Duben

Vratislav Šlajer

Povolání:
Národnost:
Narození:
1977, Praha, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Narozen 1977 v Praze, absolvent FAMU. Filmový a televizní producent, působí ve společnostech Bionaut Films a FilmBrigade. Není sponzorem ani sympatizantem žádné politické strany. Film Pouta vznikl v produkci společnosti Bionaut Films.

Bionaut Films se zabývá výrobou hraných, dokumentárních a animovaných filmů pro mladé a náročné diváky. Mezi zrealizované projekty patří krátké animované filmy Piktogramy a Bubáci (režie Maria Procházková). V roce 2002 byly do distribuce uvedeny dokumentární film Hry prachu (režie Martin Mareček, cena diváků a poroty pro nejlepší dokument na MFF Jihlava 2001) a celovečerní hraný film Smradi (režie Zdeněk Tyc, 2002, 7 nominací na Českého lva a vítěz v kategorii hlavní mužská herecká role, soutěž MFF Karlovy Vary 2002, cena za režii na MFF Istanbul 2002). V roce 2003 měl premiéru film Sentiment (režie Tomáš Hejtmánek, koprodukce, MFF Jihlava - cena pro nejlepší středoevropský film), v roce 2004 celovečerní komedie Silný kafe (režie Börkur Gunnarsson, distribuce v ČR, SR a Islandu). V lednu 2005 měl premiéru film Žralok v hlavě (režie Maria Procházková, soutěž debutů MFF Moskva 2005, soutěž MFF Varšava 2005 ad.) v hlavní roli s Oldřichem Kaiserem. Mezi další premiéry roku 2005 patří dokument Pátrání po Ester (režie Věra Chytilová), krátký loutkový film Světlonoš (režie Václav Švankmajer) a dokumentární film režiséra Martina Marečka Zdroj (přes dvacet ocenění z mezinárodních festivalů). V roce 2006 měly premiéru filmy Houslový rytíř (režie Pavel Marek, dokument) a krátkometrážní Radio Kebrle (režie Zdeněk Durdil, scénář Džian Baban, Vojtěch Mašek). V prosinci 2008 měl premiéru druhý celovečerní film režisérky Marii Procházkové Kdopak by se vlka bál. Film byl v únoru 2009 uveden na festivalu Berlinale v sekci Generation (soutěž Kplus), na festivalu Finále 2009 získal Zlatého ledňáčka pro nejlepší český film a na MFF Zlín 2009 Zlatý střevíček pro nejlepší hraný film pro děti. V září 2009 měl v kinech premiéru nový film Martina Marečka Auto*Mat, úspěšně uváděný na zahraničních festivalech v prestižní kolekci Doc Alliance (uvedení na festivalech CPH DOX v Kodani, DOK v Lipsku, MFDF v Jihlavě, PLANETE DOC REVIEW ve Varšavě a VISION DU REÉL v Nyonu), a v soutěži na mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Japonské Yamagatě. Na MFDF Jihlava 2009 získal cenu diváků.

Film Pouta (scénář Ondřej Štindl, režie Radim Špaček) má premiéru 4. února 2010, ve vývoji jsou projekty Podivný víkend (scénář a režie Václav Švankmajer) a Wolta (scénář a režie Petr Zahrádka). Od ledna Bionaut Films vyrábí v České televizi kulturní late nigh show Hotel Insomnia, která se vysílá živě každou druhou sobotu před půlnocí.

Bionaut Films má od roku 2005 sesterskou společnost FilmBrigade, která se zabývá výrobou kvalitních mainstreamových filmových a televizních projektů. V letech 2006-2007 produkovala FilmBrigade úspěšný televizní seriál Letiště. Nyní natáčí seriál Přešlapy pro TV Prima. FilmBrigade vyvíjí sérii čtyř celovečerních hraných filmů podpořených evropským grantem Media+ a další filmové a televizní projekty.

Pod FilmBrigade a Bionaut Films vznikl v roce 2008 label FilmBreak orientovaný na filmový a televizní servis a reklamu.

V prosinci 2004 vzniklo pod Bionaut Films knižní vydavatelství Tichý syndikát, kde vyšla dvě pokračování nekonečné komiksové série Monsterkabaret Freda Brunolda uvádí, a to Sloni v Marienbadu (2004) a Za vším hledej doktora Ženu (2006). Monstrkabaret se v různých komiksových verzích objevil v časopisech Cinepur, A2, Hype a Reflex (příloha EX). Před Vánoci 2008 vyšla sebraná pokračování seriálu Pandemonium původně vydávaná v roce 2007 v časopisu Reflex.

zdroj - internet

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697752
Fotografií: 763812
Plakátů: 376392
Obsahů a biografií: 178214
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Jízda králů (1989) [TV inscenace...

Jízda králů
Jako rodáka z jižní Moravy   mě tady pár věcí   potěšilo, ale obecně vzato   si myslím, že tenhle   televizní kousek potěší   asi víc milovníky více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

In Nacht und Eis (1912)

In Nacht und Eis
První filmové   převyprávění   katastrofální události   Titaniku, na kterém se prý   začalo pracovat pouhé dva   měsíce poté, tedy v době, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Vratislav Šlajer

Šlajer Vratislav

Naposled navštívené:
Vratislav Šlajer

Šlajer Vratislav