Duben

Dorothy Dandridge

Povolání:
Rodné jméno:
Dorothy Jean Dandridge
Národnost:
Narození:
9.11. 1922, Cleveland, Ohio
Úmrtí:
8.9. 1965, Hollywood, Kalifornie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
- Kdybych byla bílá, mohla bych dosáhnout třeba na měsíc, nebo si podmanit celý svět, toto je věta, kterou kdysi pronesla nejslavnější černá filmová herečka a tanečnice, Dorothy Dandridge, která byla známá filmovému světu ve 40 - 60 tých letech minulého století.

Tato kakaová kráska se narodila v Clevalandu ve státě Ohio 9. 11. 1922. Dorothy Jean se brzy naučila hrát na klavír a harmonium, a spolu se sestrou na přání matky zpívaly a hrály v černošských baptistických kostelích po celé zemi. Matka byla známá lidová umělkyně, a působila jako „bavič“ na malých revuálních scénách, kde obě dcery často účinkovaly s ní.

Dorothy a její rodina se přestěhovali za lepší prací do Los Angeles, a byla velká snaha o získání uplatnění u filmu. Některé prameny uvádějí, že se objevila ve filmu už v roce 1935 ve snímku - Teachers Beau a do roku 1937, kdy se objevila ve filmu bratří Marxů - A Day at the Races – Den na dostizích, už měla za sebou tři menší roličky ve filmech. Vypadalo to, že se její kariéra zpěvačky a herečky přece jen dala do pohybu. Ve filmech vystupuje spíše jako hudební číslo do roku 1940, se sestrou jako Dandridges Sisters.

Její nepřehlédnutelnou šibalskou tvář s nádhernýma, výraznýma očima a drobnou postavičkou si ale diváci všimli nejdříve v Sun Valley Serenade, u nás je tento hudební film známý jako Zasněžená romance, a v něm hrající nádherné, „věčně zelené“ melodie orchestr Glena Millera. Dotty zde tančí a zpívá ve skladbě Chattanooga Choo Choo u železničního vagonu s Nicholas Brothers - výbornými černošskými tanečníky. Film tehdy získal tři nominace na Oscara. Větší role se jí dostala také ve snímku Lady from Luisiana v roli Felice – 1941, nebo v dalším filmu Sundown. Pravdou však zůstává fakt, že kdyby se stala herečkou o nějakých dvacet let poději, stala by se herečkou první velikosti. Její nepřehlédnutelná krása se však nemohla řadit mezi bílé krásky, a tak škála rolí, které mohla hrát byla velmi omezená.

Další filmy byly Bahama Pasage, Drums of the Congo 1942, Hit Parade s orchestrem Couta Bassyho 1943, Atlantic City 1944, nebo role v Pillows to Post 1945. Mimo to však často zpívala v nočních klubech a prestižních hotelích v Yorku, Miami Brach, Chicago a hlavně v Las Vegas, kde byla úspěšná. I zde se objevuje jistý druh rasizmu, kdy mohla pochopitelně v těchto místech zpívat, ale nikoliv bydlet, natož použít třeba některý z luxusních bazénů.
Dorothy byla dvakrát vdaná – nejprve s Haraldem Nicholasem 1942-1951, měli spolu dítě, dceru, která se však narodila s těžkou vadou na mozku. Druhým manželem se stal Jack Denison – 1959 – 1962.

Zlom nastal až v roce 1954, když se měl natáčet muzikál Oskara Hammersteina Carmen Jones, a Dotty byla vybrána do role Carmen, její mužský protějšek ztvárnil známý černošský herec Harry Bellafonte. Za fantastický výkon v této roli byla nominována na Oscara, který jí proklouzl mezi prsty a získala jej Grace Kelly za Country Girl. I přes tuto prestižní událost, jakou byla nominace, nemohla zavadit o žádnou slušnou roli, až byla pozvána do Itálie, kde natočila film Tamango rok 1958. Poté následoval další hudební film, kde předvedla veškerý rejstřík svých schopnosti – opera Porgy a Bess 1959.

Do roku 1961, kdy natočila poslední film - Murder Men, měla na svém kontě téměř 40 filmů. Dorothy měla už dříve nejen pracovní potíže, ale mimo jiné i soukromé se druhým manželem Jackem, který jí nejen špatně radil jak investovat peníze za honoráře, ale byl často namol, a svou ženu tloukl. Ona sama také za čas (po neúspěších, které ji deptaly) začala propadat alkoholu a barbiturátům.

Dorothy Dandridge byla nalezena mrtvá doma v Hollywoodském bytě 8.9.1965, otrávila se, a do dnes nebylo zjištěno, zda nešťasným-neúmyslným předávkováním, nebo spáchala sebevraždu. Na jejím kontě prý bylo údajně pouhých 2,14 dolarů, takže výdaje za pohřeb nakonec zaplatili společně její přátelé Rat Packer a herec Peter Lawford.

Ze zajímavostí uvádím, že se tato krásná žena tmavé pleti jako první afroamerická herečka, ocitla na obálce časopisu Life. Byla také velkou trémistkou, a pokaždé když měla někde vystupovat, se třásla strachem. Jejími přítelkyněmi byly herečky Marilyn Monroe a Ava Gardner. Byla navrhována jako první do role Kleopatry (získala jí Elizabeth Tailor), a do filmu - Billie zpívá blues (získala ji Diana Ross). Herečka Halle Berry ( první afroamerická herečka, která získala Oskara) jí ztvárnila v biografickém filmu - Introducing Dorothy Dandridge – 1999.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

TV Program

ČT1 - Zdravotní škola

16:00 - 16:45

22 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

ČT2 - Nádherný svět

15:20 - 16:30

62 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

52 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:35 - 16:40

47 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190566
Osobností: 697848
Fotografií: 763974
Plakátů: 376593
Obsahů a biografií: 178281
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Dorothy Dandridge

Dandridge Dorothy

Naposled navštívené:
Dorothy Dandridge

Dandridge Dorothy