Duben

Antonín Julínek

Povolání:
Národnost:
Narození:
30.3. 1928, Brno, Československo
Úmrtí:
23.3. 2008, Brno, Česká republika
Životopis (biografie) / Informace:
Antonín Julínek byl operetní zpěvák a herec, a na brněnské scéně působil nejen v divadle Reduta, Mahenově divadle, ale i bývalém Janáčkově divadle, nyní Národním divadle Brno.

Narodil se dne 30. 3. 1922 v Brně. Už jako malý kluk vystupoval v opeře Parsifal. Po maturitě na Obchodní akademii se stal ochotníkem ve studiu divadla Bratrství. Po ukončení války mu spořitelna, u které byl zaměstnán umožnila dálkové studium konzervatoře, obor zpěv. Jeho profesorkou zpěvu byla operní zpěvačka Marie Řezníčková.

Po vystudování se stal členem sboru Břetislava Bakaly, a poté byl na angažmá dva roky v Olomouci, divadle Oldřicha Stibora. Od počátku 60tých let až do poloviny 80tých let působil a hrál v Brně hlavní role skoro ve všech operetních a muzikálových představeních.

Antonín Julínek vypadal na jevišti vždy velmi dobře, měl mimořádné charizma a byl velice svým milým, a gentlemanským chováním a jednáním oblíben. Velmi dobře zpíval, skvěle hrál a pohyboval se, tančil s baletním sborem. Moje maminka Antonína Julinka jako jeho věrná divačka nesmírně obdivovala, a nikdy nechyběla na některé z premiér jeho nové operety.

Z jeho rolí uvádím – Ohňostroj, Bílý akát, Polská krev, Veselá vdova, Čardášová princezna, Hraběnka Marica, Ptačník, Noc v Benátkách, Hoffmanovy povídky, Perly panny Serafínky, nebo jako profesor Higgins v My Fair lady. Natáčel také televizní inscenace známých oper jako byla např.Čertova stěna.

V roce 1997 obdržel na domovské scéně cenu Senior Prix, a stal se čestným členem zpěvohry ND v Brně. Antonín Julínek zemřel v Brně 23. 3. 2008.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Životopis (biografie) / Informace:
Herec, tanečník a zpěvák Antonín Julínek, se nejprve zdráhal dát se na dráhu pěvce, proto vystudoval obchodní akademii a pracoval jako úředník. Za 2. světové války byl Julínek totálně nasazen a krátce vězněn v Osvětimi. Antonín Julínek, otec bývalého českého ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, zemřel ve věku nedožitých 86 let.

Antonín Julínek zpíval ve svých 8 letech v rozhlase a ve 12 již stál poprvé na divadelním jevišti. Konzervatoř absolvoval v pozdějším věku a své první stálé angažmá získal Julínek v olomouckém divadle. Po pár letech se jako první tenor vrátil do Brna, kde od počátku 6o. let působil v někdejším Státním divadle, dnešním Národním divadle. Premiérový velký part dostal Julínek v brněnské památné inscenaci muzikálu Ohňostroj, která byla nastudována v r. 1961. Ústřední role téměř ve všech operetních představeních pak hrál až do pol. 8o let. Na Julínkův umělecký výkon dodnes vzpomínají diváci představení My fair lady, Polská krev, Veselá vdova nebo Noc v Benátkách. A. Julínek ale nehrál jenom v operetách, protože měl mimořádné vlohy, byl silně muzikální, krásně zpíval, dobře hrál i skvěle vypadal, byl často zván i pro nastudování muzikálových nebo operních rolí. Mezi těmi všemi stojí za připomenutí třeba Lukáš ve Smetanově Hubičce. Uměleckého výkonu A. Julínka si divák na pódiu všiml i když zrovna neměl velkou roli nebo nemluvil.

Antonín Julínek neměl jen zvučný hlas. Měl také zvláštní charizma, díky kterému pronikl i na filmové plátno a televizní obrazovky. První příležitost Julínkovi nabídl režisér Jaroslav Balík, který jej obsadil do role otce Jiřího v psychologickém filmu Zrcadlení. Julínek si zahrál také ve velkokoprodukčním evropském česko-německo-rakousko-švédském filmu Petera Sehra Kašpar Hauser. Naposledy jsme A. Julínka spatřili jako sluhu Franze ve filmu Anatol režiséra Vladimíra Kelbla.

V r. 1998 získal Antonín Julínek od svého mateřského divadla titul Čestného člena zpěvohry Národního divadla Brno.

Divadlografie (výběr): Frederick Loewe - My fair lady; Oskar Nedbal - Polská krev; Franz Lehár - Veselá vdova; Johann Strauss ml. - Noc v Benátkách; Carl Zeller - Ptáčník (hrabě Stanislav); Bedřich Smetana – Hubička (Lukáš)

zdroj: Daniel Rubeš - Uzavřené osudy 2oo8

Autor: řepešínský

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Nejčastěji spolupracuje s


Fan klub

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190541
Osobností: 697820
Fotografií: 763956
Plakátů: 376533
Obsahů a biografií: 178268
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Studené štěstí (1992)

Studené štěstí
Nečekejte žádný filmový   skvost, ale když na tenhle   titul narazíte, uvidíte   docela zajímavý film,   natočený podle velmi   solidní více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Dračí princ (2015)

70%? To jako vážně? :-D

Dračí princ
Po dlouhé době bude mé   hodnocení úplně jinde, než   u zbytku uživatelů. Cca 70%,   tedy nadprůměr, je opravdu   velký přestřel. Ruská   verze více >

Autor: Karius | Hodnocení: 2 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Antonín Julínek

Julínek Antonín

Naposled navštívené:
Antonín Julínek

Julínek Antonín