Duben

Paul Misraki

Povolání:
Národnost:
Narození:
21.1. 1908, Istanbul, Turecko
Úmrtí:
30.10. 1998, Paříž, Francie
Životopis (biografie) / Informace:
Hudební skladatel Paul Misraki patřil po několik desetiletí k významným osobnostem francouzské kinematografie, na svém kontě má hudbu k více než 130 filmům. Pocházel z židovské rodiny s italskými kořeny, jeho vlastní příjmení bylo Misrachi. Narodil se v Istanbulu, kde jeho otec tehdy pracoval pro pojišťovací společnost, poté strávil část dětství v Rumunsku, ve Francii se rodina trvale usadila v roce 1917. Již v sedmi letech zkomponoval Paul Misraki svůj první valčík a jako šestnáctiletý napsal první operetu, nikdy ovšem neuveřejněnou.

Během středoškolských studií získal hudební vzdělání u skladatele a pedagoga Charlese Koechlina a v roce 1929 se stal členem orchestru slavného kapelníka Raye Ventury. Tady působil jako pianista a aranžér, jako skladatel se výrazněji prosadil až hudbou a titulní písní ke komedii VŠECHNO JE V POŘÁDKU, PANÍ MARKÝZO (Tout va très bien, madame la marquise, 1935). O rok později slavil úspěchy jako autor operety Normandie na jevišti divadla Théâtre Bouffes-Parisiens, stal se i vyhledávaným skladatelem populárních písní, nadále také komponoval pro filmy.

Kvůli svému židovskému původu odešel na začátku druhé světové války do Ameriky, kde se snažil propagovat francouzskou hudbu. Podnikl úspěšné turné po jižní Americe, později se spojil s Jeanem Renoirem a skládal hudbu pro jeho hollywoodské filmy, podepsán je i pod hudební vložkou několika argentinských filmů. Po skončení války se vrátil do Francie a pro režiséra Pierre Chenala napsal hudbu k filmu VELETRH SNŮ (La foire aux chimères, 1946). Pro pařížskou Alhambru pak složil úspěšnou operetu Chevalier Bayard (1948), později spolupracoval i s dalšími pařížskými divadly.

V poválečném období se Paul Misraki stal hojně zaměstnávaným skladatelem filmové hudby a proslul jako profesionál, který se dokázal přizpůsobit všem žánrům a atmosféře daného snímku. Ke spolupráci jej zvali nejslavnější režiséři, mnohokrát komponoval například pro Jeana Boyera, zmínku si zaslouží i práce pro zahraniční tvůrce jako byli Orson Welles (PAN ARKADIN – DŮVĚRNÁ ZPRÁVA – Mr. Arkadin, 1955) nebo Luis Buñuel (SMRT V ZAHRADĚ – La mort en ce jardin, 1956).

Misrakiho životopisci s oblibou zdůrazňují, že na jeho hudbu tančila také spoře oděná Brigitte Bardot ve slavném filmu … A BŮH STVOŘIL ŽENU (Et Dieu… créa la femme, 1956) režiséra Rogera Vadima. S Misrakiho hudební invencí jsme se u nás mohli seznámit také díky dobrodružným filmům Bernarda Borderie (TŘI MUŠKETÝŘI – Les trois mousquetaires, 1961; RYTÍŘ PARDAILLAN – Le chevalier de Pardaillan, 1962). Pozornost si zaslouží i příležitosti ve filmech tvůrců nové vlny, především to byl režisér Claude Chabrol (BRATRANCI – Les cousins, 1958; NA DVA ZÁPADY – À double tour, 1959; HEZKÉ HOLKY – Les bonnes femmes, 1959). Z dalších významných osobností francouzské nové vlny jej ke spolupráci přizval například Jean-Luc Godard (ALPHAVILLE, 1965).

Z posledních prací Paula Misrakiho známých i u nás připomeňme komedii VRÁTNÝ OD MAXIMA (Le chasseur de chez Maxim’s, 1976), v posledních letech své umělecké dráhy skládal pro televizi. Za svůj přínos francouzské kinematografii obdržel od ministerstva kultury Řád umění a literatury, později byl dekorován i nejvyšším francouzským státním vyznamenáním, Řádem Čestné legie. Paul Misraki zemřel v Paříži 29. října 1998 ve věku devadesáti let.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376379
Obsahů a biografií: 178209
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Paul Misraki

Misraki Paul

Naposled navštívené:
Paul Misraki

Misraki Paul