Duben

Clara Calamai

Povolání:
Známá jako:
Clara Mais
Národnost:
Narození:
7.9. 1909, Prato, Itálie
Úmrtí:
21.9. 1998, Rimini, Itálie
Životopis (biografie) / Informace:
Herečka Clara Calamai má v historii italské kinematografie poněkud významnou pikantní pozici ve smyslu prvně odhaleného poprsí. Přesněji řečeno, nebyla úplně první obnaženou Italkou před kamerou, byla ovšem první velkou hvězdou, která něco takového divákům nabídla. Pocházela ze starobylého města Prato v severní Itálii, na stříbrném plátně debutovala až jako bezmála třicetiletá vedlejší rolí v historickém filmu PIETRO MICCA (1938).

Historické kostýmy byly společným prvkem i dalších rolí Clary Calamai koncem třicátých let, hrála v několika významných počinech tehdejší italské kinematografie (SOUBOJ NÁRODŮ – Ettore Fieramosca, 1938; BENÁTSKÝ PEKAŘ – Il fornaretto di Venezia, 1939; BOCCACCIO, 1940), hrála také ve filmech ze současnosti a na počátku druhé světové války patřila již k předním hvězdám italského filmu a žánru tzv. bílých telefonů. Své fyzické přednosti odhalila v několikasekundové sekvenci Blasettiho historického filmu HOSTINA POSMĚVÁČKŮ (La cena delle beffe, 1941). Zde je na místě uvést, že úplně první obnaženou Italkou před filmovou kamerou byla Vittoria Carpi ve filmu ŽELEZNÁ KORUNA (La corona di ferro, 1941), šlo však o kratší scénu a navíc málo známou herečku, zatímco Clara Calamai byla tehdy již velkou hvězdou a svým odhaleným poprsím přitáhla do kin zvýšený počet diváků, což z HOSTINY POSMĚVÁČKŮ činí dodnes jeden z nejúspěšnějších titulů tehdejší italské kinematografie.

Mimořádným způsobem se v další filmografii Clary Calamai vyjímá Viscontiho drama POSEDLOST (Ossessione, 1943) natočené na motivy slavné literární předlohy Pošťák zvoní vždycky dvakrát. Realistický obraz Itálie a Italů za vlády fašismu se do kin dostal až po konci války, Claru Calamai si Visconti vybral z více uchazeček (jednou z těch neúspěšných byla jeho tehdejší životní partnerka a do smrti uražená María Denis, další adeptkou byla Anna Magnani, která roli odmítla kvůli těhotenství).

Po válce začal význam i počet rolí Clary Calamai postupně klest, zaujala ale například hlavní rolí v Colettiho dramatu CIZOLOŽNICE (L´adultera, 1946), která jí vynesla Stříbrnou stuhu za nejlepší herecký výkon od Italského syndikátu filmových novinářů, v její další filmografii vynikají vedlejší role z další spolupráce s Luchinem Viscontim (BÍLÉ NOCI – Le notti bianche, 1957; ČARODĚJKY – Le streghe, 1967). Po delší přestávce se pak divákům připomněla Argentovým hororem TMAVĚ ČERVENÁ (Profondo rosso, 1975).

Manželem Clary Calamai byl bývalý sportovec a olympionik, později producent a dokumentarista Leonardo Bonzi (1902-1977), po rozvodu pak Clara Calamai žila s kapitánem letectva Valeriem Andreolim. I když ani v pokročilém věku neztrácela šarm, režiséři ji přestali vyhledávat a od sedmdesátých let žila v soukromí. Zemřela v přímořském letovisku Rimini 21. září 1998 ve věku 89 let.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Zdravotní škola

09:00 - 09:40

5 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

ČT2 - Kouzlo Velké Británie

08:30 - 09:20

35 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:35

35 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:35 - 09:10

30 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190550
Osobností: 697848
Fotografií: 763972
Plakátů: 376577
Obsahů a biografií: 178278
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Clara Calamai

Calamai Clara

Naposled navštívené:
Clara Calamai

Calamai Clara