Duben

Vladimír Čech (1)

Povolání:
Národnost:
Narození:
6.7. 1951, Praha, Československo
Úmrtí:
22.3. 2013, Praha, Česká republika
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Tento populární český herec a moderátor se narodil 6. července 1951 v Praze. Jeho otec byl populárním českým hercem, maminka Heda Čechová byla známou televizní hlasatelkou. Po maturitě vystřídal několik zaměstnání jako např. kulisáka, uklízeče v nemocnici nebo průvodčího v tramvaji. V roce 1973 byl přijat na pražskou DAMU, kterou v roce 1977 úspěšně absolvoval.

V roce 1978 začal pracovat v ostravském studiu tehdejší československé televize. S politických důvodů musel práci v televizi opustit. Mohl pracovat pouze v rozhlase a v divadle. Divadelních scén vystřídal hodně. Hrál např. v divadle Petra Bezruče v Ostravě, v těšínském divadle, v pražském Rokoku a dalších. Mezi jeho nejznámější divadelní role patří např. Edmund v Králi Learovi, Merkurio v Romeo a Julie, Jago v Othellovi, Hamlet nebo kardinál Richelieu v Třech mušketýrech. Je podruhé ženatý, má dvě děti. Nějakou dobu, hlavně po revoluci se angažoval v politice.

V Pardubicích byl jedním ze zakládajících členů Občanského fóra a dva roky byl poslancem České národní rady. Slavným se stal především díky soutěžnímu pořadu Chcete být milionářem?, který nějakou dobu moderoval. V posledních letech se velmi často a velmi úspěšně uplatňuje také v dabingu. V roce 2001 si zahrál menší roli v italském historickém filmu VZKŘÍŠENÍ. Tento film byl oceněn na filmovém festivalu v Moskvě. V současné době začíná opět spolupracovat s Českou televizí.

Ve volném čase rád hraje basketbal a minigolf. V minigolfu se stal mistrem republiky a vícemistrem Evropy v družstvech. Volný čas také rád tráví v přírodě.

Autor: videofil

Životopis (biografie) / Informace:
Narozen 6. 7. 1951 v Praze

Matka rozhlasová a pak televizní hlasatelka, v roce 1969 vyhozena z Čs. televize. Otec herec, známý zejména z práce v Čs. rozhlase, zemřel r. 1990. Po absolvování SVVŠ (dnešní gymnázium) r. 1970 postupně vystřídal 13 krátkodobých zaměstnání (m.j. kopáč u archeologů, průvodčí v tramvaji, uklízeč v nemocnici), jednu nástavbu pro rtg. laboranty a učební obor pro filmové laboranty (vše nedokončeno). Roku 1973 napodruhé přijat na pražskou DAMU obor herectví, absolvoval r. 1977.

Angažmá a hostování

Divadlo Petra Bezruče Ostrava (vyhozen po necelé sezóně), Slezské divadlo Opava (1 + kousek sezóny), hostování Státní divadlo Ostrava (1 inscenace), angažmá Těšínské divadlo Český Těšín (2 sezóny), Státní divadlo Oldřicha Stibora Olomouc (6 sezón), Východočeské divadlo Pardubice (3 sezóny).

Politická epizoda

R. 1989 zakládající člen Občanského fóra v Pardubicích a r. 1990 zvolen poslancem České národní rady. Mezitím hostování v Činoherním klubu v Praze (1 inscenace). Desetitýdenní politická stáž v USA. R. 1992 ČNR i politiku opustil.

Další divadelní angažmá a hostování

Hostování v divadle Opava (1 inscenace), angažmá v Činoherním studiu v Ústí nad Labem (1 sezóna). R. 1993 divadlo přešlo do pražského divadla Rokoko (2 sezóny). Soubor byl jeho vedením v podstatě rozprášen a proto odchod na poloviční úvazek do Středočeského divadla Kladno (4 sezóny). Od r. 1999 na volné noze, věnoval se zejména dabingu a reklamě. Od října téhož roku uvádění na TV Nova soutěžní hry "Chcete být milionářem?". V současné době uvádí pořad sazky T-Mobile Renta.

Ostatní práce

V Čs. televizi Ostrava začal hned roku 1978 pracovat, natočil hlavní roli v tehdy populárních Bakalářích, ale pak vše skončilo kvůli mé matce. Bylo mu umožněno pracovat pouze v rozhlase. Moderování se nikdy významněji nevěnoval.

Současné aktivity

Se skvělými italskými režiséry - bratry Tavianniovými natočil střední roli Předsedy soudu v adaptaci románu Vzkříšení podle Tolstého. K divadlu se nejdřív vrátil rolí ve hře "Na správné adrese", kterou uvádí Studio Háta Olgy Želenské, dvojrolí ve hře "Žert, satira, ironie a hlubší význam" v nastudování Volného hereckého sdružení, rolí Osudu v muzikálu Krysař a titulní rolí v aktovce Sławomira Mroźka "Mučednictví Petra Oheye" v Divadle Nablízko. V současné době zkouší v Karlínském divadle střední roli policisty Schranka v muzikálu "West Side Story", zajímavou pěveckou roli v muzikálu "Romeo a Julie", dohodl se na hostování v inscenaci "Tři mušketýři po třiceti letech" ve Východočeském divadle Pardubice a ve dvou dalších zájezdových inscenacích. Nadále spolupracuje s televizí - m.j. natočil s režisérkou Irenou Pavláskovou velkou střední roli v inscenaci ČT "Muž, kterého chtějí" a spolupracoval na jednom dílu "Šumných měst". Natočil a ve vydavatelství Popron vydal desku "Znám chuť Dnů..."

Zdroj: HDK

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

43 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

ČT2 - Perimetr

13:00 - 13:25

13 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:20 - 13:35

53 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

Prima - Closer (2005) [TV seriál]

12:30 - 13:25

43 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Vladimír Čech

Čech Vladimír

Naposled navštívené:
Vladimír Čech

Čech Vladimír