They Knew What They Wanted (1940)
Winged Victory (1944)
13 Rue Madeleine (1947)
Boomerang (1947)
Kiss of Death (1947)
The Gunfighter (1950)
Where the Sidewalk Ends (1950)
Halls of Montezuma (1951)
A Streetcar Named Desire (1951)
The Sellout (1952)
Diplomatic Courier (1952)
Operation Secret (1952)
Ruby Gentry (1952)
I Confess (1953)
Take the High Ground! (1953)
Phantom of the Rue Morgue (1954)
On the Waterfront (1954)
Baby Doll (1956)
Fear Strikes Out (1957)
Bombers B-52 (1957)
Time Limit (1957) (director)
The Hanging Tree (1959) (also co-director)
Pollyanna (1960)
The Great Impostor (1961)
One-Eyed Jacks (1961)
Parrish (1961)
All Fall Down (1962)
Birdman of Alcatraz (1962)
How the West Was Won (1962)
Gypsy (1962)
Come Fly with Me (1963)
Dead Ringer (1964)
Cheyenne Autumn (1964)
The Cincinnati Kid (1965)
Nevada Smith (1966)
Murderers' Row (1966)
Hotel (1967)
The Adventures of Bullwhip Griffin (1967)
Billion Dollar Brain (1967)
Blue (1968)
Hot Millions (1968)
Patton (1970)
The Cat o' Nine Tails (1971)
Wild Rovers (1971)
Summertime Killer (1972)
Beyond the Poseidon Adventure (1979)
Meteor (1979)
Miracle on Ice (1981)
Twilight Time (1982)
The Sting II (1983)
Fatal Vision (1984) (TV seriál)
Dario Argento's World of Horror (1985) (dokumentárny)
Billy Galvin (1986)
Nuts (1987)
Broadway: The Golden Age, by the Legends Who Were There (2003)

Autor: cicis

Životopis (biografie) / Informace:
byl nejstarším ze tří synů srbského otce a české matky a vyrůstal v indianském městě Gary. Po maturitě pracoval tři roky v místních ocelárnách, ale pak se rozhodl pro hereckou dráhu. Absolvoval dramatickou školu při chicagském Goodmanově divadle a v roce 1937 se vydal do New Yorku. Stal se členem levicového divadelního souboru Group Theater, kde se seznámil se začínajícím režisérem Eliou Kazanem. Začal vystupovat v malých rolích na broadwayských jevištích (Zlatý chlapec, Hodní lidé, Key Largo, Útěk na západ, Strýc Harry, Synové a vojáci aj. hry). Dva válečné roky strávil jako desátník na základně amerického letectva v Anglii a po demobilizaci se vrátil k herectví. Proslavil se na Broadwayi ve dvou Kazanových inscenacích her Tennesseeho Williamse, jako George Deever ve Všech mých synech a především jako Mitch v Tramvaji do stanice Touha. Zdaleka nesplňoval požadavky na přitažlivý filmový zevnějšek, zejména kvůli bambulovitému nosu (dvakrát zlomenému při školním basketbalu), ale přesto se stal výrazným představitelem charakterních rolí v Hollywoodu, zvláště když mu úloha Mitche v Kazanově filmové verzi Tramvaje do stanice Touha přinesla Oscara. Propracované kreace předvedl jako militantní kněz Barry Corrigan v Kazanově sociálním dramatu V přístavu (nominace na Oscara), jižanský chlípník s panenskou manželkou Archie Lee v dusném dramatu Baby Doll (nominace na Zlatý glóbus a na Cenu BAFTA), dominantní otec Piersall v životním příběhu známého baseballového hráče Pod tlakem strachu, proradný šerif Longworth v psychologickém westernu Křivák, manažer Herbie Sommers v adaptaci úspěšného jevištního muzikálu Gypsy (nominace na Zlatý glóbus) nebo generál Omar Bradley v životopisném filmu Generál Patton. V 50. letech se objevil v několika TV antologiích (Ford Theatre, Armstrong Circle Theatre, Omnibus), několikrát se vrátil na Broadway (mj. Farma pod jilmy, Hodiny zoufalství) a také režíroval svůj jediný film, soudní drama Časový limit, jež vzniklo v produkci hlavního představitele Richarda Widmarka. Velkou popularitu mu přinesla postava detektiva Mikea Stonea v TV seriálu The Streets of San Francisco (1972-77, Ulice San Francisca), za niž byl čtyřikrát nominován na Cenu Emmy. I nadále vystupoval především v TV, kde ztělesnil titulní postavu odborového předáka v realistickém seriálu Skag (1980) a výraznou roli Freddyho Kassaba, jenž se snaží urputně dokázat, že jeho zeť vyvraždil svou rodinu, v dramatické rekonstrukci skutečného případu Osudová představa (Cena Emmy). Byl průvodcem dvou speciálů Unsolved Mysteries (1986, Nevyřešené záhady), jež odstartovaly mimořádně úspěšný seriál, a jako host vystoupil v populárním seriálu The West Wing (Západní křídlo – TV). Dlouhá léta se objevoval v TV reklamách na kreditní karty American Express. Za celoživotní dílo byl vyznamenán Cenou Cechu amerických herců (SAG; 2003). V letech 1989-92 vykonával funkci prezidenta Akademie filmového umění a věd (AMPAS). Vydal knihu memoárů When Do I Start? (1997, Kdy začínám?), kterou napsal s dcerou Carlou. Jeho manželkou byla herečka Mona Grahamová (1938-2009).
-mim- , Filmový přehled 2009/8

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


reklama
 

TV Program

ČT1 - Setkání s hvězdou (2011) [TV c...

20:55 - 21:25

25 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

ČT2 - Bedekr

21:00 - 21:30

20 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

20:20 - 21:35

60 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Prima - Ohnivý kuře (2016) [TV seriál]

20:15 - 21:35

65 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 147208
Osobností: 624169
Fotografií: 557039
Plakátů: 264498
Obsahů a biografií: 135021
foto ticket-art gopay

Komerční sdělení

Seznam DVD

Potřebujete si udělat pořádek ve filmech? Tak právě pro Vás je tu tento program.

foto

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Záchranný člun (1944)

Záchranný člun
Konverzační černobílé   drama z oceánských vod   probíhající na záchranném   člunu mezi lidmi   charakterově velmi   odlišnými po potopení lodě více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Svatební šílenství (2015) [TV fi...

Až k tým budám

Svatební šílenství
Zaujímavé. Nemecko by malo   byť dávno pred nami, ale   normálne si musím do budky   meniť na drobné. To u nás   už aj na vesnici zoberiete   více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 3 / 10

Agent, který mne miloval (1977)

Tři roky čekání

Agent, který mne miloval
a na světě byl další díl   Jamese Bonda v podání Rogera   Moora.
Jestliže jsem v Muži   se zlatou zbraní kritizoval   padoucha, tady pro změnu více >

Autor: mikee007 | Hodnocení: 8 / 10

Zlaté rybičky (1979) [TV inscena...

Zlaté rybičky
Když něco napíše James   Hadley Chase a seženeš   solidní hereckej ansámbl,   tak se to dá pokazit akorát   tragickejma interiérama.

Autor: argenson | Hodnocení: 5 / 10

Hrozba (1978)

Hrozba
On by to nebyl úplně   špatnej film, ostatně   Vladimír Menšík svou   přítomností zachránil   spoustu větších blbostí.   Ale dramaturgicky je více >

Autor: argenson | Hodnocení: 3 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Karl Malden

Malden Karl

Naposled navštívené:
Karl Malden

Malden Karl

Zdarma
aplikace
pro mobil
ke stažení
apple android wp bb
iPhone
iPhone
 
App Store hodnocení:
hod
Android
Android
 
Google Play hodnocení:
hod
Windows Phone
Windows Phone
 
WP store hodnocení:
hod
BlackBerry
BlackBerry
 
BB world hodnocení:
hod
fb

Copyright © 2003-2017, Filmová databáze s.r.o. (FDb.cz). Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.

Tyto webové stránky využívají soubory cookies. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace.

Load: 0.05/0.013