Duben

Debra Paget

Povolání:
Rodné jméno:
Debralee Griffin
Národnost:
Věk:
90
Narození:
19.8. 1933, Denver, Colorado USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Debra Paget vlastním jménem Debralee Griffin se narodila 19.8.1933 v Denveru, ve státě Colorado - USA.

Narodila se do umělecké rodiny. Obě její sestry i bratr vystupovali v TV a hráli ve filmu. Debra navštěvovala taneční a hereckou školu v New Yorku, a dlouho nevěděla, jestli se nebude raději věnovat kariéře tanečnice, ovšem situace se náhle změnila, když byla po konkurzu angažována společností 20th Century Fox, a v témže roce (1948) debutovala ve filmu Roberta Siodmakse ve thrilleru Cry of the City - (role Teeny Riconti)- bylo jí 14 let. Debra byla při své skromnosti velmi ctižádostivá, a díky svému talentu a píli následovaly další filmy. Pro její exotický zjev byla obsazována do rolí indiánek, nebo orientálních krásek. Do podvědomí veřejnosti vstoupila hlavní ženskou rolí ve filmu Zlomený šíp – Broken Arrow v roce 1950 – po boku známého herce Jamese Stewarta. Hrála zde indiánskou dívku Sonseehray.
Po dobu její 15-ti leté kariéry hrála ve více jak 30-ti filmech.V rozmezí roku 1950-1957 natočila filmy : Fourteen Hours (Ruth), Bird of Paradise (Kalua), Les Miserables (Cosette) – americké zfilmování Bídníků podle V.Huga, Star sand Stripes Forever(Lily Becker), Prince Variant(Ilene), Princess of the Nile - Princezna Nilu ve dvojroli:
jako ( Shalimar/Taura), Bílé pero – White Feather(Appearing Day)s Robertem Wagnerem, The Last Hunt(indiánská dívka)s Robertem Taylorem a Stewartem Grantem, The Riverś Edge(Margaret Cameron), Seven Angry Men (Elizabeth Clark), a.j. Jejím nejčastějším partnerem byl herec Jeffrey Hunter.V roce 1956 ji režiser Cecil B. De Mille obsadil do monumentálního ztvárnění příběhu z Bible – Desáté přikázání – The Ten Commandments (role : Lilia), a v témže roce jí požádal o spolupráci zpěvák Elvis Presley. Debra s ním hrála ve známém filmu Love Me Tender(Cathy Reno). Z tohoto setkání byla láska, a Elvis se netajil svými vážnými úmysly. Přestože se vztah vyvíjel slibně, Debra šla dál za svým cílem, a prosadila si, že nechce hrát jen role sladkých a bezmocných panenek, a společnost Fox po dlouhém váhání pokusně Debru Paget obsadila nejdříve do role excentrické ženy, a po velkém úspěchu nejen u kritiky, ale i diváků to byla role vražedkyně. Výjimkou se stala velmi lukrativní nabídka, která přišla z Evropy. Německý režiser Fritz Lange chtěl natočit v roce 1959 nové zpracování filmů – "Tygr z Eschnapuru" a "Indický hrob", a z velkého množství uchazeček byla vybrána právě Debra Paget do role chrámové tanečnice Seethy. Natáčelo se převážně v Indii, a po premiéře filmu se stala velkým miláčkem – sexy symbolem evropských filmových diváků.
Zajímavé na tom je, že pro verzi v USA, byly její tance upraveny, protože tyto scény v roce 1959 byly prý pro americkou censuru „příliš erotické“!
V roce 1960 se rozhodla omezit své filmové aktivity, a věnovat se více svému soukromí. To už měla za sebou jedno nevydařené manželství s hereckým kolegou Davidem Streetem, jejichž manželství trvalo jen několik týdnů. Ani manželství s filmovým režiserem Buddem Boetticherem netrvalo o mnoho déle. Teprve třetí manželství se Debře Paget vydařilo. Provdala se za čínského multimilionáře Louise Kunga a stala se tak Madame Chiang Kai-shek. Narodil se jí syn. Debra Paget žije v současné době v Hustonu – Texas USA.

A: Marta Holubová - clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:56

21 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

ČT2 - Spolu na hranici

19:10 - 19:40

11 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

18:30 - 19:30

51 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

26 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376382
Obsahů a biografií: 178214
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

In Nacht und Eis (1912)

In Nacht und Eis
První filmové   převyprávění   katastrofální události   Titaniku, na kterém se prý   začalo pracovat pouhé dva   měsíce poté, tedy v době, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Debra Paget

Paget Debra

Naposled navštívené:
Debra Paget

Paget Debra