Duben

Lorraine Gary

Povolání:
Rodné jméno:
Lorraine Gottfried
Národnost:
Věk:
86
Narození:
16.8. 1937, New York,New York,USA
Životopis (biografie) / Informace:
Lorraine Gary je bývalá americká herečka, která se narodila jako Lorraine Gottfriedová ve Forest Hills, Queens, New York 16. srpna 1937, Betty a Georgovi Gottfriedových. V raném věku, se přestěhovala s celou rodinou do Los Angeles v Kalifornii. Ve věku 16ti let vyhrála v prestižní soutěži Pasadena Playhouse kategorii Nejlepší herečka. Záhy na to jí Pasadena Playhouse nabídla stipendium, ale odmítla a začala navštěvovat Columbia Univerzitu, kde studovala politické vědy.

Do roku 1973 hostovala v několika populárních televizních seriálech, mezi nimiž byl i v té době jeden z nejoblíbenějších, o holohlavém ochránci zákona s názvem Kojak (1973). Zahrála si také v sedmi epizodách televizního seriálu Ironside (1967), ale její chvíle měla teprve přijít.

V roce 1975 si ji vybral do nově připravovaného filmu ČELISTI sám Steven Spielberg, který sice ještě v té době tak slavný nebyl, ale rozhodně to nebyl začátečník. Lorraine zde ztvárnila manželku policejního šéfa Martina Brodyho (Roy Scheider) Ellen Brodyovou. Ze čtyř nominací na Oscara (střih, hudba, zvuk, nejlepší film) si tři z nich odnesl a podle mnohých kritiků, fanoušků a odborníků, mělo být uděleno těch Oskarů daleko víc. Tak či onak, se film ČELISTI stal celosvětovým kultem, jedním z nejlepších snímků všech dob a z Lorraine Gary už nebyla neznámá herečka.

Nicméně ani po obrovském úspěchu ČELISTÍ se už Lorraine Gary pořádně nechytla. Natočila sice ještě další díl, ČELISTI 2 (1978), ale tohle pokračování nedokázalo ani zdaleka s prvním dílem držet krok a čvrté pokračování ČELISTI 4: POMSTA(1987), byl už jen propadák! Poté pověsila herecké povolání na hřebík. Tak či onak si budem Lorraine Gary všichni pamatovat jako starostlivou manželku Ellen Brodyovou v legendárním snímku ČELISTI.

Lorraine byla vdaná za Sidneyho Sheinberga, se kterým má dvě děti.

Autor: Karius

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Lorraine Gary

Gary Lorraine

Naposled navštívené:
Lorraine Gary

Gary Lorraine