Duben

Jet Li

Povolání:
Rodné jméno:
Li Lian Jie
Známý jako:
Jet Lee; Lian Jie Li; Lianjie Li; Jet Li Lianjie; Jet Lee Lin-Kit; 李連杰
Národnost:
Věk:
60
Narození:
26.4. 1963, Peking , Čína
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Jet Li se skutečně jmenuje Li Liam Jie. Od svých osmi let se věnoval čínskému národnímu sportu wu-šu (forma asijských bojových umění) v Pekingské amatérské sportovní škole. Po třech letech intenzivního tréninku vyhrál první národní mistrovství a jako součást světového turné měl v roce 1974 i vystoupení před prezidentem Nixonem v Bílém domě. V letech 1974-1979 se v tomto druhu asijského bojového umění stal pětinásobným světovým šampionem a také působil jako uznávaný trenér tohoto sportu.

Od sedmnácti let je hercem. Před kamerou debutoval v kung-fu snímku Šaolinský klášter “Shao Lin Tzu/The Shaolin Temple“ (1979). Během 80. a 90. let natočil na tři desítky akčních filmů hongkongské produkce a stal se hvězdou tohoto žánru. Na šesti z nich se podílel i jako producent a jeden režíroval Zrozen k obraně "Zhong hua ying xiong“ (1986). Největší popularitu mu přinesla série čtyř filmů Tenkrát v Číně “Wong fei-hung“ (1991, 1992, 1993 a 1997). V Hollywoodu získal první zkušenost v roli hongkongského zabijáka v akční komedii Smrtonosná zbraň 4 “Lethal Weapon 4“ (1998), který byl zároveň jeho prvním anglicky mluvícím filmem.

V současné době žije v Los Angeles se ženou a malou dcerkou.

Autor: bombyste

Životopis (biografie) / Informace:
Jet se narodil v provincii nedaleko Pekingu a vyrůstal pouze s matkou, jelikož jeho otec zemřel, když Jetovi byly pouhé dva roky. V sedmi letech se začal věnovat Wu-Shu (sestava pohybů znázorňující souboj s imaginárním protivníkem kombinující bojové umění a akrobatické prvky). Po pár letech se dostal do národního týmu a dokonce své umění předváděl i před Bílým domem.

Po řadě úspěchů přišla nabídka na film SHAOLIN TEMPLE a z Jeta Li se stala hvězda. Hned poté si zahrál i ve dvou pokračováních SHAOLIN TEMPLE a vrhl se na další filmy, které ale skončili neúspěchem. Přelom nastal v roce 1991, když v režii Tsui Harka ztvárnil hlavní roli v eposu ONCE UPON A TIME IN CHINA. Hrál čínského lidového hrdinu, lékaře a neporazitelného bojovníka Wong Fei-Hunga, který bojuje proti cizineckému útlaku v Číně. Někomu se tento film možná může zdát dost komunistický, ale rozhodně mu neupřete úžasné "drátové" bojové scény. Film zaznamenal fenomenální úspěch a dočkal se mnoha pokračování. Ve dvojce si s Jetem zahrál i Donniem Yenem.

Dalšími skvělými filmy jeho hongkongské kariéry jsou dva díly (točené ve stejném roce) bláznivé komedie FONG SAI-YUK, kde si Jet vyzkoušel, jaké je to být srandovní (samozřejmě že se při tom kopalo) a o rok později přichází pro mnohé fanoušky nejoblíbenější Jetův film FIST OF LEGEND, který je vlastně remakem FIST OF FURY s Brucem Lee. Tento film má opravdu jedinečné bojové scény, protože Jet Li zde nepoužívá své oblíbené dráty a spoléhá se jen na to, co jeho tělo dokáže samo vyprodukovat.

Po dalších úspěších i pár neúspěších proráží do Holywoodu v roli záporáka ve čtvrtém dílu SMRTONOSNÉ ZBRANĚ a s Andrzejem Bartkowiakem točí ROMEO MUSÍ ZEMŘÍT, kde se režisér rozhodl vylepšit Jetovi tríčky počítačem. Se svojí hollywoodskou kariérou Jet Li není tak uplně spokojen a tak to střídá - občas točí ve Francii podle scénáře Luca Bessona (např. POLIBEK DRAKA) anebo si odskočí zpátky do Číny. Tady ve spolupráci se Zhangem Yimou natočil jeden ze svých nejlepších filmů HRDINA, kde se opět potkal s Donniem Yenem a s dalšími hvězdami jako Tony Leung nebo Zhang Ziyi.

Že je stále co objevovat, ukázal opět ve spolupráci s Lucem Bessonem ve filmu UNLEASHED, kde používá opravdu brutální techniky. UNLEASHED se dočkalo kladných ohlasů a nezbývá, než se těšit, co Jet Li ještě stihne natočit - přece jenom už totiž není nejmladší.

Autor: Lienocka22

Životopis (biografie) / Informace:
Jet Li sa narodil 26. apríla 1963 v Číne (Hebei, Peking).
Keď mal 2 roky, zomrel mu otec. O 6 rokov neskôr ho matka poslala študovať na Wu Šu Academy.
Vyhral 5 zlatých medailí na čínskych majstrovstvách vo Wu Šu, keď mal len 11 rokov.
Jeho prvým filmom bol Shaolin Disciple (Shaolin Temple-1983), ktorý potom odštartoval zlatý vek kung fu filmov v Číne.
V 1990 sa presťahoval do Číny a podpísal zmluvu s Golden Harvest.

V roku 1987 sa oženil s členkou tímu Wu Šu Qiuyan Huang, s ktorou má 2 dcéry. Istý čas býval v San Franciscu. Po čase sa rozviedol s Huang a 19. septembra 1999 sa oženil s herečkou Ninou Li Chi . V roku 2000 sa im narodila dcéra Jane a v roku 2002 dcéra Jada.

Autor: ignac1

Životopis (biografie) / Informace:
Tento mistr bojových umění se narodil jako Li Lian Jie, 24. dubna roku 1963 v Číně. Otec mu zemřel, když mu byli dva roky a tak vyrůstal pouze pod dohledem matky, která se o něj starala. Poprvé bojové umění shlédl, když mu bylo sedm let. Jednalo se o Pekingský Wu-Shu tým, který předváděl své vystoupení. O rok později se začal tomuto sportu věnovat, jelikož se dostal do sportovní třídy, kde se tento čínský národní sport vyučoval. Po zhruba 3-4 letech se dostal do národního týmu Wu-Shu, a v roce 1974 se poštěstilo natolik, že mohl ukázat své umění i před Bílým domem a tehdejším prezidentem. Své úspěchy slavil i na turnajích. Několik z nich vyhrál a stal se opravdovým mistrem ve svém oboru.

Tedhy ještě neplnoletý Jet Li, dostal v roce 1979 nabídku od tvůrců, aby si zahrál ve filmu "Šaolinský klášter" (Shao Lin Tzu/The Shaolin Temple), což byla jeho první role a inkasoval za ni v přepočtu 700 dolarů. Film slavil obrovský úspěch a tak další díly nebyly žádným překvapením. Druhý díl přišel v roce 1983 "Shaolin Temple 2: Kids from Shaolin" a třetí díl o další tři roky později pod názvem "Shaolin Temple 3: Martial Arts of Shaolin", kde si Jet Li střihl již hlavní roli. Ve stejný rok se vrhl na film "Born to Defence", kde se kromě hlavní role, ujal i režie. Bohužel se při natáčení nepříjemně zranil a tak film dotáčí někdo jiný a film se setkává s neúspěchem u diváků.

Další Jel Liho film je v roce 1988 pod názvem "Dragon Fight". Film se setkal pouze s lehce podprůměrným hodnocením, ale Jet Li se nevzdává a točí dále. Čtyř dílný film, který měl volné pokračování natočil v letech 1991, 1992, 1993 a 1997 pod názvem "Tenkrát v Číně" (Wong fei-hung). Během desítky let natočil přes 15 filmů, které jsou převážně čínské produkce. První větší roli ve filmu americké produkce, a to konkrétně ve filmu "Smrtonosná zbraň 4" (Lethal Weapon 4), si zahrál po boku Mela Gibsona a Chrise Rocka v roce 1998. Za film "Romeo musí zemřít" (Romeo Must Die) inkasoval v roce 2000 již 2,4 mil. dolarů. Pomalu ale jistě se, Jet Li, začal prokousávat do Hollywoodu.

Než se naučil anglicky, učil se angličtinu každý den 4 hodiny. Poprvé se oženil v roce 1987 s Qiuyan Huang a rozvedl se o 3 roky později. Mají spolu dvě děti. Druhé manželství, které začalo 19. září roku 1999, trvá do dnes. Jet Li se stal již potřetí otcem.

Rok 2001 byl pro něj úspěšný. Natočil hned dva filmy a oba dva se dostali do kin. První "Polibek draka" (Kiss of the Dragon), kde si zahrál s herečkou Bridget Fondovou v tomto dramatickém thilleru a druhý film "Jedinečný" (The One), což je dobrodružný sci-fi film. Za oba dva filmy si přišel na 12,5 mil. dolarů. V roce 2002 se nám představil jako hrdina ve stejnojmeném filmu (orig. název: Hero), který natočil opět v jeho rodné Číně. Na rok 2003 připravil společně s DMX, film "Od kolébky do hrobu" (Cradle 2 the Grave), který uskutečnil svou premiéru v ČR 12.6.2003.

Jet Li je stále ještě mladý a má před sebou velmi úspěšnou kariéru.

Autor: Redakce

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Zdravotní škola

16:00 - 16:45

23 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

ČT2 - Největší apokalypsy dějin

16:20 - 17:15

3 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

53 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:35 - 16:40

48 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190545
Osobností: 697835
Fotografií: 763956
Plakátů: 376533
Obsahů a biografií: 178274
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Studené štěstí (1992)

Studené štěstí
Nečekejte žádný filmový   skvost, ale když na tenhle   titul narazíte, uvidíte   docela zajímavý film,   natočený podle velmi   solidní více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jet Li

Li Jet

Naposled navštívené:
Jet Li

Li Jet