Duben

Ivan Řezáč (1)

Povolání:
Národnost:
Věk:
69
Narození:
20.2. 1955, Plzeň, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Ivan Řezáč se narodil v Plzni v rodině středoškolského profesora, od dětství hrál se starším bratrem ochotnické divadlo, účinkoval také v plzeňském rozhlase a po maturitě na gymnáziu se neúspěšně pokusil o DAMU. V letech 1974-1975 byl loutkohercem v plzeňském divadle Alfa, jeho další pokus dostat se na DAMU byl již úspěšný a vystudoval herectví (1979). Své první angažmá získal v Liberci v Divadle F. X. Šaldy (1979-1984), později přestoupil do Činoherního studia v Ústí nad Labem (1984-1987). Na tyto své inspirativní začátky Ivan Řezáč dodnes rád vzpomíná. V letech 1987-1995 byl členem činohry Národního divadla v Praze, kde vynikl interpretací rozporuplných a psychologicky složitých postav v domácím i světovém repertoáru (Král Lear, Nebezpečné vztahy, Král Jindřich IV., Zlý jelen, Smrt obchodního cestujícího, Divoká kachna).

V polovině 90. let opustil angažmá na naší první scéně, sám přiznává, že v institucionalizovaném Národním divadle se necítil dobře a následně působil na několika pražských komorních scénách (Činoherní klub, sdružení CD 94). V roce 2002 stál u zrodu Švandova divadla a zde působí dodnes. Vynikl v představeních Den matky, Tartuffe, Sen noci svatojánské nebo Žebrácká opera. V roce 2003 byl nominován na Cenu Thálie za roli Prospera ve hře Bouře, nakonec obdržel Cenu Thálie v roce 2006 za postavu Arnulfa v představení Škola ženy (za stejnou roli byl nominován také na Cenu Alfréda Radoka). Výjimečně, ale zdařile se Ivan Řezáč věnuje také divadelní režii (Klářiny vztahy).

Filmografie Ivana Řezáče je přes jeho nesporné herecké kvality překvapivě chudá, poprvé našel uplatnění před kamerou až jako herec Národního divadla. V menší roli se mihnul v hořké komedii KAM PÁNOVÉ, KAM JDETE? (1987), manželský pár pak vytvořil s Jitkou Asterovou v pohádkové komedii ČARODĚJKY Z PŘEDMĚSTÍ (1990), další nevelkou postavu pak ztvárnil ve filmu GOLET V ÚDOLÍ (1995). Ve stejné době hrál ve středometrážním filmu TVŮJ SVĚT (1995), ke kterému také napsal scénář.

Četnější spolupráci navázal koncem 80. let s televizí, hrál v inscenacích, televizních filmech nebo pohádkách, zřídka také v seriálech (DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY, 1989; ZDIVOČELÁ ZEMĚ, 1997). V televizním formátu si zahrál větší role například v komediálních příbězích IN FLAGRANTI (1993) nebo VÁLKA VE TŘETÍM POSCHODÍ (2000). Ivan Řezáč pracuje také pro rozhlas, kde se věnuje recitaci poezie, četbě na pokračování i účasti v rozhlasových hrách.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ivan Řezáč

Řezáč Ivan

Naposled navštívené:
Ivan Řezáč

Řezáč Ivan